Rundveehouderij

Foto & video 6135 x bekeken 14 reactieslaatste update:17 mei 2013

Hooien van herfstgras

Bernhard Bickers lost zijn opraapwagen niet op een kuilplaat maar in een schuur. De grasteler kocht een hooidroger. Zelfs van herfstgras valt zo kurkdroog hooi te maken.

Foto

 • Bernhard (52) en Claudia (46) Bickers hebben een landbouwbedrijf met 45 hectare gras in het Duitse Schüttorf/Drievorden (net over de grens bij Enschede). Het complete areaal wordt zoveel mogelijk gehooid. Ze hebben namelijk ook een hooi- en strohandel die is gespecialiseerd in het leveren van kleinverpakkingen voor kleine huisdieren.<br>
<br><br>
<br><i>Foto's: Ronald Hissink, tekst: Jacco Keuper</i>

  Bernhard (52) en Claudia (46) Bickers hebben een landbouwbedrijf met 45 hectare gras in het Duitse Schüttorf/Drievorden (net over de grens bij Enschede). Het complete areaal wordt zoveel mogelijk gehooid. Ze hebben namelijk ook een hooi- en strohandel die is gespecialiseerd in het leveren van kleinverpakkingen voor kleine huisdieren.<br> <br><br> <br><i>Foto's: Ronald Hissink, tekst: Jacco Keuper</i>

 • Als hooiboer ben je enorm afhankelijk van de grillen van het weer. Om te hooien heb je vijf á zes zonnige dagen nodig. En lang niet alle snede zijn geschikt om door de pers te halen. Bickers kocht daarom een hooidrooginstallatie. Nu kan hij zelfs van herfstgras heerlijk ruikend hooi maken. Voor de drooginstallatie werd een nieuwe bedrijfshal gezet, die tevens als opslagruimte dient.

  Als hooiboer ben je enorm afhankelijk van de grillen van het weer. Om te hooien heb je vijf á zes zonnige dagen nodig. En lang niet alle snede zijn geschikt om door de pers te halen. Bickers kocht daarom een hooidrooginstallatie. Nu kan hij zelfs van herfstgras heerlijk ruikend hooi maken. Voor de drooginstallatie werd een nieuwe bedrijfshal gezet, die tevens als opslagruimte dient.

 • Zo ging het voorheen: met een Welger balenpers perste Bickers tussen 10.000 en 15.000 kleine hooibalen. Veel Duitse persen zijn voorzien van een glijbaan of een &apos;balenschieter&apos; die de balen direct in de wagen brengen. Die van Bickers niet. Alle balen werden handmatig van het veld gehaald en in opslag gebracht. ,,We moesten veel hectares in korte tijd doen. Zo haal je een veel hogere capaciteit met de pers."

  Zo ging het voorheen: met een Welger balenpers perste Bickers tussen 10.000 en 15.000 kleine hooibalen. Veel Duitse persen zijn voorzien van een glijbaan of een 'balenschieter' die de balen direct in de wagen brengen. Die van Bickers niet. Alle balen werden handmatig van het veld gehaald en in opslag gebracht. ,,We moesten veel hectares in korte tijd doen. Zo haal je een veel hogere capaciteit met de pers."

 • De basis blijft hetzelfde. De grasteler maait zijn gewas en schudt het. Wel is het aantal keren schudden minder dan met hooien. Net als collega&apos;s die inkuilen schudt hij het twee of drie keer. De voerverliezen zijn dan ook kleiner. ,,Je hebt hierbij 15 procent meer opbrengst dan bij traditioneel hooien."

  De basis blijft hetzelfde. De grasteler maait zijn gewas en schudt het. Wel is het aantal keren schudden minder dan met hooien. Net als collega's die inkuilen schudt hij het twee of drie keer. De voerverliezen zijn dan ook kleiner. ,,Je hebt hierbij 15 procent meer opbrengst dan bij traditioneel hooien."

 • Vervolgens harkt hij het gras bij elkaar en haalt het op.

