Rundveehouderij

Foto & video 6717 x bekeken 20 reacties

Lege Nederlandse bedrijven in de VS

In de staten Indiana en Ohio gingen veel boerderijen die Van Bakels Vreba-Hoff heeft gebouwd, op de fles. Boerderij ging op empty farm tours door deze staten.

Foto

 • Vreba-Hoff bouwde dit bedrijf in Indiana voor de familie Rooyakkers. Die moesten vanwege privé-omstandigheden stoppen. Later kwam Hendrik van der Veen er in. Hij zou 3.100 koeien melken. Zoveel kwamen er niet. Hij verkocht daarom het bedrijf aan Van Bakel, die nog niet alles heeft betaald. Van der Veen heeft daarom beslag laten leggen op het onroerend goed van Van Bakel in Nederland.  Foto's en tekst: Martijn ter Horst

 • Peter en Ina van Ittersum hebben vijf tot zes jaar geboerd op Rockwell Dairy. Het bedrijf staat nu leeg. Het vee is in samenspraak met Vreba-Hoff ondergebracht op twee andere bedrijven. Van Ittersum wil verkassen naar Denemarken.

 • De gebroeders Greving kwamen in 2001 naar het plaatsje Huntington in Indiana. Ze molken er 1.200 koeien. Het bedrijf werd failliet verklaard en staat sinds februari dit jaar leeg.

 • Het bedrijf van de gebroeders Greving is inmiddels verkocht aan een Nederlandse boer. De melkstal van DeLaval (2 x 20 stands, zij aan zij) wordt binnenkort weer in gebruik genomen.

 • Het zicht op de melkstal vanuit een lege lag. Boven de grote ventilatoren die tijdens de hete zomerdagen voor verkoeling zorgen.

 • Op dit melkveebedrijf in het plaatsje Convoy in de staat Ohio molken tot anderhalf jaar geleden Nico en Linda Olsthoorn zo’n 500 koeien.

 • De stal van Olsthoorn staat al lange tijd leeg, gezien de vogelpoep op de vloeren.

 • Nadat Olsthoorn is gestopt, heeft Van Bakel een tijdje het bedrijf gerund. De melkstal (2 x 16, zij aan zij) is schoon achtergelaten. Volgens Van Bakel staan enkele van ‘zijn’ bedrijven in de Verenigde Staten leeg vanwege de lage melkprijs. De kosten wegen niet op tegen de opbrengsten.

 • Aan de muur in de gang van het voormalige bedrijf van Olsthoorn hangt nog een instructieposter voor de Mexicanen met informatie over hoe er gemolken moet worden.

 • Arts Dairy, het bedrijf van Henk en Helma Arts moet van de bank verplicht reorganiseren. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd. Zeven jaar geleden begon Arts hier te melken. Er lopen 2.000 koeien op het bedrijf.

 • Vreba-Hoff begeleidde Jaap en Alma van Erk naar Ohio. Van Erk Dairy heeft nu niets meer met Vreba-Hoff te maken. Op het bedrijf zijn 1.200 koeien. Er is een externe investeerder gevonden.

 • Douwe en Anny Akkerman molken op dit bedrijf White Gold Dairy in het dorpje Payne (Ohio) 700 koeien. Ze hadden een leasecontract afgesloten met Vreba-Hoff. Na vijf jaar konden ze het bedrijf overnemen, maar dat wilde Akkerman niet. Het bedrijf is overgenomen door een Nederlander die hier nu een kleine 200 koeien melkt.

 • Het melkveebedrijf Maple Grove van Rinke en Afke Oenema staat leeg en is te koop.

 • Vanwege betalingsproblemen verkoopt de bank het bedrijf (700 koeien) van Oenema. De openbare verkoop is woensdag 16 december 2009.

 • Ook de machines op het bedrijf van Oenema worden verkocht door de bank.

 • Zicht op de gangpad naar de melkstal op Maple Grove.

 • Hopewell Dairy is het voormalige melkveebedrijf van Bert en Annette de Bruijn. In oktober dit jaar is het bedrijf failliet verklaard.

 • Hopewell Dairy is nu in handen van de bank. Er is nog voldoende bedrijvigheid. Er worden ruim 2.000 koeien gemolken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze foto's geven mij genoeg reden om, na afschaffing van de melkquotering (regulering), voor een fabrieksquotum te pleiten. Je moet er toch niet aan denken dat dit het beeld wordt in Nederland: lege stallen en weilanden zonder koeien.
  Een beschermde markt met subsidies is winst voor de boer, zijn gezin, de burger en de dieren!

