Rundveehouderij

Foto & video 1725 x bekeken 1 reactie

Eerste mais probleemloos van de klei

Loonbedrijf E. Nieuwenhuizen en Zn. in Sprang-Capelle (N.-Br.) heeft eind vorige week de eerste 20 hectare mais gehakseld.

Foto

 • Loonbedrijf E. Nieuwenhuizen en Zn. in Sprang-Capelle (N.-Br.) is donderdag 23 september begonnen met de maisoogst. Bij Waalwijk (N.Br.) werd 20 hectare van het ras Atrium gehakseld voor melkveehouder Sjef van Loon in Kaatsheuvel (N.-Br.).
  Medewerker Ad van Strien bestuurde de Claas-hakselaar.

  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Bouke Poelsma

 • Het hakselen op de kleigrond verliep zonder problemen. Ondanks de vele regenval was het perceel goed begaanbaar, laat Ed Nieuwenhuizen weten. „De grond was boven verwachting goed. Het draagvermogen was prima. Daar stonden we van te kijken”, aldus de eigenaar van het loonbedrijf, die ook een melkvee- en vleesveetak heeft met 200 stuks vee.

 • Door het koude voorjaar en de droge zomer is de maisoogst twee weken later dan normaal van start gegaan. „Vorig jaar hadden we eind september alle mais geoogst. Nu kunnen we in veel gevallen pas in de eerste week van oktober beginnen”, aldus Nieuwenhuizen.

 • Nieuwenhuizen heeft vijf trekkercombinaties voor de maisoogst. Zo kan de hakselaar ook op grotere afstand van de kuilbult gewoon blijven doorrijden.

 • De kleigrond hield zich goed. „We hebben ook nog even gehakseld op een perceel zandgrond. Dat was een stuk moeilijker. We moeten in totaal 300 hectare mais hakselen de komende weken. Ik verwacht nog wel wat moeilijkheden”, vertelt Nieuwenhuizen.

 • Het moment waarop gehakseld kan worden, is afhankelijk van de staat van maiskolf. „Natuurlijk geeft ook het blad inzicht in de rijpheid van de mais, maar de kolf is bepalend”, vertelt Nieuwenhuizen.

 • De kleigrond was goed begaanbaar. De bomvolle silagewagens wisten moeiteloos het steeds kaler wordende perceel te verlaten.

 • De opbrengst per hectare bedroeg ruim 50 ton. Het drogestofgehalte lag op 36 procent. Deze cijfers zijn volgens Nieuwenhuizen vergelijkbaar met de resultaten van vorig jaar. Hij heeft nog geen cijfers van het zetmeelgehalte.

 • Hoewel het einde van september nadert, verwacht Nieuwenhuizen naast de maisoogst nog veel andere drukte. „Veel collega’s hopen ook nog een flinke snee gras binnen te kunnen halen.”

 • Een close-up van de hakselaar en de kleigrond.

 • Nieuwenhuizen heeft zelf ook nog 20 hectare mais staan. Hij heeft laat gezaaid, waardoor het nog even duurt voordat hij kan hakselen. Hier heeft hij bewust voor gekozen. „Zelf zitten we laat in het seizoen, zodat we eerst de klanten van het loonbedrijf kunnen helpen."

Eén reactie

 • no-profile-image

Of registreer je om te kunnen reageren.