Rundveehouderij

Foto & video 1044 x bekeken

Verregende veetentoonstelling Enter

De vleesveetentoonstelling in Enter heeft alles in huis om de mooiste ooit te worden. Maar regen gooit roet in het eten. Gemotiveerde fokkers keuren onverstoorbaar door.

Foto

 • De jaarlijkse vleesveetentoonstelling in Enter is een buitenkeuring. Op het grote plein voor de kerk zijn dit jaar zo'n 180 dieren bijeengebracht om tegen elkaar te strijden om de eer.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Jacco Keuper

 • Het bijzondere aan deze vleesveetentoonstelling is het publiek. De vleesveekeuring wordt namelijk tegelijk gehouden met een jaarmarkt. Het publiek zijn veelal geen vakkenners, maar burgers die vaal in grote getale aanwezig zijn.

 • Dit jaar viel de keuring in het water. Dan komt een paraplu van je favoriete ras goed van pas.

 • De regen haalt het showelement van de keuring. Mensen schuilen onder paraplu's en ook de dieren tonen zich niet meer op hun mooist. Sommige hebben enige beschutting van een koedek.

 • En als je geen jas bij je hebt, komt zo'n dek ook voor de mens goed van pas. Dat kan Herefordfokker Hans Toorneman inmiddels uit ervaring beamen.

 • Zelfs de stickers met de catalogusnummers verweken door de regen. Het herkennen van de dieren in de ring wordt dan wat lastig.

 • Maar boeren laten zich niet kisten door een beetje regen. De inzenders hebben veel werk gehad aan de voorbereidingen, dus gaan ze onverschrokken door met waar ze voor gekomen zijn. Over de natte blouse wordt zo meteen weer een jas gedaan om te voorkomen dat je kou vat.

 • Opperste concentratie bij de deelnemers als zij hun dieren presenteren aan de jury.

 • De juryleden gebruikt niet alleen hun ogen om de dieren te beoordelen. De fijnheid van de huid correspondeert met de fijnheid van het beenwerk en het vlees.

 • Jong en oud zijn ingeschakeld om de keuring tot een succes te maken.

 • Man en macht!

 • Zeven van de negen vleesveestamboeken hebben dieren afgevaardigd. Naast de rassen in de keuringsring zijn ook Limousin en Hereford weer aanwezig met een demonstratiegroep. Dit jaar is ook Margichiana voor het eerst in jaren weer present met een demo-groep.

 • De regen mag dan het showelement wat hebben weggespoeld, het doet aan de kwaliteit van de dieren niets af. En die is uitstekend. Hier de kampioenen bij Blonde 'd Aquitaine (vlnr): Diana van Van Oorsponk in Apeldoorn, Ayleen van de Bosch van J. Pierik in Bentelo en Bolero van D. Boerland in Echten.

  Lees alle uitslagen van Blonde d' Aquitaine »

 • De keuring is Enter is bij Piemontese een voorronde voor de nationale in Ermelo. Dat is terug te zien in de opgave: 50 dieren van 16 inzenders en bijna geen kalveren (die kunnen niet naar de nationale). Keurmeester Job Vlastuin heeft zeker 20 dieren gezien die naar de nationale keuring kunnen als ze gezond blijven. Daar horen deze dieren zeker bij want hier staan de kampioenen en reservekampioenen mooi op een rij.

  Lees alle uitslagen van Piemontese »

 • Voor het eerst in vijf jaar keurde ook Belgisch Witblauw weer in Enter. Toen de keuringscommissie Andries Jan Reurink benaderde om met een demonstratiegroep te komen, dacht de jonge fokker dat het veel leuker is om daar te keuren. Hij trommelde zes collega’s op ook te komen. Ze ontstond een keuring met ruim 30 dieren. Het is geen officiële stamboekkeuring, maar dat is aan de kwaliteit van de ingezonden dieren niet te zien.

  Lees alle uitslagen van Belgisch Witblauw »

 • In tegenstelling tot vorig jaar, lukte het Verbeterd Roodbont dit jaar wel een keuring op poten te zetten. Van de 31 opgegeven dieren zijn er 28 aanwezig. Bij de koeien is sprake van een hele spannende finale. Ivanette van Roel de Smit wint nipt van Steintje 9 van Klaas Tigchelaar. De nummer twee is rastypischer, maar komt op conditie en gebruik van de achterbenen net te kort. Voor de Mister Toekomst is er slechts keuze uit één dier. Desondanks een terechte winnaar van de titel. Het is een dier met een heel dunne huid, die ver uit te rekken is. Ook toont hij veel luxe, terwijl hij zo bij de pinken uit de wei komt.

  Lees alle uitslagen van Verbeterd Roodbont »

Of registreer je om te kunnen reageren.