  Vervolgens harkt hij het gras bij elkaar en haalt het op.

 • Dit doet hij met eigen machines. De Deutz-Fahr opraapwagen is nog nieuw en speciaal voor de nieuwe werkwijze aangeschaft, want voorheen kuilde Bickers niet.

  Dit doet hij met eigen machines. De Deutz-Fahr opraapwagen is nog nieuw en speciaal voor de nieuwe werkwijze aangeschaft, want voorheen kuilde Bickers niet.

 • Hij maait niet al zijn land tegelijk, maar zo&apos;n 10 tot 15 hectare per keer. Zo krijgt de drooginstallatie niet ineens heel veel gras te verwerken, maar wordt die geleidelijk gevuld.

  Hij maait niet al zijn land tegelijk, maar zo'n 10 tot 15 hectare per keer. Zo krijgt de drooginstallatie niet ineens heel veel gras te verwerken, maar wordt die geleidelijk gevuld.

 • Het gras wordt in de schuur, vlak naast de drooginstallatie, gelost. Doordat aan beide zijden grote roldeuren zitten, hoeft hij niet terug te steken maar is het een kwestie van doorrijden.

  Het gras wordt in de schuur, vlak naast de drooginstallatie, gelost. Doordat aan beide zijden grote roldeuren zitten, hoeft hij niet terug te steken maar is het een kwestie van doorrijden.

 • Bickers rijdt heel langzaam vooruit. Hoe compacter het gras ligt, hoe makkelijker het straks te verplaatsen is.

  Bickers rijdt heel langzaam vooruit. Hoe compacter het gras ligt, hoe makkelijker het straks te verplaatsen is.

 • Bij het binnenkomende gras wordt direct een vochtmeting gedaan. Dan weet de teler hoe veel vocht de drooginstallatie er nog uit moet halen.

  Bij het binnenkomende gras wordt direct een vochtmeting gedaan. Dan weet de teler hoe veel vocht de drooginstallatie er nog uit moet halen.

 • Vervolgens wordt het gras met een kraan en een grote knijpbak opgepakt en in de houten droogstoof gebracht. De kraan glijdt over een rail die boven in de nok, over de complete lengte van de hal loopt.

  Vervolgens wordt het gras met een kraan en een grote knijpbak opgepakt en in de houten droogstoof gebracht. De kraan glijdt over een rail die boven in de nok, over de complete lengte van de hal loopt.

 • Het gras wordt bewust in laagjes in de droger gebracht. Door &apos;te spelen&apos; met de bedieningshandels verdeelt Bickers het gelijkmatig over het gras dat al in de droger zit. Onderin de houten bak zit een vloer van houten balken met een stalen rooster erboven. Daaronder wordt lucht geblazen. Deze stijgt door het gras omhoog. Hoe hoger de lucht komt, hoe vochtiger het gras. Als de Bickers hele droger ineens vol zou rijden, zou het gras onder het eigen gewicht zoveel inklinken dat de lucht er nauwelijks meer door kan.

  Het gras wordt bewust in laagjes in de droger gebracht. Door 'te spelen' met de bedieningshandels verdeelt Bickers het gelijkmatig over het gras dat al in de droger zit. Onderin de houten bak zit een vloer van houten balken met een stalen rooster erboven. Daaronder wordt lucht geblazen. Deze stijgt door het gras omhoog. Hoe hoger de lucht komt, hoe vochtiger het gras. Als de Bickers hele droger ineens vol zou rijden, zou het gras onder het eigen gewicht zoveel inklinken dat de lucht er nauwelijks meer door kan.

 • De capaciteit van de kraan is zo groot dat die de wagen makkelijk voor kan blijven. De houten droogstoof is 22 meter lang, 12 meter breed en 5 meter hoog. Goed voor een capaciteit van zo&apos;n 40 hectare.

  De capaciteit van de kraan is zo groot dat die de wagen makkelijk voor kan blijven. De houten droogstoof is 22 meter lang, 12 meter breed en 5 meter hoog. Goed voor een capaciteit van zo'n 40 hectare.

