Rundveehouderij

Foto & video 1104 x bekeken

Heftige regen en wind vellen mais

Juni sloot af met heftige regenbuien. Vooral in het oosten van het land hadden snijmais en graan te lijden van slagregens en stevige windvlagen. Veel mais ging dan ook plat.

Foto

  • In de buurt van Halle (Gld.) ziet de mais eruit of er met een vrachtwagen door het perceel is gereden. De wind heeft zo kunnen toeslaan doordat de mais de laatste weken hard is gegroeid en de stengels door de snelle celstrekking slap zijn geworden.

    foto's: Leo Tholhuijsen, Hans Prinsen en Henny Roerdink. Tekst: Anne-Marie van der Linde

  • De meeste planten, zoals hier in Steenderen (Gld), herstellen zich binnen een paar dagen omdat ze alleen ‘omgeduwd’ zijn.

  • Hoe plaatselijk een valwind kan zijn, werd in Drempt (Gld) duidelijk. De eerste maisstengels liggen geheel plat, verder in de rij staan de planten steeds meer rechtop.

  • De stengels zijn vlak boven de grond licht geknakt. Deze mais kan zich nog herstellen, maar de kans is groot dat de plant gewoon scheef verder groeit.

  • Echt geknakte mais zal niet meer overeind komen. In het gunstigste geval groeit de top van de plant weer naar boven en vormt een zogenoemde wandelstok. Deze mais kan gehakseld worden; een rijonafhankelijke maisbek in de hakselaar kan platliggende stengels zonder al te veel problemen aan.

  • Henny Roerdink in Eibergen zond deze foto in. Zaterdag 4 juli waren al een paar vlekjes omgewaaid, maar het word steeds erger, schrijft hij. Dinsdag 7 juli ging er tijdens buien en wind meer mais naar de grond en woensdag lag al meer dan de helft. 'Ik ga niet meer kijken. Je moet gewoon afwachten, het ziet er verschrikkelijk uit maar misschien herstelt het zich. Dat was vorig jaar bij die afgehagelde percelen ook wonderbaarlijk'. Volgens Roerdink is de mais de afgelopen 2 weken 2 meter gegroeid en dat is teveel van het goede. 'Daar zit volgens mij de oorzaak. Stuur ook uw foto's van storm-, regen- en hagelschade naar de redactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.