Rundveehouderij

Foto & video 2027 x bekeken

Rouge des Prés in beeld

Rouge des Prés zijn beter bekend onder de oude naam, Maine Anjou. Fokkers in de Benelux streven ernaar de grote roodbonte dubbeldoelkoeien ook luxe bespiering mee te geven.

Foto

 • De Rouge des Prés is beter bekend onder de oude naam, Maine-Anjou. Dit ras ontstond begin 19de eeuw in het noordwesten van Frankrijk.

 • Van oorsprong hebben de dieren de naam grof beenwerk te vererven. Nederlandse fokkers vinden dit niet nadelig. Ze selecteren op fijnheid van het beenwerk. Bovendien is het vlees wel fijn van draad.

 • De haarkleur van de Rouge des Prés is rood of roodbont. Maar ook grootvlakkig, bruinrood-wit gevlekt en rood stekelharig worden genoemd.

 • De kop is in ieder geval overwegend rood, zeker rond de ogen. De huid en slijmvliezen zijn blank van kleur. De middelgrote, lichte hoorns staan naar voren.

 • Rouge des Prés zijn grote dieren. De koeien hebben een gemiddelde schofthoogte van 142 centimeter. Ze wegen met gemak 800 tot 900 kilo. De gemiddelde schofthoogte van de stieren zit op 152 centimeter. Ze wegen dan ruim 1.250 kilo.

 • De melkproductie van de koeien is hoog. Volgens productiecurves van het Franse onderzoeksinstituut INRA scoren Maine Anjou- en Saler-koeien het hoogst van de Franse rassen.

 • De eerste 3 maanden van de lactatie kunnen de kalveren dagelijks 8 à 9 liter melk bij hun moeder ‘aftappen’.

 • In Frankrijk daalt de interesse voor k.i. De Fransen gaan meer over op natuurlijke dekking. In 1995 werd nog bijna de helft (47 procent) van de koeien geïnsemineerd. In 2000 daalde dat percentage naar 35.

 • Het ras staat ook bekend om het hoge geboortegewicht van de kalveren. Zeker in oudere literatuur is sprake van een hoog percentage moeilijke geboorten. In het land van herkomst is er flink op geselecteerd. Ook fokker Jennis Rochat merkt dat zijn koeien vanzelf kalven. Alleen vaarzen helpt hij bij de geboorte.

 • In België wordt een vleestypischer variant gefokt. Daar komt de keizersnede vaker voor.

 • Opvallend kenmerk waarmee jaren is geschermd is dat je bij fokkerij van Rouge de Prés gemiddeld meer nakomelingen overhoudt dan bij andere rassen. Volgens UPRA-cijfers uit 1997 ligt het aantal tweelingen op 5,7 procent. Ruim anderhalf keer zoveel als Charolais en drie tot zes keer meer dan de andere Franse vleesrassen.

 • De vleeskwaliteit omschrijft fokker/slager Wim Anker als zeer goed. “Het kan zich qua structuur en vetbedekking meten met de allerbeste dikbil. Dit ondanks dat de dieren groter zijn en wat grover in de benen.”
  De Rouge des Prés is wel minder luxe bespierd dan bijvoorbeeld een Verbeterd Roodbonte. Gemiddeld klasseren koeien tussen Ro en U+. Boeren beuren circa €2,80 tot €3 per kilo.

 • Tot slot nog even de lieveling van fokker Eric Degeetere. Deze pink is het toonbeeld waar fokkers in de Benelux naar toewerken: royaal bespierd en toch veel maat.

Of registreer je om te kunnen reageren.