Rundveehouderij

Foto & video 810 x bekeken

Zonnig Enter kiest vleesveekampioenen

De fokkers van Piemonteses en Blondes d’Aquitaine hadden merkbaar zin in de vleesveekeuring in Enter, editie 2008. De kampioenen zijn dieren die aan formaat een goede bespiering koppelen.

Foto

 • De fokkers van Piemonteses en Blondes d’Aquitaine hadden merkbaar zin in de vleesveekeuring in Enter, editie 2008. Vooral de opkomst aan Blondes was goed te noemen. In beide rassen is tegenwoordig voldoende formaat aanwezig. Prachtig weer en prachtige koeien maakten van de vleesveekeuring 2008 in Enter een succes.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Eric Wientjes

 • De Piemonteses waren met een 40-tal dieren vertegenwoordigd in de piste bij de kerk. Een normaal aantal voor een keuring van dit ras.

 • Het resultaat van een dag keuren. De kampioens-Piemonteses v.l.n.r. vrouwelijk jonger dan een jaar, 1 tot 2 jaar, 2 tot 3 jaar en ouder dan 3 jaar. Uiterst rechts de kampioensstier.

 • Soms lijkt het een georganiseerde chaos, maar gezellig is het wel in Enter.

 • Het voorbrengen door de jeugd werd gewonnen door Esther Visscher met Bounty, een Blonde d’Aquitaine.

 • Tussen voorrondes en kampioenskeuringen was er een rassenpresentatie. Ook de Verbeterd Roodbonten en Limousins waren hier te zien met een demonstratiegroep, naast de Piemonteses en Blondes d’Aquitaine die een echte keuring hadden.

 • De ereprijzen kwamen uit Frankrijk. In Nederland laten maken is veel te duur.

 • Het beste overzicht is er natuurlijk vanuit de ereloge van de buren...

 • Op een gezellig dagje uit kun je niet de hele tijd koeien kijken. Maar daarvoor zijn aangename terrasjes uitgevonden.

 • De beste bedrijfsgroep bij de Blondes werd in de ring gebracht door J. Eggerink uit Wierden (Ov.). Afkomstig uit een veestapel waar de goede eigenschappen dankzij eigen fokkerij ruim voldoende aanwezig zijn om zo’n groep te selecteren. Het beste bewijs daarvoor is dat Eggerink al voor de vijfde keer deze hoofdprijs veroverde. Het reservekampioenschap was voor de collectie van Du Moulin van J. Spekenbrink in Nijverdal (Ov.).

 • Bij de stieren was de hoofdprijs 2008 voor Acadien (foto) van Willy Pierik uit Bentelo (Ov.) en mede-eigenaar Harry Ottenschot. Deze 3,5-jarige zoon van Neuville kocht de fokker als eenjarige aan in Frankrijk. Als reservekampioen is gekozen voor Baron van de Gerlachushoeve (v. Sylvestre) van J. Flamand in Banholt (L.). De titel Mister Toekomst ging naar Caycay Jorayzan, een 7 maanden oude Serin-zoon van Zanderink in Beuningen (Ov.).

 • De eindstrijd bij de oudere koeien (2 jaar en ouder) eindigde in een eerste plek voor Urielle du Moulin (foto), een fraaie aangekochte Ogre-dochter van J. Spekenbrink in Nijverdal (Ov.). Reservekampioen was Voila Je (v. Pierre van Druivendaal) van J. Eggerink in Wierden (Ov.).

 • De jongere blonde dames, tot 2 jaar, zagen als kampioen 2008 Roodheuvel Bellicimo (v. Ultra) van D. Ruessink uit het Gelderse Toldijk aantreden (foto). Deze koe kreeg als tweede titel het predikaat Miss Toekomst mee naar huis. Het reservekampioenschap ging naar Cloe (v. Serin) van vof M. Gerritsen uit Maurik (Gld.).

 • Het mooiste zoogstel bij de Blondes d’Aquitaine werd gevormd door de nummers 57 en 58 van J. Eggerink, Wierden (Ov.). De koe is de 7-jarige Silvia, een Patois-dochter, en het kalf is Daphne Je (v. Richelieu) van april dit jaar. Ook de tweede combi in deze rubriek, Starmaker Je met Dennis Je, was van deze fokker.

 • Het Piemonte Stamboek heeft als kampioensstier 2008 jonger dan een jaar Bertus S (v. Tertio) van O. Scholing uit Hollandscheveld (Ov.).

 • Tweede in deze rubriek werd Tirolo de Kreitehei (v. Ural) van C. van de Nostrum en J. Basemans uit het Brabantse Oisterwijk. De titel Mister Toekomst was eveneens voor laatstgenoemde.

 • Kampioen bij de oudere Piemontese koeien (boven 3 jaar, foto) werd Rina (v. Billy) van W. Markvoort in Holten (Ov.). Reservekampioen 2008 is De Kreitehei Uria (v. Ural) van Van de Nostrum / Basemans.

 • Markvoort had trouwens een prima dag. Met Sorpresa 2 (v. Tyson) versloeg hij de concurrentie in de categorie 2 tot 3 jaar (foto). Hier ging het reservekampioenschap naar Betsie 77 (v. Delano) van G. en W. Nijenhuis in Markelo (Ov.). Bij de 1- tot 2-jarigen was de eerste plek voor Sulti 2, een Forno-dochter van C. Broers uit Oisterwijk (N.-Br.). Deze rubriek kreeg als reservekampioen Griota 17, een Golfo-dochter van H. Hengsteboer uit Nieuwleusen (Ov.). Zij werd tevens Miss Toekomst.

 • Bij de kleinste dames (jonger dan een jaar) bleek de kampioen van de dag meegebracht door Piet Pijpker uit Marum (Fr., foto). Zijn Edita P2 is een Vialli-dochter. Reservekampioen: De Kreitehei Rijma van C. van de Nostrum en J. Basemans, Oisterwijk (N.-Br.).

Of registreer je om te kunnen reageren.