Rundveehouderij

Foto & video 1681 x bekeken 2 reacties

Foliestal sneller door welstand

DLV en Booghal komen met een nieuw ontwerp voor foliestallen. Een donker zeil dat als een pagode om het dak zit, geeft de stal een natuurlijker uiterlijk.

Foto

  • Geen ligboxen maar één open ruimte waar de koeien kunnen gaan (liggen) en staan waar ze willen. Dat past goed in de zoketocht naar steeds diervriendelijker huisvestingvormen. Zulke stallen vragen echter wel veel meer vierkante meters dieroppervlak dan regulier gebouwde stallen.



    Beeld: DLV Bouw Milieu en Techniek en Booghal. Tekst: Jacco Keuper

  • Dan kom je aan enorme nokhoogtes of alternatieve bouwwijzen, zoals foliestallen. Met hun rechte lijnen en puntdaken ogen deze stallen echter industrieel.

  • Welstandscommissie's vinden deze staltypen daarom vaak niet in het agrarische landschap passen. Het is daarom niet eenvoudig om een vergunning voor dergelijke stallen te krijgen.

  • DLV en Booghal BV zijn met een landschaps- en rayonarchitect van Libau Groningen aan het puzzelen gegaan om daar een oplossing voor te vinden. Ze ontwierpen een stal die uiterlijk veel meer in het landschap wegvalt.

  • Het is een dak is als een pagode omgeven door donker zeil. Ook de karakteristieke dakpunten die de stal het uiterlijk van een kas geven, zijn achter de kopgevels weggewerkt.

  • De stal heeft rondom een dakoverstek van ruim een meter. Vanaf daar loopt het zeil schuin omhoog. Door de donkere kleurstelling valt het minder op dan een wit of transparant dak.

  • Een bijkomend voordeel is dat op deze wijze grote breedtes gehaald kunnen worden, zonder dat de stal extreem hoog wordt. Bij dit ontwerp ligt de nokhoogte slechts op zeven meter.

  • Rondom nog wat beplanting en dan valt de stal dus nauwlijks meer op.

  • Van binnen biedt de stal dezelfde mogelijkheden als voorheen: veel vrije ruimte.

  • Andere alternatieven om dergelijke stallen een natuurlijker uitstraling te geven, zijn bijvoorbeeld de voorgevel bekleden met hout.

  • Of de 'Cabriostal' van Claudia en Arjan Aarts in Sprundel (N.B.). De topgevels zijn voorzien van donker windbreekgaas, de zijwanden hebben ook hier een dakoverstek en een grijs gordijn.

  • Hier is het dakoverstek beter te zien. De zijwanden aan windzijde zijn afgeschermd met windbreekgaas. Verder is de stal open.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wouter

    Ja... en dan lijkt ie nu op: een Mc. Donalds!!!!

  • no-profile-image

    arjan

    Missie geslaagd. De macs komen immers snel door de welstandscommissie lijkt me..

Of registreer je om te kunnen reageren.