 • Net buiten de hal staat een enorme ventilator. Het grote schoepenrad met de zware electromotor (36 Ampere) ervoor jaagt buitenlucht met grote snelheid onderin de houten box met gras. Hooidrogen is in Oostenrijk en Zwitserland heel gebruikelijk. Bickers ging daar dan ook verschillende systemen bekijken. Uiteindelijk koos hij voor een systeem van de &lt;a href="http://www.lasco.at/index.php/maschinen/heu_technik/heubelueftung_heutrocknung_grastrocknung_getreidetrocknung_ventilatoren_bioheu/index.html">Oostenrijkse firma Lasco&lt;/a>.

  Net buiten de hal staat een enorme ventilator. Het grote schoepenrad met de zware electromotor (36 Ampere) ervoor jaagt buitenlucht met grote snelheid onderin de houten box met gras. Hooidrogen is in Oostenrijk en Zwitserland heel gebruikelijk. Bickers ging daar dan ook verschillende systemen bekijken. Uiteindelijk koos hij voor een systeem van de <a href="http://www.lasco.at/index.php/maschinen/heu_technik/heubelueftung_heutrocknung_grastrocknung_getreidetrocknung_ventilatoren_bioheu/index.html">Oostenrijkse firma Lasco</a>.

 • Bij de ventilator staat ook &lt;a href="http://www.lasco.at/index.php/maschinen/heu_technik/warmluftofen/index.html">een grote oven&lt;/a>. Snoeihout en afvalhout zijn een goedkope brandstof waar de allesbrander het goed op doet.

  Bij de ventilator staat ook <a href="http://www.lasco.at/index.php/maschinen/heu_technik/warmluftofen/index.html">een grote oven</a>. Snoeihout en afvalhout zijn een goedkope brandstof waar de allesbrander het goed op doet.

 • De warme lucht uit de kachel wordt met een geïsoleerde leiding tot bij de luchtinlaat van de blazer gebracht. Een eenvoudig en doeltreffend systeem.

  De warme lucht uit de kachel wordt met een geïsoleerde leiding tot bij de luchtinlaat van de blazer gebracht. Een eenvoudig en doeltreffend systeem.

 • En van een houtkachel wordt niet alleen het gras warm, maar kom je zelf ook nog aan het zweten. De grasteler heeft een aantal hectare bos. Het hout daaruit wordt in stukken van een goede halve meter gezaagd en vlakbij de kachel onder een afdak gestapeld.

  En van een houtkachel wordt niet alleen het gras warm, maar kom je zelf ook nog aan het zweten. De grasteler heeft een aantal hectare bos. Het hout daaruit wordt in stukken van een goede halve meter gezaagd en vlakbij de kachel onder een afdak gestapeld.

 • De droogtijd hangt sterk af van de luchtvochtigheid, omdat met buitenlucht wordt gewerkt. Tijdens het drogen wordt het vochtgehalte van het gras in de gaten gehouden. Bij normaal weer kan iedere twee dagen een nieuwe graslaag van 1 tot 1,5 meter dik worden aangebracht in de box. Bij een pakket van een meter dik duurt het een dag of vijf tot het helemaal droog is.

  De droogtijd hangt sterk af van de luchtvochtigheid, omdat met buitenlucht wordt gewerkt. Tijdens het drogen wordt het vochtgehalte van het gras in de gaten gehouden. Bij normaal weer kan iedere twee dagen een nieuwe graslaag van 1 tot 1,5 meter dik worden aangebracht in de box. Bij een pakket van een meter dik duurt het een dag of vijf tot het helemaal droog is.

 • Hier gaat het om: fris ruikend hooi. Het is volgens Bickers kwalitatief een stuk beter dan graskuil. ,,De voederwaarde is circa 20 procent hoger en het Clostridiumgehalte veel lager dan bij kuilvoer. Ook stijgt de melkproductie."

