Rundveehouderij

Foto & video 1559 x bekeken

Flexibele schoftbomen nu gekoppeld

Melkveehouder Evert de Mots bouwde anderhalf jaar geleden een nieuwe ligboxenstal. Hij is zeer tevreden, maar heeft wel het een en ander aangepast.

Foto

 • André (10), Evert (46) en Jeroen (9) de Mots hurken in de 0+6+0-ligboxenstal. De Mots heeft zijn veestapel in de afgelopen anderhalf uitgebreid van 80 naar 100 melkkoeien. De stal heeft een capaciteit van 130. Hij kan dus nog even vooruit.

  Foto's: Jan Sibon, tekst: Theo Brummelaar.

 • Voorin de stal staan links en rechts melkrobots. In het midden bevindt zich een kantoor. Van de robots heeft De Mots nog geen seconde spijt gehad. Ze bezorgen hem veel arbeidsverlichting en –gemak. Daarnaast heeft hij veel vrijheid en flexibiliteit. Dat bevalt hem prima.

 • De ligboxen in de stal zijn voorzien van een flexibele boxafscheiding. Daaraan heeft De Mots kleine aanpassingen gedaan. De schoftboom ging eerst per box omhoog, nu is dat per vier boxen. De reden is dat koeien in de oude situatie de schoftboom te gemakkelijk omhoog kregen en daardoor te veel voorin de box bleven staan. Daardoor kwam alle mest in de ligbox terecht. En in combinatie met de oude boxbedekking (compost) was dat verre van ideaal. De huidige gekoppelde schoftboom geeft meer druk, waardoor koeien direct na het opstaan een stapje naar achteren doen. Deze aanpassing pakt volgens De Mots prima uit.

 • De Mots is al een tijdje geleden van compost afgestapt. De koeien liggen nu op gemalen koolzaadstro. Dit strooit hij twee keer per week met een shovel met verdeelbak in. Het koolzaadstro is duurder dan compost, maar het scheelt wel arbeid. Een belangrijk thema voor De Mots.

 • De koeien lopen in één groep en worden gemolken met twee melkrobots.

 • Boven de melkrobot heeft De Mots een extra, grijze afdichting (sandwichpaneel; red.) tegen de kou laten plaatsen. De robotruimte bleek al snel een vrij koude plek in de stal. Deze extra maatregel helpt tegen die kou. In het voorjaar gaat de afdichting er weer af.

 • Aan de andere kant van de afdichting heeft De Mots voor extra warmte ook nog een gaskap laten plaatsen. De vorst heeft nog niet voor problemen gezorgd, maar De Mots wil dit voor zijn.

 • De melkrobotreiniging was in eerste instantie aangesloten op leidingwater, maar dat was erg prijzig. De Mots is inmiddels overgestapt op goedkoper bronwater.

 • Een klein jaar geleden is De Mots overgegaan op dynamisch voeren. De koe wordt in dit concept als het ware uitgedaagd. De robot peilt het effect van het rantsoen op de dieren en bepaalt of het zin heeft om op dat voerniveau door te gaan. De Mots vindt het ideaal. Hij heeft er geen omkijken meer naar.

 • Direct achter de melkrobots een separatieruimte, een bekapbox en een strohok (niet in beeld). De koeien kunnen heel gemakkelijk gesepareerd worden.

 • Het stro in het strohok ligt op een laag zand. Het voordeel hiervan is dat vocht snel wegzakt. Bovendien hebben dieren meer grip.

 • De koeien lopen op roosters met rubber. Die combinatie is geweldig, stelt De Mots. De dieren lopen goed en hebben nauwelijks mankementen.

 • De lage waterbakken van 60 centimeter pakken goed uit. Het gevaar van mest in de bakken is nauwelijks een punt van zorg. Er is genoeg ruimte rond de waterbakken.

 • De Mots hanteerde een eigen systeem om koeien aan het voerhek vast te zetten en de overige dieren weer los te laten. Bijvoorbeeld bij bedrijfsbegeleiding. Hiervoor gebruikte De Mots een sleutel. Probleem was echter dat de koe teveel bewegingsvrijheid had. Dat vond de veearts niet ideaal, de koe was te onrustig. Daarom staan de koeien nu allemaal vast bij eventuele begeleiding.

 • Jeroen de Mots demonstreert de mestrobot, die onderdeel uitmaakt van de Maatlat Duurzame Veehouderij.

 • Dit is de plek waar de koeien binnenkomen als ze van de oude stal worden overgeplaatst. Deze ruimte wordt ook gebruikt als afleverplek voor de koeien.

 • Om die koeien te verplaatsen, heeft De Mots een ‘verhuiswagen’ aangeschaft.

  Boerderij bezocht in november 2009 voor het eerst het melkveebedrijf van de familie de Mots.

Of registreer je om te kunnen reageren.