Rundveehouderij

Foto & video 1003 x bekeken 3 reacties

Koeien zijn voorpaginanieuws

Er is veel aandacht voor weidegang. Stichting Wakker Dier helpt mee aan positieve reclame voor de veehouder die zijn koe in de wei doet. Ze organiseert de 'Koeiendanspremière 2010'.

Foto

 • De eerste warme dagen begint het te kriebelen. Niet alleen bij boeren, ook bij hun dieren. Als koeien na de hele winter op stal gestaan te hebben eindelijk weer de weide in mogen, is het rennen, springen en dollen geblazen. Het is iets waar je als boer niet eens raar opkijkt.  Foto’s: Roel Dijkstra Fotografie, tekst: Jacco Keuper

 • Voor anderen is het wel nieuws. Voorpaginanieuws zelfs. De aandacht voor weidegang is de laatste jaren flink toegenomen. Dat maakt het moment waarop de koeien weer naar buiten gaan, niet alleen een heuglijk moment voor de veehouder en zijn koeien, ook het grote publiek geniet ervan mee.

 • Zo organiseerde stichting Wakker Dier de zogenoemde ‘koeiendanspremière’ op het bedrijf van biologisch veehouder Jan Duijndam in Delfgauw. Daarvan hier de beelden. Ook op andere plaatsen volgen nog soortgelijke evenementen.
  Zuivelverwerker Cono vestigt eveneens de aandacht op weidegang. Op 7 april 2010 organiseert de kaasmaker de zogenoemde ‘Koe-in-de-wei-dag’ bij familie Schouten, Broerdijk 30 in Midwoud.

 • Veel tijd van opruimen is er niet. Het is niet lang van te voren op poten gezet. Mieke Duijndam: ,,We doen er niet veel bijzonders voor. We ontvangen regelmatig bezoekers, dus we proberen het bedrijf voortdurend aan kant te houden.” Ook deze ochtend is er een schoolklas die een rondleiding krijgt.

 • Die extra handen komen vandaag wel van pas. De klas helpt even bij wat veegwerk.

 • Anderen staan nog steeds met verbazing te kijken naar die grote koe-beesten.

 • Niet alle voorbereidingen zijn met de hand te doen. Compagnon Tim van Bregt schuift met de shovel nog even snel het kavelpad schoon. ,,Dat was na het bemesten wel even nodig.”

 • Langzaamaan arriveren verschillende journalisten op het erf. Die instrueren hoort ook bij de voorbereidingen. De fotografen willen natuurlijk niets van het spektakel missen. Daarom is het voor hen heel belangrijk vooraf precies te weten wat er straks gaat gebeuren en langs welke route de koeien naar het weiland gaan.

 • Je kunt ook bij je collega’s gaan staan, want die hebben inmiddels al strategische posities ingenomen.

 • Als boer komt er wel heel wat op je af als je instemt met een dergelijk mediacircus op je bedrijf. Zo ontkom je niet aan een optreden voor de tv-camera’s.

 • Jan Duijndam is iemand die prima uit zijn woorden komt, dus hij draait er zijn hand niet voor om. ,,Voor zoiets ben ik niet zenuwachtig hoor.”

 • Andere cameraploegen maken van de gelegenheid gebruik om wat achtergrondbeelden op te nemen. En dat het niet de koeien zijn, maar de pinken die voorlopig nog niet naar buiten gaan… Ach, een kniesoor die daarop let.

 • Dan is het grote moment aangebroken: Jan Duijndam opent de staldeuren.

 • De schoolklas krijgt een beloning voor het opruimwerk. Ze mogen een haag vormen die de koeien in de juiste richting leidt.

 • De koeien hebben het voorjaar in de bol. Ze sprinten in één groot peloton naar de weide.

 • Ondertussen snorren de camera’s en klikken de fototoestellen dat het een lieve lust is. De toegestroomde media smullen ervan.

 • En wat zien zij dan?

 • Hogesnelheids-koeien.

 • Dollende koeien.

 • Sterke koeien.

 • En springende koeien.

 • Op ooghoogte, laag standpunt, of een doorkijkje: de cameraploegen schieten meters band vol.

 • Na een tijdje keert de rust geleidelijk terug, in het land, op het erf en uiteindelijk ook weer in de media. Weidegang blijft een item waarmee de melkveehouderij positief in het nieuws kan komen. Volgend voorjaar is het allicht opnieuw weer een onderwerp waarop de aandacht zal worden gevestigd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jos

  ....zegt iemand die denkt te weten waar ie over praat...

 • no-profile-image

  Winnaarrrrr

  Die beeste bint gewoon bollig daar moet gewoon een brookse keerl bie en dan ist kloar!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het, als het gras begint te groeien, behoort rundvee weidegang te krijgen!!!... Rundveehouders die daar anders over denken, zijn ego-istisch. Er is toch niets mooier dan een gelukkige veestapel !(?). Bovendien komt het de gezondheid van het rundvee ten goede. En ach enerzijds kost het misschien een paar liter melk, maar anderzijds beperkt het de overproductie!!!...

Of registreer je om te kunnen reageren.