Rundveehouderij

Foto & video 2071 x bekeken

Duurzaam mais verbouwen

De Vereniging voor Agrarische Bedrijfsvoorlichting in de gemeente Bronckhorst (Gld.) heeft een maisdemoveld aangelegd met zes verschillende methodes om mais te verbouwen.

Foto

 • Bij melkveehouder Looman in Zelhem (Gld.) heeft de Vereniging voor Agrarische Bedrijfsvoorlichting een maisdemoveld van 5 hectare aangelegd. Met dit demoveld wil de vereniging aantonen wat de meest efficiënte manier van mais telen is op scheurgrond. De zes velden zijn met verschillende bewerkings- en zaaimethoden bewerkt en gezaaid.  Foto’s en tekst: Judith Waninge

 • Het perceel van 5 hectare is in februari bemest met 25 kuub rundveedrijfmest per hectare en daarna bemest met 275 kilo KAS. Daarna is de eerste snede ingekuild.
  Na het inkuilen is driekwart van het perceel met 20 kuub rundveedrijfmest met de zodenbemester bemest. Bij het zaaien van de mais hebben de loonwerkers geen kunstmest gebruikt. Het perceel is verdeeld in 12 velden, met zes verschillende methoden van grondbewerking en zaaien. Elke variant is in tweevoud uitgevoerd.

 • Het eerste veld heeft loonbedrijf Luimes uit Halle (Gld.) op de gangbare manier gezaaid. Eerst zodenbemesten, dan frezen, ploegen met vorenpakker en zaaien. Op het tweede veld heeft de loonwerker na het frezen een woeler-packer combinatie gebruikt en gezaaid met de gangbare zaaimachine.

 • Het derde veld heeft geen rundveedrijfmest gekregen. Wel is het grasland gefreesd en geploegd met vorenpakker, waarna loonbedrijf Baks uit Borculo met een driewieler de mais heeft gezaaid en meteen 20 kuub drijfmest per hectare in de rij heeft toegevoegd.

 • Op het vierde veld heeft loonbedrijf Van Hal uit Voorst (Gld.) een combinatiemachine ingezet, waarbij frezen, woelen en zaaien in een werkgang gebeurt. Hierbij blijven organische stof en voedingsstoffen bovenin de bouwvoor, waardoor ze beter beschikbaar zijn voor de maisplant.

 • Hier is goed te zien dat een dag na het zodenbemesten direct gezaaid wordt: het zaaibed oogt wat ruig door kleine stukjes graszode.

 • Met een combinatiemachine heeft loonbedrijf Westerveld uit Breedenbroek (Gld.) het vijfde veld bewerkt. Daarbij zijn spitten en zaaien gecombineerd.

 • Het vijfde veld is wel eerst gefreesd voordat de spit- en zaaimachine de mais heeft gezaaid, zodat de graszode beter verteert. De samengestelde machine leverde een net zaaibed op.

 • Als iedereen op zijn eigen veldje blijft, kunnen meerdere combinaties goed naast elkaar werken…

 • …hetgeen een enkele vaars in het naastgelegen weiland echter iets te veel van het goede vindt.

 • Op het laatste en zesde veld heeft loonwerker Luimes de mais breedwerpig gezaaid met een pijpenzaaimachine. De mais is enkele dagen later al aan het kiemen.

  In september wordt er een velddag georganiseerd voor belangstellenden. Hierbij worden teelttechnische adviezen door Agrowin in Winterswijk (Gld.) verstrekt. Dan zullen ook de resultaten bekend zijn van de organische stof en voedingsstoffen in de bodem van de verschillende velden.

Of registreer je om te kunnen reageren.