Rundveehouderij

Foto & video 1796 x bekeken

Open stal voor €5.000 per plaats

De nieuwe ligboxenstal van de familie van de Ven in Wintelre (N.-Br.) meet 37 bij 40 meter en is aan drie kanten volledig open. De ruime overstekken zorgen ervoor dat het voer droog blijft.

Foto

 • Jan van de Ven (48) runt in vof met zijn vrouw Hetty (44) een melkveebedrijf met 70 melkkoeien. Eind september nam de veehouder een nieuwe ligboxenstal met plaats voor 120 koeien in gebruik.  Foto's: Koos Groenewold, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De bijna vierkante stal is hoog en heeft veel inhoud. Door de openheid blijft het klimaat in de stal aangenaam. Van de Ven heeft de mogelijkheid windbreekgaas of zeil aan te brengen, maar vindt dat voorlopig niet nodig.

 • Aan de achterzijde is over de hele breedte van de stal een seperatiehok/afkalfstal gemaakt. Op roosters achter het voerhek na is het hok van 25 meter voorzien van een zandbed. Van de Ven heeft de ervaring dat koeien die slecht ter been zijn op zand gemakkelijker opstaan dan in een strobed. Dagelijks schept de veehouder de mestplekken met een aardappelriek op de roosters.

 • De ligboxen zijn voorzien van een diepstrooiselbed. De onderste laag is leemhoudend zand, afkomstig uit de bouwput, met daarop een laag zaagsel. In de oude stal gebruikte Van de Ven deze combinatie ook al. Hij heeft weinig problemen gehad met zand in de mestkelders. Dit komt volgens hem doordat leemhoudend zand heel fijn is.

 • De ligboxen hebben geen schoft- en knieboom. In plaats hiervan zijn spanbanden aangebracht. In eerste instantie was er geen band als knieboom gespannen, maar nadat een aantal koeien voor in de hoekboxen klem lag onder de buizen heeft de veehouder de tweede band toch gespannen.

 • Van de Ven heeft gekozen voor twee Lely A3 Next-robots. Momenteel draait de veehouder met een flinke overcapaciteit, maar dit kwam het opstarten wel ten goede. Eventueel kan hij een van de robots uitschakelen. De robots zijn binnen de open stal in een dichte ruimte met vloerverwarming geplaatst.

 • Een rondpompleiding pompt het verwarmde water van de voorkoeler en de reiniging van de melkrobot naar de drinkbakken. De leiding die boven de roosters ligt, is geïsoleerd.

 • In de nieuwe stal staat geen melktank. De melk wordt via een leiding van 60 meter naar de tank in de oude stal gepompt. Die afstand blijkt voor de tank geen probleem te zijn. Ook de voersilo’s staan op die plek. Van de Ven is van mening dat de afstand met vijzels goed te overbruggen is, omdat in varkens- en pluimveestallen dergelijke afstanden ook gehaald worden. Met de aparte plaats van melktank en silo’s creëert de veehouder meteen een schone weg.

 • Voor de verlichting heeft Van de Ven gekozen voor hoge druk natriumlampen van Agrilight. Voor de nachtverlichting zit er naast elk armatuur een kleine rode lamp.

 • Een enkele lamp geeft dusdanig veel licht dat er maar tien armaturen van 400 watt nodig zijn. De lampen zijn goed voor 200 lux per vierkante meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.