Rundveehouderij

Foto & video 1645 x bekeken

Volautomatisch melken en voeren

Voor Hans en Alie Grijsen in het Groningse Niekerk is er meer dan alleen het melkveebedrijf. Om zonder vreemde arbeid toch door te kunnen groeien investeerden ze in automatisering.

Foto

 • Hans (40) en Alie (33) Grijsen melken in het Groningse Niekerk 100 koeien. Bij het bedrijf hoort 65 hectare, waarvan 50 in eigendom. Het huidige quotum van 800.000 kilo melk wordt volgend jaar verruimd naar 1.000.000 kilo.

  Foto's: Dennis F. Beek, tekst: Bouke Poelsma

 • Op het bedrijf van de familie Grijsen is vorig jaar veel veranderd. Er werd een nieuwe stal aangebouwd en de bestaande stal werd grondig gerenoveerd. Familie Grijsen stapte bovendien over op volautomatisch melken en voeren. Ze hebben met DeLaval een testcontract afgesloten. Dat houdt onder meer in dat zij gebruikmaken van de nieuwste DelPro-software.

 • Een schuin vooraanzicht van beide stallen. Van de oude stal - links op de foto - zijn alleen de spanten en het dak gehandhaafd.

 • Dit is het achteraanzicht van het bedrijf. Van links naar rechts zijn zichtbaar: de werktuigenberging, de nieuwe stal en de oude stal.

 • Een overzichtsfoto in de stal. Doordat de nieuwe stal tegen de oude stal is aangebouwd, is er één breed geheel ontstaan met acht rijen ligboxen. „Deze opstelling paste het beste bij het gebouw. De afstand die de koeien moeten overbruggen naar de robots is zo minimaal”, zegt Grijsen. Doordat er ook aan de voorzijde van de stal wordt gevoerd, beschikken de dieren over voldoende vreetplekken.

 • Op deze foto is goed zichtbaar dat beide stallen tegen elkaar aan zijn gebouwd. Links zijn de spanten van de oude stal zichtbaar. Rechts staat de nieuwbouw.

 • Er zijn twee voergangen in de stal. De voergang op deze foto is 2,5 meter breed.

 • Het voerpad aan de andere stalzijde is 4,5 meter breed. • Grijsen heeft in de nieuwe stal ruimte vrijgemaakt voor een kantoor. Vanuit het kantoor heeft hij prima zicht op de dieren in de stal.

 • De dieren worden gevoerd met de Optimat Master, het volautomatische voersysteem van DeLaval. De Optimat Master kan meerdere en verschillende rantsoenen per dag aanmaken en uitdoseren voor de hele veestapel. Het automatische voersysteem neemt Grijsen veel werk uit handen. Hij hoeft er nu alleen nog maar voor te zorgen dat de voerbunkers tijdig worden aangevuld. Dat kost hem nu tweemaal per week een halve dag. Links op de foto zijn drie grote voerbunkers zichtbaar. Hierin zit mais en kuil van de eerste en de tweede snede. Voor en achter de voermenger staan nog enkele kleine opslagbunkers.

 • Een kijkje in de voermenger. Het voerrantsoen van de dieren bestaat uit mais, twee soorten kuil, sojaraap, pulpbrok, stoomschillen, mineralen en wat stro voor de structuur. Familie Grijsen geeft de Optimat Master via een computersysteem opdracht om een bepaald rantsoen samen te stellen. „Het systeem kan 99 componenten verwerken. We hebben nu 10 componenten ingevoerd”, vertelt Hans Grijsen.

 • Nadat het voer is gemengd, gaat het via de lopende band naar de machine aan de rails.

 • De voerrobot maakt iedere dag 17 rondes door de stal; elf keer voor de melkkoeien, vier keer voor het oudste jongvee en twee keer voor de jongste pinken. Magneetjes aan de rails zorgen ervoor dat de voerrobot precies weet waar het voer naartoe moet.

 • De lens van de fotograaf is ook wel interessant…

 • Niet alleen het voeren gebeurt volautomatisch. Er rijdt een mestrobot over de roosters…

 • …De kalfjes drinken sinds kort in een de automatische kalverdrinkautomaat…

 • …De koeien worden gemolken door twee robots (VMS’en). Familie Grijsen werkt met het managementsysteem DelPro, waarop de VMS’en en de Optimat Master zijn aangesloten. Door zoveel mogelijk werkzaamheden op het bedrijf te automatiseren kan Grijsen zonder vreemde arbeid doorgroeien. Hij streeft ernaar om in zijn eentje een quotum van 1.000.000 kg melk vol te melken.

 • In de ruimte achter de blauwe deur staan de robots. Na het melken kan Grijsen zijn koeien waar nodig automatisch separeren. Links van de klauwbekapbox bevindt zich het ruime strohok.

 • Om zo efficiënt mogelijk te werken en zo weinig mogelijk meters te maken, heeft Grijsen op nog geen drie meter afstand van de klauwbekapbox een handige computer staan. In deze computer kan hij de behandelingen per koe invoeren. De medicijnen en inseminatiemiddelen bevinden zich in de lades onder en naast de computer. „Zo kan ik in korte tijd veel werk verzetten”, zegt Grijsen.

 • In het ruime strohok kunnen zwakkere dieren weer op krachten komen. „Vaak zie je de dieren binnen een paar dagen alweer opkrabbelen”, vertelt Grijsen.

 • In de buurt van de robots en het voerhek zijn ruime waterbakken geplaatst, zodat de dieren na het melken en vreten gemakkelijk kunnen drinken.  Op vrijdag 25 maart is er open dag op het bedrijf van Familie Grijsen. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 17.00 uur welkom aan het Niekerkerdiep 8 in Niekerk (Gr.).


  Meer over de bedrijfsresultaten en de werkwijze van Familie Grijsen staat deze week in de papieren versie van Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.