Rundveehouderij

Foto & video 1431 x bekeken

Afwerken van een grote ligboxenstal (1)

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. Nu de ruwbouw staat is het tijd voor montage van de boxen en het voersysteem.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • Niet alle wanden zijn geheel gemetseld. De topgevels worden afgedicht met damwandprofielplaten. ,,Dat is gewoon een goedkope oplossing."

 • De kopgevels hebben veel schuine kanten. De damwandplaten worden secuur voorbereid en op maat gemaakt.

 • Met de hoogwerker plaatsen de bouwvakkers een raamwerk van bevestigingsbalken.

 • Daarop worden vervolgens de platen geschroefd.

 • Door de verspringende daklijnen zijn er een aantal plaatsen waar de vakmanschap van de bouwvakkers op de proef wordt gesteld. Onder de open nok hangen horizontale damwandplaten. Deze vangen de regen op die door de nok komt en voeren het af.

 • De onderste meters van de zijwanden en een deel van één kopgevel zijn prefabelementen. De andere kopgevel wordt compleet gemetseld.

 • Hier trekken bouwvakkers de wand op tussen het boerenspellengedeelte en de stal met betonblokken. Deze is extra brandwerend en moet ramen en een deur bevatten, dus is metselen handiger dan prefabbouw.

 • Een pittig klusje, want de blokken wegen al snel 5 kilo.

 • Het metselen vanuit een ander perspectief.

 • Als de ruwbouw klaar is, kun je in een stal veel bouwmateriaal opslaan. Hier onderdelen van de ligboxen, eenlingboxen en inrichting van de strohokken.

 • Ook tussen het voerhek en de ligboxen staat menige doos. In dit geval van de koeborstels en mestrobot (op achtergrond).

 • Van Rooijen koos voor Bison-boxen, diepstrooiselboxen van De Boer Stalinrichting. ,,We wilden boxen die achter een poot hebben. Dan wordt koe gestuurd als ze gaat liggen. En als ze liggen kunnen buik en rug nooit tegen ijzerwerk schuren omdat het binnenwerk vrij is." De boxafscheidingen zijn om de 112,5 centimeter op de boxvloer geschroefd.

 • Van Rooijen helpt mee bij het plaatsen van de stalinrichting. Hier legt Wim klemmen klaar om de neusboom aan de box te bevestigen. Verder zijn stukjes tape te zien: tot deze hoogte wordt de box extra beschermd tegen roestvorming met silolak. ,,Ook al zijn de boxen gegalvaniseerd, voor de zekerheid doen we het maar omdat het diepstrooisel meer kans op roestvorming geeft."

 • Achter de boxen is een gestorte rand van 24 centimeter hoog. Bovenaan is de rand 10 centimeter breed en loopt schuinaf in de box (onder 15 centimeter breed). ,,Een ronde rand zou qua werk makkelijker zijn, maar zo kan een koe die minder ter been is even een tussenstapje maken." De rand houdt het zaagsel straks op zijn plaats, want het zijn diepstrooiselboxen. ,,Dat geeft meer werk dan matrassen, maar geeft het meeste comfort aan de koeien. Strooisel bootst het gras na en neemt vocht op."

 • Tussen de boxenrijen lijkt nog veel ruimte te zitten, maar als de knieboom bevestigd is kan een volwassene er nauwelijks tussendoor lopen. Koeien hebben voldoende ruimte bij het opstaan, want de boxrijen samen zijn 5 meter breed.

 • In de stal komt een automatisch voersysteem. Dit geeft de typisch smalle voergang (2,70 meter breed) en de geleiderails daarboven. Van Rooijen koos voor de Triomatic van Trioliet: ,,Ze hebben goede software, een Windowsprogramma dat overal aan te koppelen is. En Trioliet heeft voerbunkers in plaats van stortbaken."

 • Het voersysteem moet natuurlijk goed aangesloten zijn, dus pakken de monteurs de kaart er nog eens bij. Dit in hun eigen geïmproviseerde mobiele werkplaats, voor in de stal.

 • Daarna kunnen ze verder met het monteren van het staal. De voerbunkers worden als eerste opgebouwd.

 • Onder toeziend oog van Van Rooijen wordt de hoek van een van de bunkers aangesloten.

 • In totaal komen vier bunkers naast elkaar in de voerkeuken achterin de stal. Ieder bunker is 8,65 meter lang en 2 meter breed. ,,Door de voerbunkers hebben we een opslag van 3 tot 4 dagen. Door het gebruik van kuilpakken is er minder kans op broei dan bij los storten in bunkers."

 • De voerkeuken van iets meer afstand.

 • De verbinding tussen de wanden en de staande melktank is inmiddels ook gemaakt. De ronde tank aan een rechte wand verbinden bleek niet eenvoudig. Daarnaast kwam er nog water van het erf onder de tank door naar binnen. Dat euvel is met een flinke laag pur-schuim verholpen. Links in de verpakking nog het buffervat van de melkrobot, zodat de roborts door kunnen werken als de koeltank gereinigd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.