Rundveehouderij

Foto & video 1464 x bekeken

Zachte compostvloer voor de koeien

De helft van de nieuwe stal van Pascal Peeters heeft een vrijloopgedeelte met een ondergrond van compost. Dit is de eerste uitvoering met compost in Nederland.

Foto

  • De nieuwe stal van de familie Peeters in het Brabantse Dorst biedt plaats aan 220 koeien. Deze stal moet binnen enkele jaren gevuld zijn. De stal oogt van de buitenkant traditioneel, maar de helft van de stal bestaat uit een vrijloopgedeelte op compost.



    Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: René Stevens

  • De nieuwe stal is achter de oude ligboxenstal gebouwd. Die gaat na een grondige renovatie dienst doen als jongveestal.

  • De binnenkant van de nieuwe stal bevat een traditioneel gedeelte met ligboxen (links) maar meer opvallend is het vrijloopgedeelte (rechts). In totaal is 500 kuub compost in dat stalgedeelte gereden. Indien nodig kan Peeters het compostgedeelte altijd nog ombouwen naar traditioneel.

  • De koeien lopen inmiddels aantal weken op de compostlaag. Peeters zag het vrijloopprincipe in Israël en verwacht een betere klauwgezondheid voor de koeien.

  • Met circa 50 centimeter compost is het niveau gelijk aan dat van de voergoot. Tegen het voerhek wordt de compost harder aangetrapt en is daarom extra aangevuld.

  • Tweemaal daags gaat vader Gerard met trekker en cultivator door de compostlaag. Verse mest wordt zo vermengd met compost en de bewerking brengt lucht in het organisch materiaal. De compost gaat broeien, waardoor de urine verdampt. Daardoor moet de compost voldoende droog blijven.

  • Aan de andere kant van de stal zijn twee groepen voor 60 koeien, gescheiden door de melkrobot en machinekamer. Deze zijn zeer compact gebouwd op een oppervlakte van 50 vierkante meter. De koeien kunnen in de separatieruimte liggen en vreten. De klauwbekapbox is dusdanig hoog dat hij een doorloop is naar de robot. Vanuit de separatieruimte is de kapbox gemakkelijk te bereiken.

  • Dit gedeelte van de stal oogt een stuk traditioneler dan de vrijloopkant. Peeters koos voor een zelfsluitend voerhek.

  • En voor zwevende boxen met matrassen.

  • Twee melkrobots van DeLaval nemen het melken voor rekening. De twee groepen blijven gescheiden van elkaar. Voorlopig worden de koeien in het vrijloopgedeelte in de bestaande melkstal gemolken. Hij broedt nog op de beste plek en inrichting voor de melkrobot in dat gedeelte.

  • Om gemakkelijk te kunnen werken in het compostgedeelte heeft de stal een vrije overspanning. Peeters moest daarvoor wel extra dikke spanten laten maken.

  • De stal is voorzien van een royale luchtinlaat en nokventilatie. Om in de zomermaanden voldoende luchtverversing te garanderen zijn grote ventilatoren in de nok geplaatst.



    De familie Peeters houdt op 5 september een open dag van 10.00 tot 16.00 uur. Het adres is Groenestraat 18 in Dorst.

Of registreer je om te kunnen reageren.