  Hier gaat het om: fris ruikend hooi. Het is volgens Bickers kwalitatief een stuk beter dan graskuil. ,,De voederwaarde is circa 20 procent hoger en het Clostridiumgehalte veel lager dan bij kuilvoer. Ook stijgt de melkproductie."

 • De electrische kraan wordt ook gebruik om de droogstoof weer leeg te maken als het hooi droog. De zomersnede heeft Bickers daarmee tussen grootpakbalen los opgeslagen in de schuur. Je zou er op dezelfde manier ook eenvoudig een voer(meng)wagen mee kunnen laden.

  De electrische kraan wordt ook gebruik om de droogstoof weer leeg te maken als het hooi droog. De zomersnede heeft Bickers daarmee tussen grootpakbalen los opgeslagen in de schuur. Je zou er op dezelfde manier ook eenvoudig een voer(meng)wagen mee kunnen laden.

 • Bickers voert het niet direct aan vee. Hij heeft een gespecialiseerde hooi- en strohandel. Vele tonnen hooi en stro worden handmatig in kleine hoeveelheden verpakt. De zakjes hooi en stro worden in landwinkels in een omtrek van 200 kilometer verkocht.

  Bickers voert het niet direct aan vee. Hij heeft een gespecialiseerde hooi- en strohandel. Vele tonnen hooi en stro worden handmatig in kleine hoeveelheden verpakt. De zakjes hooi en stro worden in landwinkels in een omtrek van 200 kilometer verkocht.

 • Volgens Bickers is de installatie (houten box, ventilator met toebehoren, kachel en electrische kraan), die een kleine € 70.000 kost, zeer geschikt voor melkveehouders. ,,Het gras is smakelijker en beter van kwaliteit dan bij inkuilen. Ook slaagt het product gegarandeerd en valt er krachtvoer mee te besparen.”
&lt;br>De grasteler heeft becijferd dat het produceren van een kilo hooi op reguliere wijze 15 cent kost. Dit is drie cent duurder, maar kost minder arbeid en heeft veel grotere slagingskans. Hij houdt daarom op &lt;b>16 en 17 oktober open huis met een mini-beurs&lt;/b> over het systeem. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 18.00 uur welkom op Goorstiege 9, 48465 Schüttorf (Ortsteil Drievorden).

  Volgens Bickers is de installatie (houten box, ventilator met toebehoren, kachel en electrische kraan), die een kleine € 70.000 kost, zeer geschikt voor melkveehouders. ,,Het gras is smakelijker en beter van kwaliteit dan bij inkuilen. Ook slaagt het product gegarandeerd en valt er krachtvoer mee te besparen.” <br>De grasteler heeft becijferd dat het produceren van een kilo hooi op reguliere wijze 15 cent kost. Dit is drie cent duurder, maar kost minder arbeid en heeft veel grotere slagingskans. Hij houdt daarom op <b>16 en 17 oktober open huis met een mini-beurs</b> over het systeem. Bezoekers zijn tussen 10.00 en 18.00 uur welkom op Goorstiege 9, 48465 Schüttorf (Ortsteil Drievorden).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Derks fourage

  waar zit hem die 70.000 euro nu in ? het lijkt me een vrij simpel systeem...

 • no-profile-image

  sam

  waar die 70000euro zit?
  allesbrander, ventilater, die kraan in de nok van het dak, nieuwe loods gezet om hooi in te drogen, opraapwagen.........

 • no-profile-image

  veel

  Ja die van derks zijn zo slim niet als ik hun advertenties bekijk op marktplaats is 70000 veel te veel voor hun als ik hun ouwe machinepark bekijk......

 • no-profile-image

  derks

  ik had niet begrepen dat het hier om het totale beeld ging loods opraapwagen enz. en mag ik vragen waarom je denkt dat wij niet slim zijn ? ons machine park is prima in orden dus waarom on nodig investeren ?

