Rundveehouderij

Foto & video 1316 x bekeken

Maisoogst door boerenogen

Maisoogst heeft iets magisch. Grote machines, een snel veranderend landschap en daarna de rustgevende wetenschap dat het voer goed gewonnen is. Boeren stuurden foto’s in van hoe zij de oogst beleven.

Foto

 • Frederik Rooseboom legde vast hoe loonbedrijf Wieringa in Roodeschool de mais oogst bij familie De Jong in Ellerhuizen. Voor de Veenhuis-silagewagen een John Deere 7430. De hakselaar is een John Deere 7400, weet Frederik ons te melden.


  Foto’s: Frederik Roseboom, Geert Boksem en Bart Jansen. Tekst: Jacco Keuper

 • Hier de andere wagen met ervoor een John Deere 7700. Geconcentreerd volgt de bestuurder de hakselaar die de mais ver achter zich werpt bij het maken van een doorsteek. De chauffeur van de hakselaar kijkt naarstig achterom om te kijken of zijn collega met de silagewagen goed volgt.

 • Op de bult zorgt een Volvo L 90D ervoor dat de mais secuur tussen de silowanden wordt geperst.

 • Het is nog vroeg, even voor zevenen, als de hakselploeg van loonbedrijf Schröer in Buurse (Ov.) op 22 september de kanten van het eerste perceel losmaait. De John Deere 7400 hakselaar en Schuitemaker silagewagen zien er als nieuw uit, zo blinken ze in het ochtendlicht.

 • Boxem laat zijn mais fijn hakselen: dat vermindert de kans op broei en verbetert de benutting in de koe. De korrel is goed geraakt door de korrelkneuzer. De mais in de omgeving in de omgeving van Haaksbergen staat goed volgens loonwerker André Schröer. Maar aan een schatting van de opbrengst per hectare waagt hij zich niet.

 • Het vastrijden gebeurt met een John Deere shovel. Een klusje dat Geert Boxem zelf doet. De veehouder springt af en toe even bij zijn loonwerker bij. Thuis reed hij daarom zelf mee. ,,Het is wel eens leuk om te doen. En zo weet ik zeker dat de kuil goed vast zit.”

 • Pk’s te over. Al zou de kuil niet goed vastgereden zijn, de wagen komt wel boven. Voor de 14 ton’s wagen staat een 200 pk sterke John Deere 7820. Acht uur later zit de 9,5 hectare van Boksem aan de kuil.

 • Op maandag 17 september is bij Gebroeders Jansen in Heeten de maisoogst van start gegaan. Neef Bart Jansen maakte er foto’s van. En de aftrap is niet zo maar een klusje. De loonwerker moet ongeveer 130 hectare mais verwerken voor de mestvergister van Biogreen Salland. Dit gebeurt met een John Deere 7500 hakselaar met 8 rijige Kemper rijonhafhankelijke maisbek.
  Inmiddels is ook de tweede hakselaar, een John Deere 7400, omgebouwd van gras naar mais. Deze is uitgerust met een 6-rijige rijonafhankelijke Kemper maisbek.

 • Bij de vergister ligt een silo van 36 meter breed, 65 meter lang, met wanden van 3 meter hoog. Daar kun je heel erg veel grote wagens in kwijt.

 • Het aanrijden gebeurt met twee trekkers. Ze zijn voor en achter uitgerust met schuiven.

 • Zo’n inmense bult werk je niet meer met de hand af. Kranen halen de kanten op en een shovel verdeelt aardappelpersvezel tot een 20 centimeter dikke afdeklaag. De bruine smurrie wordt dichtgesmeerd met de bak van de kraan. Ook over de zijkanten, die in een hoek van 45 graden worden gebracht, smeert de kraan een laag persvezel. Plastic is daardoor niet meer nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.