Rundveehouderij

Foto & video 362 x bekeken

DDB actie begonnen

Meer dan 1.000 boeren voerden dinsdag 27 mei actie bij de fabriek van Friesland Foods in Nijkerk. De poort van de fabriek en het distributiecentrum werden een paar uur geblokkeerd door leden van de Dutch Dairymen Board (DDB). Zij zijn de lage melkprijzen zat.

Foto

 • Vanaf half elf stromen boeren toe naar de vestiging van Friesland Foods in Nijkerk. Uiteindelijk protesteren ruim 1.000 boeren tegen de recente melkprijsverlagingen.
  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Wim Esselink.

 • Rond half 12 spreekt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema de melkveehouders toe. Achter haar staat DDB-bestuurslid Jaap Majoor, voorzitter van het actiecomité. De DDB wil een kostendekkende melkprijs van minimaal 43 cent, maar bovenal een door boeren geregelde melkaanvoer en het vooraf kunnen onderhandelen over de melkprijs.

 • De straat voor de fabriek is volledig gevuld met actievoerders. Van Keimpema krijgt luid applaus, begeleid door de fluitjes die zijn uitgereikt als ze de acties voor geopend verklaart.

 • De actie in Nederland is onderdeel van Europese acties voor hogere melkprijzen door leden van de European Milk Board. In Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Nederland bestaat de actie onder meer uit een leverstop. In Italië, Frankrijk, Spanje en Luxemburg gaan boeren zuivelfabrieken en distributiecentra blokkeren.

 • De DDB mag niet zelf massaal oproepen tot een leverstop, ze krijgt dan problemen met de mededingingsautoriteit NMA. Wel wordt geïnventariseerd welke boeren waar en wanneer melk weg laten lopen. De aanwezige boeren zeggen in meerderheid de melk niet af te leveren. Toch zijn er enkele die twijfelen en het eerst nog willen aanzien.

 • De afvoer van producten is vanaf het begin van de actie direct geblokkeerd; later is ook de aanvoerkant van het Friesland Foods-complex geblokkeerd door veehouders, auto’s en een enkele trekker. Er kan geen melk meer in of uit de fabriek. Rond kwart voor twee wordt de blokkade opgeheven en vertrekken de boeren naar een melkveebedrijf in Zeewolde.

 • Op het bedrijf van de familie Hassink in Zeewolde wordt melk uit een RMO overgepompt in giertanks. Onder grote belangstelling van fotograven en cameraploegen wordt even wat druk opgebouwd, en dan…

 • Dan gaat de afsluiter open en vliegt de melk over het grasland. Gejuich klinkt op, de actie heeft nu meteen een heel ander karakter. De aanblik van melk uit een giertank levert gemengde gevoelens op. Van “Goed zo!” en “Eindelijk actie!” tot verzuchtingen dat het wel een triest gezicht is.

 • Om te onderstrepen dat het om echte melk gaat, wordt melk in bekers aan de aanwezigen uitgereikt. De DDB-bestuurders zijn tevreden over het verloop van de actie’s. Het verloop van de acties wordt op de DDB-site bijgehouden.

 • De acties zijn dinsdag begonnen en zijn voor onbepaalde tijd, tot aan de eisen van de DDB is tegemoetgekomen. Woensdag verspreiden bedrijven door het hele land de melk op het land. Donderdag wordt actie gevoerd bij DOC Kaas in Hoogeveen.

Of registreer je om te kunnen reageren.