 • no-profile-image

  veel

  Niet slim dus en niet kunnen lezen. Zou zoeen loods niet alleen al 70000euro kosten en die oprwagen zou die alleen al niet 35000euro kosten LEZEN dus Als ik naar het machinepark van deze ondernemer kijk of naar dat van jullie zie ik gewoon een heeeel groot verschil jullie niet dan.

 • no-profile-image

  pietje

  Derks fourage heeft bij mij goed, mooi hooi en stro geleverd tegen een zeer scherpe prijs. Dan maakt het mij niet uit of het nou een tractor is uit het jaar 0 of uit 2010 en hoe dat gewonnen is. Als ik maar kwalitatief goed spul heb en dat is bij hun zeker zo. natuurlijk is het op de foto's allemaal mooi dat hooi drogen en mooie machines maar je moet ergens beginnen ik heb volgend jaar gewoon weer oud en vertrouwd!!!

 • no-profile-image

  derks fourage

  tuurlijk zien wij dit verschil maar wij zijn een bedrijf dat net begint en dan is er toch niet tr verlangen dat er meteen de grootste en duurste trekkers staan ? bovendien valt het best mee met de trekkers en machines die wij rijden hoor ! ik weet trouwens ook niet wat jij bereikt hebt en hoe oud je bent ? maar misschien zou je dat eens kunnen melden ipv andere af te zeiken ?

 • no-profile-image

  veel voor

  Ach derks toch je begint zelf met je eerste reactie neer buigent op te schrijven met je af te vragen waar die 70000 euri in zit daar kun je toch een reactie op verwachten denk je zelf ook niet. En afzeiken!!! dit is de goedkoopste reclame die je hebt gehad man iedereen kijkt nu weer op marktplaats op zoek naar jullie dus een bedankje naar mij toe lijkt me zeker op zijn plaats in plaats van zoeen reactie zoals je laatst!!!

 • no-profile-image

  pietje

  ja afzeiken ja als u goed kunt lezen vraagt derks naar de drooginstallatie dus wie kan hier lezen en ben inderdaad ook benieuwd naar wat u hebt en bent? En of u niks beters te doen heeft. Derks je bent bij mij volgend jaar weer welkom hoor met de fiat new holland, fendt en je nieuwe verreiker!!!

 • no-profile-image

  weinig

  Ach pietje als je goed leest zie je toch duidelijk dat er een soort spotreactie in de vraag stelling zit zelfs die belg ziet het aan zijn reactie te zien. En ik denk dat je piet derks heet of niet hahah. En wie ik ben en wat ik heb wat maakt dat nu weer uit ik kan er op zoeen forum toch van maken wat ik wil. En afzeiken dat is toch pas als je iets anders gaat schrijven. En waarom in nieuwe machines inversteren schrijven ze en dag laten schrijven dat er een nieuwe verreiker bij is gekomen is dat wel slim dan ??

 • no-profile-image

  derks

  je moet niet investeren in nieuwe machines wanneer dit niet nodig is ? een verrijker is wel nodig en deze is 2e hands gekocht dus ben maar niet bang

 • no-profile-image

  pietje

  nee ik ben geen familie van derks fourage ik heet niet eens derks. dus u bent niks doet niks want op een forum kun je alles maken wat je wilt. oke weet ik dat ook weer. maar zo ben ik niet. eerlijkheid duurt het langst toch? mag ik wel vragen wat u heeft met fourage en tegen derks? want dat komt namelijk zo over en aangezien ik al heel wat jaartjes meedraai kan ik er namelijk wel wat over zeggen.

 • no-profile-image

  nog steeds veel

  Ik heb niks met fourage en niks tegen derks alleen hun mannier van reageren in hun 1e reactie vind ik ongepast zoals ik al vaker heb geschreven! Daar zit gewoon een flinke scheut minderwaardig heid in Dat jij piet en derks zelf zich daar door op de tenen getrapt voelen zegt meer over jullie dan over mij vind je ook niet lees alle maar eens terug inkl de gratis reklame aan jullie adres!!!

 • no-profile-image

  derks

  ik dnek neit dat wij echt op zo`n soort reclame zitten te wachten

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.