Rundveehouderij

Foto & video 978 x bekeken 1 reactie

Met hindernissen naar 450 koeien

Tamas Gesztesi en zijn dochter melken 300 koeien op 250 hectare, en hebben 1.450 hectare akkerbouw. Het bedrijf groeit naar 450 koeien, maar dat gaat niet soepel.

Foto

 • Bedrijf Sarkeresztesi Mezögazdasági Részvénytárság ligt ten oosten van Boedapest in het plaatsje Sarkeresztes. Het bedrijf is in totaal 1.700 hectare groot, waarvan 250 hectare voor de melkveehouderij wordt gebruikt.

  Foto's: Gerbrich Andringa, tekst: Robert Prins.

 • Tamas Gesztesi (midden) is grootaandeelhouder in het bedrijf. Zijn dochter Eva (links) is bijna klaar met de universiteit en werkt sinds een half jaar mee. Zij doet het personeelsmanagement samen met herdmanager Ferenc Mudris (de man met blauwe jas).

 • Op het akkerbouwgedeelte worden gewassen zoals korrelmais, tarwe, zonnebloemen en raapzaad verbouwd en af en toe wat luzernehooi voor de verkoop. Dit is het oude hoofdkantoor, dat nog steeds in gebruik is.

 • Oorspronkelijk was het een coöperatief bedrijf, dat geprivatiseerd is. In de tijd dat dat gebeurde werd het nogal verwaarloosd, waarvan hier nog een goed voorbeeld.

 • Tamas heeft dan ook heel wat moeten investeren. Daarbij kreeg hij ondersteuning vanuit de EU om geld te lenen bij de bank.
  Op een economische manier worden de stallen gebruikt, want in Hongarije is zeker geen plaats voor luxe. Helaas zijn de structuur en de overheid in Hongarije nog niet wat ze moeten zijn.

 • Drie jaar geleden startte de renovatie en die wordt hopelijk komend jaar afgerond. Er is onder andere een nieuwe melkstal gebouwd, een 2x12 Boumatic rapid exit.

 • Alle oude potstallen zijn gerenoveerd en voorzien van ligboxen. Er zijn nieuwe wanden en dakbedekking aangebracht en ventilatoren. Het karkas van de stallen is nog hetzelfde gebleven.

 • Het jongvee zit allemaal nog in de oude behuizing. Het plan is om ook die aan te pakken en dan per leeftijdsgroep te huisvesten. Nu loopt er van alles door elkaar bij gebrek aan ruimte. Een ijzeren keerbuis bleek zichtbaar functioneler dan de houten afscheidingen.

 • Het bedrijf is gestart met 350 koeien en wil groeien naar 450 stuks. Vanwege voergebrek moesten ze terug naar 300 dit jaar. Door grote vraag naar vee uit Turkije zijn er dieren tegen een zeer goede prijs verkocht, van boven de €2000. Op de foto de laatste silo vol met voer, lang niet genoeg om de zomer door te komen.

 • De melk wordt door een Slowaakse opkoper opgehaald en belandt meestal in Italië. Momenteel gaat het naar Florence, zo’n 6 uur rijden. Gemiddeld was de prijs 33 eurocent. Nu is de melkprijs net als in heel West-Europa hoger. Als ze efficiënter kunnen leveren, dus iedere twee dagen een tankwagen met 25.000 liter kunnen vullen, dan hopen ze zelfs 10 cent extra te kunnen krijgen. Het bedrijf wil dus graag verder groeien om efficiënt te werken.

 • De hoogproductieve dieren zitten nu gemiddeld op 30 kilo per dag, maar dat kan hoger. Door de natte zomer zouden ze eigenlijk voer aan moeten kopen maar dat doen ze vanwege de kosten maar niet. Nu voeren ze dus maar wat minder. Ondanks het wat krappe rantsoen zagen de koeien er goed uit. Al jaren worden Holstein-stieren gebruikt, maar afwijkende kleuren en witte koppen van de Alpenrassen komen nog altijd voor.

 • Jongvee is er genoeg, maar de stallen nog niet klaar. Er zijn nieuwe iglo’s besteld waar enkele kalveren samen in kunnen. Het jongvee wordt geïnsemineerd als ze 350 kilo wegen.

 • Gevoerd wordt een TMR van maiskuil, luzernekuil, Amigold, geperste zonnebloemschroot, soja, mineralen en suiker. Dit laatste is een bijproduct van de suikerindustrie, waarvan de kwaliteit niet goed genoeg is voor de consument.

 • Oh ja, er wordt ook nog wel eens vee gestolen - vorig jaar nog 26 pinken kwijtgeraakt. Nu hebben ze 's nachts bewakers rondlopen met grote honden en dat schrikt af.

Eén reactie

 • no-profile-image

  gilbert bastiaanssen

  Graag wat gegevens over deze boer, dan wil ik er begin april gaan kijken.

  Groeten uit Hongarije

Of registreer je om te kunnen reageren.