Rundveehouderij

Foto & video 2341 x bekeken

Stal met leuke technische snufjes

De nieuwe stal van de Vlaming Kristof Boussery en zijn schoonouders biedt plaats aan 160 melkkoeien en is voorzien van een apart carrouselgebouw. Hij past enkele opvallende technieken toe.

Foto

 • De nieuwe ligboxenstal met carrousel is gebouwd op het bedrijf van de schoonouders van Kristof Boussery (25). De melkkoeien en het melkquotum van zijn ouderlijk bedrijf bij Ieper (West-Vlaanderen) worden samengevoegd met dat van Jos en Jeanne Hendrix uit Peer. De huidige stal, die plaats biedt aan 100 melkkoeien, gaat dan dienst doen als jongveestal. Na de samenvoeging bestaat het totale melkquotum uit 1.250.000 kilo melk. De nieuwe stal is zo gebouwd dat in de toekomst een verdere uitbreiding relatief gemakkelijk is te realiseren.

 • De nieuwe stal bestaat uit een ligboxenstal met 160 plaatsen en stroboxen (rechts) en een apart gebouw met de carrousel met hellende wachtruimte (links). Dankzij deze opzet kan in de toekomst de bestaande stal eventueel worden aangekoppeld en relatief goedkoop worden uitgebreid. De carrousel is met 24 standen op de groei gekocht.

 • De carrousel heeft een capaciteit van circa 100 koeien per uur. Een carrousel had een voorkeur omdat één man kan melken en de melker bovendien dichterbij de koeien staat. Vergeleken met robots is met een carrousel volgens Kristof de arbeid beter te plannen. Ook was de investering wat lager.

 • De carrousel heeft een gekartelde putrand, zodat de ondernemers tussen de poten van de koeien kunnen melken. De installatie rust op slechts vier palen; handig bij het schoonmaken. De leidingen zijn niet weggewerkt in de grond maar zitten boven het systeem. Dat is praktisch als er reparaties nodig zijn.

 • Een beweegbare vloer ondervangt het verschil in lengte tussen Kristof en zijn vrouw of een andere melker.

 • De informatie van de koeien verschijnt op een centraal paneel met touchscreen.

 • Na het onderhangen van de eerste koeien schuift Kristof de bekers voor het spoelen eenvoudig naar achteren, zodat ze niet in de weg hangen.

 • De melkklauw is zo ontworpen dat er bij luchtinslag geen melk van het ene naar het andere kwartier kan schieten. De kans op onderlinge besmetting is daardoor nagenoeg uitgesloten.

 • De melktank staat in de ruimte naast de carrousel. Deze heeft een inhoud van 18.000 liter. Monteurs leggen de laatste hand aan de aansluiting; medio augustus worden de eerste koeien gemolken.

 • Ook de wachtruimte is in hetzelfde gebouw gemaakt. De ruimte is hellend zodat de koeien gemakkelijker binnenkomen. Het opdrijfhek kan de koeien in groepen naar binnen werken. Als het hek tegen de carrousel staat kantelt het naar boven, waardoor het over de koeien heen terug naar achteren gaat.

 • Via een verbindingsgang gaan de koeien naar de wachtruimte en gaan ze na het melken weer terug naar de ligboxenstal.

 • Na het melken lopen de koeien door een selectiepoort, waarna ze drie kanten op kunnen: naar één van de twee groepen in de stal (koeien met meer of minder dan 100 lactatiedagen) of naar een aparte ruimte met attentiekoeien. Vanuit die plek kunnen de koeien ook naar één van de vier grote strohokken (linksvoor op de foto).

 • De koeien die aan de andere kan van de voergang lopen, kruisen met de voergang via een hydraulische overgang. Daardoor blijft de voergang schoon.

 • Het dak is voorzien van ecopanelen met 4 centimeter dikke isolatie. Het dak heeft geen lichtplaten. Dat voorkomt warmte-instraling, wat de kans op hittestress verkleint. Ventilatoren zijn nog niet geïnstalleerd. Mocht het nodig zijn, dan doet hij dat alsnog.

  Om voldoende licht in de stal te krijgen is de stal voorzien van een brede lichtnok van 3,5 meter. Kristof heeft dat systeem uit Deense stallen opgepikt. De kans op vervuiling valt volgens de ondernemer mee. Tussen de lichtplaat en het dak zit aan beide kanten een ruimte van 30 centimeter voor de luchtuitlaat. Kristof verwacht dat een open nok meer trek zou geven, maar dat het wel voldoende zal zijn.

 • De voor- en achtergevel zijn geperforeerd. Dat voorkomt spinnenwebben terwijl er geen echte trek voor de koeien ontstaat. Op de voorgrond links de strohokken en rechts een extra controlegang ernaast.

 • De hele stal is voorzien van oprolbare gordijnen. In de stal gebeurt dit automatisch, in de wachtruimte moet Kristof ze met de hand openen en dichtdoen. In de zomer staan de gordijnen helemaal open; in de winter zijn ze ver dicht. De touwen houden het gordijn op zijn plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.