Rundveehouderij

Foto & video 2933 x bekeken 2 reacties

Stroverdeler, wel zo makkelijk

André Westerkamp heeft al jaren een stroverdeler in zijn stierenstal. De ondernemer heeft niet de indruk dat hij daarmee tijd of stro bespaart. Maar het werkt wel lekker makkelijk.

Foto

 • Arend-Jan (66) en André (44) Westerkamp hebben een vleesveebedrijf in Zwolle. Ze houden 200 vleesstieren en 100 zoogkoeien met bijbehorend jongvee, voornamelijk van de rassen Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw. Ze hebben verschillende staltypen op het bedrijf. Daarvan wordt de potstal automatisch ingestrooid.  Foto’s: Michel Zoeter, tekst: Jacco Keuper

 • Westerkamp was een van de eerste ondernemers die investeerde in een stroverdeler. In 2001 kocht hij een stroverdeler voor zijn potstal met vleesstieren. Dagelijks brengt de machine een verse laag stro bij de stieren.

 • Het laden van de verdeler gebeurt met de voorlader. Het stro wordt opgeslagen op een zolder in de naastgelegen hellingstal. Daar wordt met de hand gestrooid.

 • Voor het laden wordt de verdeler tot boven de voergang gebracht. Bij pakken met zes touwen verwijdert Westerkamp er eerst vier. Daarna legt hij het pak op de verdeler. Door op de nekbuizen te klimmen, kan hij ook de laatste twee touwen los snijden. Verwijderen lukt niet, doordat ze achter knopen blijven haken.

 • De verdeler werkt op afstandbediening. Na het aanzetten werkt de verdeler een voorgeprogrammeerde route af. Aan het eind slaat de machine vanzelf af.

 • De afstandbediening heeft alleen nummers. Die corresponderen met taken als vooruit, achteruit, de snijinrichting of de bodemketting. ,,Die ken je snel genoeg.” Om het kleine apparaat niet kwijt te raken heeft deze een vaste plek; in het woonhuis, want het stalklimaat is te vochtig.

 • De verdeler glijdt aan een rail door de stal. Bij de sterkteberekening van de stal is hier al rekening mee gehouden. Met een machine van bijna een ton en daarbovenop een baal van 250 kilo hangt er extra ballast aan de spanten.

 • Een trommel met messen trekt de strobaal uit elkaar. Daarna valt die op een werpschijf die het losse stro door de stal slingert. Zijkleppen zorgen ervoor dat dit precies binnen de breedte van de pot blijft.

 • Westerkamp heeft niet de indruk dat hij stro bespaart met de verdeler, maar is het voordeel vooral het werkgemak. André: ,,Als je het hok droog wilt houden heb je nog wel flink wat stro nodig.” Per keer wordt er 125 kilo stro verdeeld over 80 tot 90 stieren.

 • De dosering is op het oog ingesteld. Afhankelijk van de hoeveelheid en de leeftijd van de stieren en of het vochtig of drogend weer is, blijft ook de pot droger. Toch leert de praktijk dat de instelling van de machine nauwelijks wordt gewijzigd. De dieren trekken zich niets aan van de strodouche. Ze vinden het zelfs fijn.

 • Als de stroverdeler draait blijft Westerkamp toch in de buurt. Hij doet dan ander stalwerk als voeren of diercontrole. Bij schimmelig of grof stro wil de machine nog wel eens vast slaan. Tijdwinst boekt hij er niet mee, maar het is wel makkelijker dan stro verdelen met de hand.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  De ondernemer heeft niet de indruk dat hij daarmee tijd of stro bespaart.

  HuH? Een ondernemer, die niet weet of hij iets bespaard met een inverstering?
  Klinkt wat onlogisch

 • no-profile-image

  rob van boxtel

  Hallo die stroverdeler die de fam westerkamp op het filmpje laat zien van welk merk is hij en wie is er dealer van groetjes rob van boxtel

Of registreer je om te kunnen reageren.