Rundveehouderij

Foto & video 1835 x bekeken

Schuitemaker Amigo verwerkt stro

Willem van der Vliert in Woudenberg bouwde voor zijn neef een tweedehandse Schuitemaker blokkenwagen om tot stroverdeler. Het stro belandt nu tussen een dubbele rij ligboxen; per keer voldoende voor 1 week.

Foto

  • Willem is enthousiast over zijn aangepaste blokkenwagen, die hij ombouwde tot strowagen. Het doel was om het stro, zonder al te veel stofproductie, te kunnen doseren midden tussen een dubbele rij ligboxen. En dat plan slaagde. Tekst: Bas van Hattum

  • De as verving Van der Vliert door een schaarconstructie. De hele wagen kwam daardoor slechts 3 centimeter hoger te liggen. In de hoogste stand (foto, gaat de wagen 1,2 meter omhoog. Totaal zo’n 1,5 meter boven de grond.

  • Voor het volladen van de bak duwt Van der Vliert de wagen simpelweg achteruit in een bult gehakseld stro. De 3,5 kuubs bak gaat vlot helemaal vol.

  • Onder de verdeler is een liggende cilinder geplaatst die de schaarconstructie opduwt.

  • Voor het lossen gaat de wagen omhoog en knikt de dissel op. De transportband klapt uit en rekt 1,8 meter buiten de strowagen. Alles is hydraulisch aangedreven. De oude McCormick 453 kan dat werk makkelijk aan. Ook het gewicht blijft zo beperkt voor de (verstevigde) roosters.

  • Omdat het uitdoseren op een laag tempo gaat, wordt er nauwelijks stof geproduceerd en valt het stro rustig naar beneden.

  • De band rekt zo ver uit dat het stro precies tussen een dubbele rij ligboxen valt. Afhankelijk van het toerental en de stand van de losband kan het stro nog verder van de wagen vallen, of juist dichterbij.

Of registreer je om te kunnen reageren.