Rundveehouderij

Foto & video 890 x bekeken

Rundvleesproductie in Texas

Rundvleesproductie is big business in Texas. In deze Amerikaanse staat lopen op de prairies en in de feedlots 13,6 miljoen runderen.

Foto

 • De uitgestrekte prairies in Texas vormen nog altijd de basis voor de grootschalige rundvleesproductie in Amerika. Daar loopt namelijk al het fokvee rond. Cowboys zijn op de ranches verantwoordelijk voor het verzorgen van de grote kuddes met koeien.

  Tekst & foto's: Guus ten Hove

 • De bedrijfsgrootte van de Texaanse ranches varieert van enkele duizenden tot 20.000 hectare.

 • Vanwege het ruige, onherbergzame terrein werken de cowboys nog op de traditionele manier: met paard en lasso.

 • Black Angus is het toonaangevende ras in de vleesveewereld in Texas. Deze dieren staan bekend om hun efficiënte groei en uitstekende vleeskwaliteit. Bovendien zijn de dieren hoornloos. Samen met het rustige karakter zorgt dat voor veel arbeidsgemak.

 • Het werk op de ranches verloopt volgens een vast patroon waarbij de koeien in de zomer worden gedekt en in het voorjaar afkalven. Op het moment van spenen castreren cowboys de dieren. Ook krijgen ze een brandmerk van de betreffende ranch.

 • Het romantische plaatje van de uitgestrekte prairie is overigens slechts een deel van de rundvleesproductie. Nadat de kalveren zijn gespeend gaan ze naar grote feedlots. Dat zijn grote bedrijven waar duizenden dieren worden afgemest.

 • Hier de Dawn Custom Cattle Feeders . Deze feedlot met 18.000 plaatsen is van een groep veehouders die hier zijn dieren afmest. Maar ook particulieren kunnen er terecht om vleesvee te houden. Dit is een populaire vorm van investeren in Texas.

 • De kalveren in de feedlots komen doorgaans binnen op een gewicht van 250 kilo. Bij aankomst krijgen de dieren meestal een aantal vaccinaties en een implantaat met een groeihormoon. Dat laatste gebeurt nog bij 95 procent van de dieren.

 • Het rantsoen van de dieren bestaat grotendeels uit gemalen maiskorrels. Zeker in het afmestvoer is dit aandeel hoog; gemiddeld 70 procent. Jonge dieren krijgen veel ruwvoer in de vorm van hooi.

 • Vanwege de aanwezigheid van een grote bio-ethanol industrie, krijgt ook veel vleesvee DGDDS in het rantsoen. Dit tarwezetmeel-concentraat is een bijproduct van de bio-ethanolproductie.

 • Net als elders ter wereld beleven ook Amerikaanse veehouders moeilijke tijden. Momenteel ontvangen ze €1,26 per kilo levend-gewicht. Dat is €0,10 onder het break-evenpoint waarbij de kosten en opbrengsten gelijk zijn. Vanwege de lage opbrengstprijzen nam het aantal dieren in Amerikaanse feedlots het laatste jaar af met 1,5 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.