Rundveehouderij

Foto & video 2447 x bekeken 1 reactie

Silage van gerst

Auko Sikkenga fotografeerde hoe op het ouderlijke melkveebedrijf in Bedum gerst als ruwvoer werd ingekuild. Het gewas werd direct van het land met een hakselaar als gehele plantsilage (GPS) geoogst.

Foto

 • Door een ruilverkaveling was het niet duidelijk of Maatschap Sikkenga-Bleker de grond die hij tijdelijk in gebruik had zou houden of dat het aan de buurman wordt toebedeeld. Daarom zaaide hij er gerst. Die werd half juli in deegrijp stadium geoogst.
  Loonbedrijf Wieringa in Bedum (Gr.) brengt de bek van de hakselaar met een John Deere 2850 naar het veld en daar aan de hakselaar gehangen. De inrit van het perceel wordt geflankeerd met twee betonnen palen. Met bek ervoor past de hakselaar er niet door.

  Foto's: Auko Sikkenga, tekst: Jacco Keuper

 • Het oogstmoment komt bij gehele plant silage (GPS) vrij precies. Het gewas had er al een aantal dagen eerder af gekund volgens Auko Sikkenga. Alleen lieten de omstandigheden dat niet toe. Achterop het perceel zorde een verstopte duiker zelfs voor plassen op het veld.

 • Bij de buitenrondes kleeft er daarom soms nog wat modder aan de banden. Maar verderop in het perceel viel beter te rijden. Auko: ,,Er ontstonden geen grote sporen hoor."

 • Het losmaken van het perceel gebeurt door achteruit achter de hakselaar, een Claas Jaguar 850, aan te rijden.

 • Het graan begon niet alleen door het afrijpen te verkleuren, ook door aantasting met ziekten die hun kans grepen door de natte omstandigheden. Auko: ,,We zijn veehouder, geen akkerbouwer." Een extra reden om het als GPS te oogsten en niet te dorsen.

 • Het ruim zes hectare grote perceel ligt op steenworp afstand van de boerderij. Soms moet je dan even wachten tot je collega de wagen vol heeft.

 • Soms wordt het gewas hoger gemaaid om het korrelaandeel relatief te verhogen. Sikkenga koos vanwege de opbrengst voor een normale stoppellengte.

 • Met een dikke straal belandt het gewas in de Kaweco silagewagen. De opbrengst viel Sikkenga mee. In het voorjaar kampte het gewas met droogte. Zelfs zo dat de loonwerker na een vloeibare bemesting is ingeschakeld om met de sleepslangbemester water over het gewas te sproeien. Door de moeizame start had Sikkenga geen hoge opbrengstverwachtingen.

 • De gehakselde gerst is in een laag in het achterste deel van de sleufsilo gebracht. Het vochtige product liet zich goed vastrijden. Later is er gehakseld gras overheen gekuild.
  Op de website van trekkerfanaat Auko Sikkenga staan nog zo’n 140 foto’s meer van de GPS-oogst.

Eén reactie

 • no-profile-image

  samuel I. Ibrahim

  Waar kan ik GERST kopen? dank u

Of registreer je om te kunnen reageren.