Rundveehouderij

Foto & video 2434 x bekeken 3 reacties

Koecomfort en arbeidsgemak

De nieuwe ligboxenstal van Henk en Pauline Beunk biedt koeien comfort en geeft arbeidsverlichting.

Foto

 • Henk (48) en Pauline (41) Beunk hebben in het Overijsselse Notter 100 melk- en kalfkoeien. De dieren krijgen een ander onderkomen. Henk en Pauline bouwden namelijk een nieuwe ligboxenstal. Deze stal heeft 138 koeplaatsen. Een staldeel wordt als opslagruimte gebruikt. Hier is in de toekomst ruimte voor nog eens 42 extra boxen. „We speelden al enkele jaren met de gedachte om te bouwen. De bestaande stal is al enige tijd te vol. Hoewel dat invloed heeft op het celgetal, hebben we gelukkig wel altijd eerste kwaliteit melk kunnen leveren”, zegt Henk Beunk. Op de foto poseren de melkveehouders met Simon (bijna 3), een van hun vijf kinderen.
  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Bouke Poelsma

 • Een overzichtsfoto van het melkveebedrijf. De nieuwe stal is een blikvanger. Het bouwwerk is vanaf de openbare weg (zowel de Eusinkweg als de Klokkendijk) duidelijk zichtbaar.

 • Henk en Pauline Beunk willen het stalgordijn aan deze zijde zoveel mogelijk open laten. Het stalgordijn gaat van onder naar boven open.Op die manier kunnen burgers vanaf de openbare weg de stal in kijken. „Wij willen transparant zijn. Mensen mogen de koeien zien. Bovendien komen regen en wind in het gros van de gevallen juist via de andere zijde de stal in”, vertelt Pauline.

 • Dit is de achterzijde van de stal. Voordat het begon te regenen, was het straatwerk al gedaan.

 • Een overzichtsfoto van de stal (0+6+0-rijig). Henk en Pauline Beunk zagen de afgelopen jaren veel verschillende ligboxenstallen. Dat hielp ze bij het maken van hun eigen keuzes. „We wilden een compacte stal met twee voerpaden aan de zijkanten, diepstrooiselboxen en veel lichtinval. Daarbij hebben we vanwege het arbeidsgemak gekozen voor robotmelken”, zegt Henk.

 • De stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij, maar is niet emissiearm. „We hebben bewust voor roosters gekozen”, vertelt Henk. „We kunnen in de toekomst omschakelen naar een emissiearme vloer met Groene Vlag kappen. Op die manier kunnen we de investering uitsmeren.”

 • De lage box-eindmuurtjes zorgen voor een goed overzicht in de stal. De mestput onder de stal is 2 meter diep. Het melkveebedrijf heeft voldoende opslagcapaciteit. „We kunnen ruim acht maanden overbruggen”, vertelt Henk.

 • De stal is erg licht. De lichtstraat in de nok zorgt dat er veel daglicht binnenkomt.

 • „In sommige andere stallen zagen we dat een lichtstraat in de nok niet altijd voor voldoende daglicht zorgt. Soms moesten de lampen er overdag nog bij aan. Daarom hebben wij voor extra lichtstraten gekozen”, vertelt Pauline.

 • Een van de lampen in de stal.

 • De ondernemers waren in de oude stal gewend om in een 2x6 melkstal te melken. In de nieuwe stal nemen twee robots het melken over. Die zijn op de foto te zien. Naast het kantoor is aan de rechterzijde ruimte om een derde robot bij te plaatsen. Enkele jaren geleden dachten de melkveehouders er nog aan te gaan melken in een swingover melkstal. Dat plan lieten ze echter varen. Ze hoorden positieve verhalen over robotmelken en zagen de robots op meerdere bedrijven aan het werk.

 • Een week voordat de koeien overgaan naar hun nieuwe onderkomen, zijn installateurs van Lely bezig de robots melkklaar te maken.
  „De robots zorgen voor arbeidsgemak. We hebben een druk gezinsleven. Bovendien heb ik al enige tijd last van mijn schouder. Een swingover melkstal is fysiek gezien misschien niet het ideale systeem”, vindt Henk.

 • De voerpaden zijn niet onderkelderd.

 • De ligboxen hebben een gegolfde schoftboom. Die geven de koeien de nodige bewegingsvrijheid om recht in de boxen te liggen. De relatief hoge knieboom zorgt ervoor dat de koe niet te ver naar voren gaat liggen.

 • De diepstrooiselboxen worden straks gevuld met papierpulp. „Dat is een schoon en droog product”, zegt Henk. De melkveehouder wil in de toekomst toe naar mest als boxbedekking. „Daar hebben we nu nog niet de mogelijkheden voor.”

 • Detail van de constructie van de gegolfde schotboom.

 • De stal is ingericht voor 138 koeien. De bouwkosten per koeplaats zijn €6.000.

 • De melkveehouders hebben 65 hectare grond in gebruik. Hoewel de koeien vanwege de hectische bouwperiode dit jaar niet buiten zijn geweest, is het de bedoeling om volgend jaar weer te gaan weiden. Om weiden en robotmelken goed samen te laten gaan, staat er een selectiebox in de stal. Die bepaalt of een koe naar buiten mag of nog door de robot moet.

 • Dit is het achterste staldeel. De ondernemers gaan dit eerst als opslagruimte gebruiken. In de toekomst is het mogelijk hier extra boxen te plaatsen.

 • In de voorzijde van de stal is een seperatiehok. Attentiedieren hebben hier 45 vierkante meter zand tot hun beschikking.

 • Dit is het tanklokaal, met de nieuwe tank. Het quotum van het bedrijf is 821.000 kilo melk. Het rollendjaargemiddelde is 8.500 liter met 4,60 procent vet en 3,60 procent eiwit.

 • Wie met eigen ogen een blik in de stal wil werpen kan op vrijdag 9 december een kijkje nemen op het melkveebedrijf aan de Eusinkweg 15 in Notter. Henk en Pauline Beunk houden open dag van 10.00 tot 16.00 uur.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Tukker Dairies

  Gefeliciteerd Beunk Family
  Dat zut d'r good oet. Doar kuj wier met veuroet. Hartelijke Groet'n van De 2 J's en M & M

 • no-profile-image

  Gerdien

  Ha Pauline, Henk en familie,
  Wat een mooie foto's en het geeft een duidelijk beeld, heel interessant.
  Dank je wel en fijne dagen met de open dag en de feestelijke opening.
  Heel veel succes.
  Lieve groet van tante Gerdien.X

 • no-profile-image

  Vikki

  Waar blijven de droge koeien dan? En krijgen deze nog een uitloop in een zandbak?

Of registreer je om te kunnen reageren.