Rundveehouderij

Foto & video 938 x bekeken

Bruut voorjaarswerk in Denemarken

Ook in Denemarken is mais gezaaid. Sake Broere is veeverzorger op een groot Deens melkveebedrijf. Op de foto’s die hij stuurde, is te zien dat voorjaarswerk soms met bruut geweld gepaard gaat.

Foto

 • Sake Broere is veeverzorger op een het bedrijf van Lone en Bent Bertelsen (rechts). Het bedrijf met 140 melkkoeien en 200 hectare land is gelegen net buiten het plaatsje Ørsted, vlakbij het Kattegat ligt. Verder op de foto Sake’s vriendin Rianne Memelink (links) en hond Bonnie. Foto's: Sake Broere, tekst: Jacco Keuper

 • Broere melkt een quotum van 1.404.000 kilo vol met ongeveer 140 koeien. De melkproductie bedraagt rond de 11.500 kilo EKM (meetmelk) per jaar. Bij het bedrijf hoort 200 hectare land: 46 hectare is bestemd voor mais, 50 hectare voor gras, 16 hectare voor koolzaad en ongeveer 90 hectare graan. De koeien liggen in boxen met een zanddek.

 • Broere stuurde de foto’s omdat hij eind april volop mais aan het zaaien was. Voordat de mais is gezaaid, is er vaste mest uitgereden uit de potstal.

 • Bent Bertelsen heeft zelf geladen met de verreiker. De loonwerker heeft uitgereden.

 • Daarna is ongeveer 25 hectare geploegd met een vierschaarploeg met vorenpakker. Vervolgens is het land klaargelegd met een 5 meter brede cultivator/zaaibedbereider van Amazone.

 • Ook proberen de veehouders dit jaar een gedeelte van het maisland klaar te leggen zonder kerende bewerking. Die 21 hectare is niet geploegd, maar 22 centimeter diep losgetrokken met dezelfde cultivator.

 • Om diep genoeg door de grond te komen, staan er twee trekkers voor: een Case CS 150 en een opgedraaide Case 1056. Bruut geweld dus!

 • ‘Der an met de butte’, dat is de toepasselijke naam die Broere deze foto gaf. Vrij vertaald betekent het zoveel als: ‘niet zeuren, aanpakken!’ Het is te zien aan de ketting, die staat zo strak als een snaar. Maar de werkwijze bevalt hem goed. “Dit gaat meer dan twee keer zo snel als ploegen.” De mest is opgebracht voordat het land is klaargelegd met een sleepslangbemester (bovengronds dus).

 • Op 27 en 28 april zaaide de loonwerker mais met een achtrijïge zaaimachine van Amazone. Ook bij grote oppervlaktes wordt secuur gewerkt: van de 90 zakken zaad die waren besteld, bleef een halve zak over.

 • Om een indruk te geven waarvoor Broere het voorgaande werk doet, een paar beelden van de maisoogst van afgelopen herfst. De mais werd gehakseld met een John Deere-hakselaar met achtrijïge maisbek.

 • De mais wordt getransporteerd met twee 30 tons wagens van Fliegl. In 12 uur zat 40 hectare aan de bult. Om snel te kunnen werken, is een pad achter tegen de kuil gemaakt waar de wagens aan komen rijden. Ze kunnen zonder te stoppen al lossend over de kuil rijden.

 • De grote silo biedt voldoende ruimte om ook daar grof geschut in te zetten. Bertelsen heeft de kuil verdeeld met een geleende Fendt met voorlader. Broere reed samen met een buurman de kuil aan. Teamwork loont: “De kuil zit naar mijn mening zeer vast in elkaar”, aldus Broere. Volgende week meer foto’s van dit bedrijf.
  Inkuilen voor de regen
  Zelfvoorzienend door opstallen

Of registreer je om te kunnen reageren.