Rundveehouderij

Foto & video 834 x bekeken

DeLaval FS 1600 voerrobot

DeLaval presenteert in Nederland de FS 1600-voerrobot. De Zweedse fabrikant vermarkt al 15 jaar soortgelijke voersystemen, met name in Scandinavië. De FS 1600 is eenvoudig opgezet.

Foto

  • De FS 1600 is een robot die hangt aan een rail. Het is een compacte doseerbak die het gemengde voer uit een stationaire mengbak haalt. De mengbak is verkrijgbaar in een 8, 12 en 17 kuubs versie. Meer details en prijzen in het vakdeel Veehouderij van 24 april 2007.

  • Dit is de binnenkant van de robot-doseerbak. Op de bodem een eenvoudige stalen bodemketting met meenemers. Voorin twee doseervijzels die het voer op een losband brengen.

  • Voorin de robot zit de aansturings- en instelapparatuur. Ook twee grote accu’s waar de robot op rijdt. Op de rustplaats laadt de robot op. De maximale rijtijd per dag is 8 uur.

  • Hier is de stationaire mengbak zichtbaar. Het is een voermengwagen, maar dan zonder wielen. DeLaval bouwt ze onder licentie van Storti. Bovenin de bak twee vijzels, onderin een open mengvijzel. Achterop de mengbak is het mogelijk om handmatig (kracht)voer toe te voegen of kleine hoeveelheden hooi of stro.

  • In de praktijk zal de boer de menger eenmaal daags moeten laden. Is het mengen voltooid, dan lost de mengbak gepaste hoeveelheden via deze losband in de robot. Lossen gaat voorop, gewoon via een standaardschuif.

  • Tussen de elektrisch aangedreven loopwielen aan de hoofdrail en het robotchassis zitten weegcellen. Die wegen de beladingsgraad en het gecontroleerd lossen. Op basis van lossnelheid past de robot zijn rijsnelheid aan, zodat in één werkgang de juiste hoeveelheid voer voor de koeien(groep) komt te liggen.

  • Lossen gaat via een bandje, zowel links als rechts.

  • De FS 1600-robot is compact van formaat: (l×b×h) 1,75×1,1×1,3 meter. Hij neemt 2 kuub of 650 kilo voer per vracht mee.

  • Via deze pc is alles instelbaar. De software is gekoppeld aan het DeLaval Alpro-managementsysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.