Rundveehouderij

Foto & video 907 x bekeken

Uniforme Limousins op nationale

Het Limousinstamboek gaf een prima visitekaartje af op deze elitekeuring. Door de voorselectie zijn de ingezonden dieren uniform. Vooral de vaarzen liggen kwalitatief dicht bij elkaar.

Foto

 • Het Limousinstamboek geeft een prima visitekaartje af op deze elitekeuring. Het Luxemburgse jurylid Robert Duhr kreeg goed gevulde rubrieken met prima dieren te beoordelen. De rol van de twee stamboekinspecteurs, die normaal jureren, is beperkt tot vertaler en toeschouwer. ,,Wij hebben de voorselectie gedaan. Het is logisch dat je dan niet jureert”, aldus Addi Moree.
  Bij de voorselectie had de keurmeester graag iets meer te kiezen gehad. ,,Het is niet zo dat er 20 of 30 dieren zijn afgevallen om hun kwaliteit. Iedereen die dieren heeft opgegeven is ook hier. We zijn dus nog lang niet zo ver als bij de NRM, waar slechts een derde van de aanmeldingen gehonoreerd kan worden.” Desondanks had het een positief effect op de kwaliteit. Doordat er geen bedrijfs- en afstammelingengroepen zijn, zijn de mindere dieren om die groepen compleet te krijgen er nu niet.

  Foto's: Hans Prinsen en Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • Robert Duhr roemt de homogeniteit van de ingezonden dieren. Vooral de vaarzengroep spreekt hem aan. ,,Daar zijn de verschillen echt heel klein.” Wat hem verder opvalt is dat de Nederlandse fokkers goed op de uiers hebben gelet. Dat punt werd in het verleden nogal eens als onbelangrijk versleten voor vleesvee, maar voor de groei van de kalveren is voldoende melk essentieel. ,,Je ziet hier mooie uiers, met dunne spenen waar ook pasgeboren kalveren goed mee uit de voeten kunnen.”

 • Dat hij alleen de beslissingen moet nemen, vind de Luxemburger geen bezwaar. ,,Je moet gewoon zelfverzekerd zijn.” En het was ook niet altijd lastig. Zo toonde de groep zoogstellen meer variatie. Ook waren de leeftijdsverschillen soms groot. ,,Dan moeten koeien van 1998 tegen die van 2003. Daarbij kun je geen koe van ’98 vooraan zetten. Tegenwoordig zijn koeien groter dan in die jaren. En enkele heb ik gestraft op hun oplopende kruizen.”

 • Waar het om gaat op de keuring zijn natuurlijk de prijzen. Die worden overhandigd door lintendame Lotte ter Braak. Zij is, net als de lintendames bij de andere rassen duidelijk herkenbaar aan de rode trui. De ringmeesters dragen een groene en de juryleden een blauwe variant. Doordat aan deze en andere details (als hesjes met duidelijke nummers, nummers op de bil van de dieren, rollen papier bij de ring) gedacht is, oogt de keuring direct een stuk professioneler.

 • Zoals gezegd zijn de verschillen in de vaarzengroep klein. Het zijn dus de details die de doorslag geven bij het Luxemburgse jurylid. Naast maat, fraaie overgangen en rasuitstraling, worden ook de breedte en de helling van het kruis vaak in het jurycommentaar genoemd. Uiteindelijk is Cathy (v. Pacha 19) van Nic van Gerwen de beste in haar rubriek.

 • Rubriek 6 kent een uitlopend kopnummer: Ursula 1 (v. Levien LCO) van Maatschap Holterman in Raalte. Een dier met veel harmonie, goede overgangen en veel breedte in het zitbeen.

 • Voor rubriek 8 zijn vier stieren aangemeld. Leon Moonen liep kort voor het kampioenschap een schouderblessure op en kon daardoor niet met dieren in de ring verschijnen. Dus streden er nog 3 om de prijzen. Bacchus van Het Limousinhof in Biervliet trekt daarbij aan het langste eind. De jury omschrijft hem als een zeer hamonieus gebouwde stier, met fijn beenwerk en een passende bepsiering.

 • Kampioene vaars en algemeen Kampioene vrouwelijk: catalogusnummer 190 Clarinette van Nic van Gerwen in Heeze.

 • Kampioene bij de pinken is Duviene van Het Limousinhof in Biervliet.

 • Eigenaresse Lieve Claeys toont Duviene nog even van de andere kant.

 • Kampioene bij de koeien: Van de Wals Anja van Jan ter Braak in Rietmolen.

 • Dolblij is Jan ter Braak. De fokker die pas twee jaar Limousins op stal heeft, was enorm verrast toen hij in het ochtendprogramma een 1A-prijs had gehaald. En ja, dan loop je ook het risico om kampioen te worden. Iets dat de fokker met 10 koeien op stal totaal niet had verwacht. ,,De jury had het ook niet makkelijk, want Holterman en ik moesten in de finale drie keer rond voor de beslissing viel.” En dan te bedenken dat hij zijn 88-punten koe voor de doodsprijs heeft gekocht. Ze wilde bij de fokker, Wim Wentink, niet drachtig worden, maar op de vruchtbare grond in Rietmolen nam ze bij de eerste inseminatie meteen op.

 • Niet verrassend is dat de rubriekswinnaar bij de stieren ook het kampioenslint omgehangen krijgt. Eigenaar Eddy Claeys ontvangt de prijs met gepaste trots. De Zeeuw was twee jaar geleden met 12 dieren op de keuring in Putten. Door de geringe publieke belangstelling vond hij de inspanningen voor het keuren niet in verhouding staan met de revenuen. Daarom hield hij vorig jaar zijn dieren bewust thuis. Aan publiek is op deze keuring geen gebrek en de beslissing nu wel te komen loont zeker. Want naast de twee kampioenstitels gaat ook het reservekampioenschap bij de vaarzen naar hun ‘Limousinhof’.

Of registreer je om te kunnen reageren.