Rundveehouderij

Foto & video 1458 x bekeken 1 reactie

Gouden zoogkoeien dankzij de EU

Serge Monier verdient goed geld aan zijn Aubrac-zoogkoeien. De verkoop van dieren dekt alle kosten ruimschoots. De EU-inkomensondersteuning van €45.000 is genoeg om van te leven.

Foto

 • Serge Monier (44) houdt 105 moederkoeien, 60 stuks jongvee en 3 stieren (alle van het ras Aubrac) op 160 hectare land, waarvan 70 hectare eigendom is. Hij betaalt zo’n €150 per hectare aan pacht.

  Tekst en foto's: Robert Bodde

 • Aubrac is een regionaal ras in Centraal Frankrijk. Het zijn erg rustige dieren met goede moedereigenschappen.

 • De zoogkoeien en de kalveren lopen van mei tot november buiten. Daarna ligt er teveel sneeuw om ze buiten te kunnen laten. Het bedrijf ligt op 1.100 meter hoogte in het middelgebergte in de omgeving van Clermont Ferrand.

 • De moederdieren krijgen alleen gras, grassilage en hooi. Het hooi wordt in de stal opgeslagen. De zoogkoeien worden onthoornd als ze op een leeftijd van ongeveer 2 jaar voor het eerst in de potstal komen.

 • De kalveren worden op een gewicht van ongeveer 200 kilo, bij een leeftijd van 10 tot 12 maanden, gespeend. Tijdens de mestperiode blijven ze in de stal. De stieren krijgen een rantsoen van lucerne , mais en bietenpulp dat aangevuld wordt met wat vitaminen en mineralen.

 • Monier voert alle dieren op stal met de voermengwagen en loader. Hij schat dat hij er 5 uur per week druk mee is.

 • De broutards gaan op een gewicht van circa 400 kilo op export naar Ialië. Ze brengen dan ongeveer €1.400 op. In Italië worden de 18 tot 20 maand oude dieren afgemest tot een gewicht van 700 kilo. Een deel van het vrouwelijk jongvee is voor vervanging van de eigen veestapel, jaarlijks worden ook 15 dieren voor de fokkerij verkocht á €1.000 per stuk.
  Monier ziet er niks in zelf af te mesten tot 700 kilo omdat hij de afzetmarkt niet kent en daar te ver van afzit.

 • De totale bedrijfinkomsten uit verkoop van dieren is ongeveer €90.000 per jaar. Aan voer besteedt de Fransman ongeveer €20.000 per jaar, de overige directe kosten zijn zo’n 25 mille per jaar, de berekende kosten voor mechanisatie en gebouwen ongeveer 30 mille per jaar. Er resteert dan voor arbeid ongeveer €15.000.
  Daar komt de EU-inkomensondersteuning subsidie (bergboerenregeling) nog bovenop. Monier ontvangt ruim 45 mille per jaar. Dat is meer dan genoeg om van te leven, getuigen het nieuwe dak op de rundveestal en de moderne machines op het bedrijf.

Eén reactie

 • no-profile-image

  eco

  En dat noemen we economisch gezond, inkomstensteun direct laten vervallen, eigen broek ophouden of anders stoppen.
  Keihard zaken doen op de wereldmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.