Rundveehouderij

Foto & video 1366 x bekeken

‘Landschappelijke’ ligboxenstal

Ingeklemd tussen een nationaal park en een monumentale kerk wist maatschap Speelman een fraaie nieuwe ligboxenstal te realiseren. 29 mei is er een open dag.

Foto

  • Johan Speelman (32) heeft een maatschap met zijn ouders. Samen runnen ze een melkveebedrijf met 60 melkkoeien en 40 stuks jongvee. Bijzonder is dat het bedrijf zich op de rand van het Drentse brinkdorp Anloo en Nationaal Park Drentsche Aa bevindt. Op die plek heeft de maatschap nu een ligboxenstal met 125 plaatsen gebouwd. Die kostte in totaal €300.000 en werd gefinancierd op basis van een melkprijs van €0,30.

    Foto's: Dennis F. Beek, tekst: Robert Bodde

  • De nieuwe 3+1-rijige ligboxenstal ligt pal tegen het dorp Anloo aan. De stalbouwvergunning had nog heel wat voeten in de aarde, omdat de monumentale, 11de-eeuwse Magnuskerk op een steenworp afstand ligt. Het is één van de oudste kerken in Drenthe. De nieuwe stal moest in het fraaie dorpsaanzicht passen en aan een aantal landschappelijke voorwaarden voldoen.

  • Verdiepte sleufsilo’s waren de eerste voorwaarde voor een bouwvergunning. De silo’s moesten anderhalve meter lager liggen om het dorpsaanzicht niet te ontsieren. Voor Speelman was dit niet zo’n probleem. Zijn land liep aan deze kant van de stal toch al af. Extra kosten heeft hij nauwelijks gemaakt.

  • De tweede voorwaarde voor een bouwvergunning was een schuine wolfskap aan de voorkant van de stal. Zo oogt de stal minder lomp. Aan de derde voorwaarde, het planten van een aantal eiken, moet Speelman nog voldoen.

  • De koeien liggen in de nieuwe stal op comfortabele rubberen puzzelmatten met een laag strooisel. De matten bieden Speelman goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Bovendien zijn ze snel schoon te maken.

  • De koeien staan in deze stal in één groep. Speelman kan zo snel en efficiënt werken. De dieren hebben in de stal ook voldoende ruimte om te lopen én te liggen. Dat was een belangrijk punt voor de veehouder.

  • De stal voldoet niet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Daar zaten volgens Speelman te veel haken en ogen aan. Er zitten echter wel witte ventilatiegordijnen in. Die laten veel licht en vooral lucht binnen.

  • Extra licht dat via de ventilatiegordijnen binnenkomt, is van harte welkom. De nok van de stal heeft namelijk geen lichtstraat. In deze opzet is de nok echter wel aanmerkelijk goedkoper.

  • Doordat de nok geen lichtstraat heeft, kan Speelman wel wat extra licht gebruiken. Hij koos aan de voorzijde van de stal voor een grote glazen deur, die veel licht binnenlaat.

  • In de stal hangen Agrilight-lampen. Speelman verkoos die boven tl-lampen, die minder licht geven.

  • Er staan drie krachtvoerboxen in de nieuwe stal. De koeien krijgen hier een opstart-, een stimulans- en een eiwitrijke brok. Naast krachtvoer krijgen de dieren kuilgras, mais en gras met erwten.

  • In de hoek van de nieuwe stal staan twee strohokken voor kalfkoeien.

  • Door middel van een sluis staat de nieuwe stal in verbinding met de oude. Hier worden de koeien gemolken in een nieuwe 2x10 zij-aan-zij melkstal. Die staat in de oude stal, omdat er daar al plek voor was. Dat was behoorlijk goedkoper dan wanneer de melkstal in de nieuwe ligboxenstal geplaatst was.

  • Een overzicht van de oude ligboxenstal met rechts achterin de nieuwe melkstal. In totaal kostten de aanpassingen aan de oude ligboxenstal en de nieuwbouw van melkstal, tanklokaal en melktank €200.000.

  • De 2x10 zij-aan-zij melkstal van dichtbij gezien. Speelman koos onder meer vanwege de korte looplijnen voor dit type melkstal.

  • Speelman wilde een zij-aan-zij melkstal en absoluut geen melkrobot. Hij wil niet continu opgeroepen kunnen worden en heeft liever vaste melktijden. Ook wil hij geen vreemd personeel op zijn bedrijf.

  • De oude 2x4 visgraatmelkstal had te lange looplijnen en was toe aan vervanging. Op deze plek komt straks een strohok.

  • Het melkveebedrijf van Speelman staat in een Nationaal Park. Het bedrijf is omgeven door natuur en daardoor leek uitbreiding niet gemakkelijk. Toch was het vooral de gemeente die de bouw van de nieuwe melkveestal vertraagde en niet de provincie of Staatsbosbeheer.

    Maatschap Speelman houdt 29 mei een een open dag.

Of registreer je om te kunnen reageren.