Rundveehouderij

Foto & video 3016 x bekeken 3 reacties

Zwaar geschut tegen mollen

Roel Ruiter helpt boeren van hun mollenplaag af. Daarvoor gebruikt hij klemmen én giftige pillen. Die combinatie is zeer effectief.

Foto

 • Roel Ruiter is adviseur en bestrijdingstechnicus en gaat ongedierte professioneel te lijf. De bestrijding van mollen zit ook in zijn pakket. Vooral in het voor- en najaar is hij hiermee in de weer. De ideale methode om mollen aan te pakken is een combinatie van klemmen zetten en giftige pillen in de mollengangen spuiten met een doseerapparaat. Deze methode is gegarandeerd effectief, maar heeft één nadeel: het stelsel van gangen blijft intact.

  Foto's Peter Roek, tekst: Theo Brummelaar

 • Ruiter komt bij mollenoverlast altijd twee keer langs. De eerste keer zet hij klemmen en spuit hij giftige pillen in de grond. De tweede keer, drie weken later, haalt hij de klemmen weer weg. Hiervoor vraagt hij, variërend van een lichte tot een zware overlast, €100 tot €250.

 • Ruiter gebruikt altijd handschoenen als hij werkt. Bij iedere nieuwe klem trekt hij een nieuw paar aan.

 • Ruiter zet altijd eerst klemmen. Hier voelt hij met een één meter lange voelstok waar de hoofdgang zich bevindt. Prikt hij door de grond, dan heeft hij beet. Gemiddeld huizen er 20 mollen op een weiland van 1 hectare. De diertjes zijn territoriaal en jagen hun kroost doorgaans al na zeven weken weg. Een nieuwe mollenplaag is zo ontstaan.

 • Ruiter heeft de hoofdingang gevonden en graaft een gat om de klem te plaatsen. Als de hoofdingang redelijk aan de oppervlakte zit, gebruikt hij een klem. Als de gang dieper zit, gaat Ruiter over op giftige pillen.

 • Mollen zijn gek op regenwormen. Als er in deze periode niet snel ingegrepen wordt, staat dit weiland in mum van tijd vol molshopen. Mollen zijn nijvere diertjes en graven tot wel 15 meter per dag.

 • Ruiter heeft het gat gegraven. Het is belangrijk dat hij de klem niet te ondiep plaatst. De mol moet het plaatje van de klem kunnen raken, anders klapt die niet dicht en gaat de mol er onderdoor.

 • Hier pakt Ruiter de mollenklem om in het gat te stoppen. Als hij de klem geplaatst heeft en de plek weer met grond afdekt, is het van belang dat er voldoende grond overheen geveegd wordt. Mollen zijn namelijk zeer gevoelig voor luchttrek.

 • Dit is de klem van dichtbij gezien. Mollen leggen met een lichte tik al het loodje. Een klem overleven ze zeker niet.

 • Als de klem is afgedekt, plaatst Ruiter altijd een vlaggetje met een nummer erop. Op deze manier kan hij kijken of de mollen blijven terugkeren of niet.

 • Ruiter heeft spuitlicentie 4. Dat betekent dat hij de giftige pillen Magtoxin WM Pellets mag gebruiken. Deze pillen zijn gevaarlijk en voor de zekerheid bewaart Ruiter ze niet ín maar boven de auto. In een buisje zitten 160 pillen. Die gebruikt Ruiter allemaal voor één weiland.

 • Dit zijn de giftige pillen van dichtbij gezien. Ruiter gebruikt extra dikke handschoenen om zijn handen te beschermen. Volgens Ruiter hebben de pillen geen nadelige gevolgen voor de grond, zelfs nagenoeg niet voor het milieu. Als de pillen geplaatst zijn, mag het perceel drie dagen lang niet betreden worden.

 • Ruiter heeft uit preventief oogpunt een gasmasker bij zich. Normaal gesproken werken de pillen pas na één uur, maar als er water op de grond ligt worden ze meteen geactiveerd. Als dit gebeurt, ruikt Ruiter het meteen. Er zit namelijk een sterke geur aan de pil.

 • Als Ruiter giftige pillen gebruikt, heeft dat pas zin bij minimaal 30 centimeter diepte. Daarboven volstaan klemmen. Hier heeft hij op ongeveer 60 centimeter diepte een hoofdgang gevonden.

 • Op deze foto plaatst Ruiter met een doseerapparaat een pil in de hoofdgang. Die gaat na een uur een reactie aan met het vocht in de grond. Er ontstaat een chemische reactie: magnesiumfosfide wordt omgezet in fosforwaterstof. Het gevolg is gif, dat meterslang door de gangen wordt verspreid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Peka

  De stelling dat de mollen de klemmen kunnen ruiken is m.i. een fabeltje. Sedert jaren zet ik klemmen en graaf de putten met de blote hand en binnen 24 uur zit er gegarandeerd een beestje in. De klem op de juiste manier plaatsen is daarbij het belangrijkste.

 • no-profile-image

  Wesley

  Haha ze kunnen wel goed ruiken maar zo goed dat ze klemmen ruiken lijkt me inderdaad sterk!

 • no-profile-image

  piet

  Nou lekker met die pillen:S ik word liever oud. Dan maar een paar keer meer een klem zetten.

Of registreer je om te kunnen reageren.