 • no-profile-image

  boer biet

  van bakel moet gestopt worden met zijn wondere handel

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Boer biet, twente, Van Bakel is niet de veroorzaker van deze ellende zoals ook op de onderschriften te lezen is. De uiteindelijke oorzaak is te vinden bij de economische crisis die ons allen meetrekt in het slop. Combineer deze crisis met een groot aanbod van melk en geen marktregulering en de rapen zijn gaar. Een (gelukkig) steeds kleiner wordend groepje Nederlandse veehouders ziet in dat we in Europa zonder regulering het einde van onze sector inluiden. De foto's bij deze reportage spreken voor zich

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Melkveehouder, uit Ferwerderadiel. U bent voor fabrieksquotum de NMV ook!!!... Nu moet u Friesland-Campina nog bekeren!!!... Tot nu toe streven zij andere ambitie's na. van Bakel start nu in India, het snelst groeiende productieland op dit moment. De Wereld verandert snel, Melkveehouder uit Ferwerderadiel!!!...

 • no-profile-image

  Hans

  Tja, dit wens je geen mens toe, en het is een hard gelag als je zo aan de beurt komt.
  Toch denk ik, en ik wil niemand voor de kop stoten, dat hier te grote risico's zijn genomen. Er zijn legio bedrijven in de VS die niet over de kop gaan. Kijk, in Nederland ben je een geweldige ondernemer, als je een groot melkbedrijf opzet, en dan ziet het er aan de buitenkant erg mooi uit, maar in landen zoals de VS en Brasil kun je je niet veroorloven om op dezelfde financiële basis te gaan ondernemen. In de EU is de markt beschermd en de productie gesubsidieerd en op die beschermde basis financieerd de bank jouw bedrijf. In de "vrije" landen moet je minimaal uitgaan van 3 maal het percentage "eigen vermogen" dan in de EU, anders ga je voor de bijl. Dit heeft 2 dingen tot gevolg 1) De subsidie en markt bescherming die de EU boer denkt te genieten, komt uiteindelijk niet bij de boer maar bij de bank terecht. 2) De concurrentiekracht, van de niet beschermde boeren uit de "vrije"landen, is veel sterker dan de EU boeren. Dit "over de kop gaan" van bedrijven, geeft anderen de kans om weer in te stappen, wat ik wel positief vind. In zo'n crisis tijd kunnen veel goede boeren weer een plaatsje opschuiven, en gaan veel bedrijven weer over in andere handen.
  Het doembeeld van lege stallen en weide's zonder koeien herken ik hier niet in. 't Is de angst voor de pijn die groter is dan de pijn zelf.

 • no-profile-image

  usa

  geachte reporter.uw reportage is niet compleet, er staan nog meerdere Vreba-hoff bedrijven leeg in Ohio, plus 2 niet afgewerkte nieuwbouw stallen,waarvan de bouw al meer dan een jaar stil ligt. plus nog een aantal wachtende boeren.

 • no-profile-image

  Boer

  Triest beeld, maar mn complimenten over het stukje + fotos aan de schrijver.

 • no-profile-image

  Karel de Goedgelovige

  Maar Willy treft geen blaam, Willy heeft zijn best gedaan. Het probleem was; de Banken en de Bouwondernemers, die wilden niet verder. Nog even geduld, het komt allemaal goed, heeft Willy gezegd. Nu afwachten wanneer?

 • no-profile-image

  boer naar

  Kost zo een bedrijf nou met 500 koeien draaiend en al?

 • no-profile-image

  America is out.

  Ge kunt nu beter naar India gaan, daar is het goeiekoper!!! Amerika is out, vraag Willy maar. Hij is wakker als jullie nog slapen. Daar moet ge ernstig rekening mee houden.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  Als je moet vragen hoeveel een boerderij met 500 koeien kost dan kun je het niet betalen. Als je het wel kon betalen dan wilde Willy je een boerderij van 3000 koeien aansmeren. Denk dat ie nergens meer langs kan komen voor een bakkie leut. Jammer/zielig als geld belangrijker is dan je geweten. De Boerderij had iets van 7 jaar al een artikel over de omstandigheden hier moeten schrijven. Beter laat dan nooit. Bij deze het allerbeste toegewenst aan de gedupeerde gezinnen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  En wie zet dan een handtekening op een contract van Willie? Met die mensen heb ik geen medelijden! Je kunt veel leren van hem maar als hij alleen al over mijn geld gaat praten dan ben ik weg. En zo reageren de echte ondernemers. De andere staan hier in dit artikel.

