Rundveehouderij

Foto & video 1192 x bekeken

Sfeervolle wintershow Zuidwesthoek

De markthallen in Meppel waren op 18 december 2009 het decor voor de winteravondshow van de Zuidwesthoek. Met een keuring, kalverkeuring, een veebeoordelingswedstrijd en een veiling had het publiek veel te zien.

Foto

 • Kort voor kerst organiseert tentoonstellingsvereniging de Zuidwesthoek een veekeuring in Meppel. De deelnemers komen vooral uit de zuidwesthoek van Drenthe en noordwest-Overijssel. Er worden niet alleen koeien gekeurd. Ook kalveren worden beoordeeld op hun exterieur. Daarbij worden tegelijk hun begeleiders beoordeeld op het voorbrengen en toiletteren van de kalveren. In de pauze worden verschillende rietjes sperma, embryo’s, maiszaad en een kalf geveild voor de actie 'Melk da’s belangriek'. Dit jaar is er ook aandacht voor schapen; er is een demonstratie schapen drijven.

  Foto's: Freek Heuvelman, fokcommissie tentoonstellingsvereniging de Zuidwesthoek, tekst: Jacco Keuper

 • De tijd van het jaar vind je terug in de hal. Er heerst een gemoedelijke kerstsfeer. De markthallen in Meppel zijn vrij laag, met pilaren en dat geeft al een andere sfeer. Daarbij heeft Karin Hatzman uit Geeuwenbrug de hal aangekleed met kerstversierselen en -verlichting.

 • De kalverkeuring voor de jeugd telt meer dan 30 deelnemers. De jonge begeleiders zijn allemaal zeer geconcentreerd bezig om hun kalf op de juiste manier rond te leiden en op te stellen. De vier juryleden hadden het niet makkelijk. Niet alleen het voorbrengen, ook het toilet wordt beoordeeld. Kampioen wordt Chris van Dalen in Kallenkote, reservekampioen is Bernardo Fidom in Nijeveen.

 • De kalveren worden ook beoordeeld op exterieur. Het kalf New Moore Goldwyn Doody (v. Braedale) van Bernardo Fidome en eigenaar maatschap Withaar wordt uitgeroepen als het mooiste. Dit kalf heeft volgens de jury net wat meer kracht in de bovenbouw dan reservekampioene Lize 860 (v. Bofran Lucky Star) van Imre Gol en eigenaar maatschap Werner Paarhuis in Ruinerwold.

 • De koeienkeuring is verdeeld in drie rubrieken. Jurylid Jos Knoef is onder de indruk van de kwaliteit van de getoonde dieren. In de vaarzenrubriek ging de kampioenstitel naar Centje 2 (v. Pursuit September Storm) van familie De Jonge in Wetering. Reservekampioen is Margje 189 (v. Comestar Leader) van Maatschap Hoogeveen in Vledderveen.
  Ook de middenklasse is een goede rubriek. Daar gaat de eerste plaats naar Annastrunz (v. Strunz) van Johan Bergsma in Nijensleek. De titel reservekampioen is voor Giessen Cinderelle 15 (v. Picston Shottle) van Theo van Vliet in Nieuwlande.

 • De rubriek oudere koeien wordt door de jury omschreven als 'een aparte rubriek beste koeien'. De gitzwarte Toos 43 (v. Roylane Jordan) valt Jos Knoef direct bij binnenkomst al op. Ze heeft veel uitstraling en imponeert. Niet verrassend dat hij de koe van maatschap Hoogeveen in Vledderveen als kampioen aanwijst. De reservetitel is voor Hinke 408 (v. Melchior) van Roelof Bakker in Koekange. Deze koe heeft ook de beste uier in deze rubriek en is tevens de winnaar van de eiwitbokaal.

 • De keuring sluit af met de bekroning van de algemeen kampioenen. Toos 43 van Maatschap Hoogeveen krijgt zowel van de vakjury als de publieksjury de meeste stemmen. Arend Prins van de lokale Rabobank biedt de bijbehorende prijs aan: kunstenaar Cor Koppenol zal deze koe vastleggen op het witte doek.

 • Ondanks de grote liefde van Knoef voor oudere koeien, gaat de titel van reservekampioen naar een vaars: Centje 2 van familie De Jonge. Zij krijgen door AB Oost twee uur gratis klauwbekappen aangeboden.

Of registreer je om te kunnen reageren.