Rundveehouderij

Foto & video 2705 x bekeken 2 reacties

Maiskuil afdekken met vloeibaar TGC

Jon Knook (44) melkt 200 koeien in Kloosterburen (Gr.). Vorige week liet hij een van zijn maiskuilen afdekken met tarwegistconcentraat (TGC).

Foto

 • Jon Knook (44) melkt 200 koeien in het uiterste noorden van Nederland, in Kloosterburen (Gr.). Vorige week liet hij zijn een van de maiskuilen afdekken met tarwegistconcentraat (TGC), in dit geval Tarweferm Aalst van leverancier Beuker. Vanuit de vrachtwagen is het product over de verse maiskuil gespoten.


  Foto's: Penn Communicatie, tekst: Matthijs Verhagen

 • Het grootste deel van de 25 hectare mais die Knook inkuilde zit in een grote sleufsilo. Die liet de veehouder gedeeltelijk afdekken met aardappelvezels. De kuil op de foto betreft de lagere zomerkuil. "Zeker bij deze zomerkuil is een goede conservering extra belangrijk. Afdekken met een vloeibaar product draagt daaraan bij door de goede luchtdichte afsluiting", is Knooks ervaring. Om een maiskuil met een vloeibaar bijproduct te kunnen afdekken, is het van belang dat de kuilwanden nog iets boven de mais uitsteken, anders loopt het bijproduct eraf.

 • Met een spuitstuk aan de slang, of in dit geval direct aan de oplegger, kan tot 40 meter gespoten worden.

 • De chauffeur zet het juiste spuitstuk op de slang.

 • Vervolgens kan hij de tank op druk zetten. Een drukmeter geeft digitaal aan of de tank op druk is. De aslastmeting geeft een indicatie hoe ver de tank leeg is.

 • In totaal is 35 ton product geladen. Het tarwegistconcentraat is een co-product uit de productie van alcohol. Het drogestofgehalte is in dit geval 33 procent. Een drogestofgehalte zegt echter lang niet altijd iets over de viscositeit (dikte, verpompbaarheid) van een product. Door het iets hogere drogestofgehalte in vergelijking met andere concentraten leent het product zich volgens Beuker goed voor het afdekken van kuilen.

 • Duidelijk is te zien dat het product nog warm is. De temperatuur varieert van kamertemperatuur tot ongeveer 55 graden, afhankelijk van de tijd die het product in de fabriek in opslag heeft gezeten.

 • Knook laat de maiskuil al meerdere jaren afdekken. Voorheen altijd met aardappelstoomschillen of een tarwezetmeel. Nu kiest hij voor de eerste keer voor tarwegistconcentraat, vanwege de gewijzigde prijs-kwaliteitverhoudingen. "Wat betreft voederwaardeprijs is TGC nu interessanter, en er zit meer eiwit in."

 • De lengte van de kuil wordt moeiteloos overbrugd.

 • Tarwegistconcentraat is van zichzelf een zuur product. Het vocht trekt na verloop van tijd in de maiskuil en bevordert daar de conservering.

 • Knook laat de kuil een nacht afkoelen en dekt deze dan pas af met plastic. Een laagje van 15 tot 25 centimeter is een gangbare hoeveelheid. Als de kuil weer open gaat is het vocht de kuil ingetrokken. De loonwerker kan de complete kuil dan zonder problemen in de mengwagen frezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Mooi man

 • no-profile-image

  Casper van Oostrum

  Dit product is VOORAL niet aan te smeren voor over de maiskuil. Bij het onderstoppen zuigt het plastic vacuüm aan het TGC en wanneer het plastic 20 cm over de muur hangt kan je gegarandeerd nog een keer plastic erover doen want dan gaat het zand naar binnen, en neemt het het plastic mee waarna er water in de kuil kan lopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.