 • no-profile-image

  boer naar

  Wie zeg dat ik 3000 koeien wil melken? Al kan ik het betalen dan nog niet maar om te beginnen 500 en als ik dan zin heb er een paar meer en anders niet. Heb het toch nooit gesnapt dat iemand in 1x 20 a 30 man personeel wil hebben moet je gewoon in groeien lijkt mij .

 • no-profile-image

  hendrik

  Vindt het jammer dat V Bakel zo wordt slecht gemaakt,ik zie het zo,het is gewoon een geslepen zaken man,dienet als iedereen zaken doet om geld te verdienen,e iedereen die met hem in zee gaat zet ZELF een handtekening onder het contract,en contracten lees je vaak voor dat je tekent volgens mij,en niet achteraf als het fout gaat!

  Veel succesWILLIE VAN BAKEL met je handel

 • no-profile-image

  A

  Je gaat met wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar een overeenkomst aan. Er zal niemand in zee gaan met mensen zoals v. Bakel die je zo een oor aan naaien. Als dat bij voorbaat in het contract had gestaan dan had er niemand getekend. Dan kun je zakenman zijn zoals Willy van Bakel maar om zo mensen in de stront te laten zakken is onmenselijk en heeft helemaal niks meer met ondernemen te maken!!

 • no-profile-image

  Hoe kunnen mensen

  Beste Hendrik, Als jij nog zo'n rotsvast vertrouwen hebt in Willy, ga dan lekker zakendoen met hem. Nu is de tijd.
  Dan spreken we mekaar over een jaar of 2 weer. Willy is geen ondernemer, maar een oplichter waar contractbreuk en leugens meer regel dan uitzondering zijn.

 • no-profile-image

  dick hypotheek

  Ik ben onder de indruk dat er nog steeds mensen op de wereld zijn die zo makelijk denken over emigratieen eigenlijk voledig vreemde mensen zo blindelings kunnen vertrouwen, kijk naar b.v. Ik vertrek op t.v. in het buitenland is niet alles maar wel veel anders en pas er voor op dat je zelf de touwtjes in handen houdt veel succes in amerika het wordt allemaal weer beter!

 • no-profile-image

  Edwin Camps

  Vindt het wel raar dat 95% van de reacties anoniem is. Vindt het ook raar dat iedereen klaagt over van Bakel. Zit zelf niet in de melkveehouderij, maar kan wel de simpele rekensom maken dat van 70 koeien in Nederland naar 1000 plus in USA een hele andere ondernemer vraagt dan de oude gewoon was. Heb zelf eerst een paar jaar voor een ander gewerkt voordat ik voor me eigen begon. Hoeveel boeren die er nu mee opgehouden zijn hebben dat gedaan ? Vindt het erg jammer voor de getroffenen, maar wiens schuld is dat nu ? Van Bakel, de lage melkprijs, de ondernemer, of een combinatie ervan.....Heb Jaren met van Bakel samengewerkt in Nederland, en vindt het stuk voor stuk oprechte goede ondernemers.

 • no-profile-image

  Bijna gevangen

  Het spreekwoord "een kat in't nauw maakt rare sprongen" wordt door WvB in de praktijk uitgevoerd in zijn manier van zaken doen...

 • no-profile-image

  koeie boer

  De slimste,beste ondernemers winnen het in deze tijd,haal het quotem der morgen maar af,en we zien wel wie het overleeft,niet de mensen met minder als 100 koeien,groot groter grootst,en als je da greeag wildt moet je risico nemen!
  En dat hebben de mensen die naar Amerika zijn gegaan ook gedaan,risico genomen,alleen jammer dat hun de tijd en economi niet mee zit,erg jammer voor deze mensen,maar waren ze in Nederland nu nog boer geweest?
  Ik hoop dat Wvb het lukt om het in India voor elkaar te krijgen,en de boeren die met hem mee willen ook heel veel sucses!
  Wij gan het proberen in Rusland,zonder WvB!!!!

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.