Rundveehouderij

Foto & video 1509 x bekeken

Grasland krijgt twee soorten mest

Een regen van mestvlokken daalt neer op het grasland van Henk Ramerman in Lemele. Na een gift van 20 kuub drijfmest, brengt loonbedrijf Kleinlugtenbeld nu nog een dun laagje vaste mest over de maaipercelen.

Foto

  • De 300 runderen (40 melkkoeien met jongvee, 70 vleeskoeien met jongvee, 10 mestkoeien en 90 vleesstieren) van Henk Ramerman in Lemele brengen zowel drijfmest als vaste mest voort. Door het droge weer van de afgelopen tijd is de draagkracht van de percelen nu zo dat er mest uitgereden kan worden. Percelen die beweid worden, krijgen alleen drijfmest, maar de maaipercelen krijgen daarnaast ook vaste mest. Tekst: Jacco Keuper

  • Kraanmachinist Alex Ekkelkamp baant zich een weg door de silo. Ramerman verstrooit potstalmest niet direct, maar stapelt die in de mestopslag. De oudste mest, die nu het eerst wordt verstrooid, kwam bijna een jaar geleden uit de potstal. Het is ondertussen een aantal keer omgezet.

  • De oude mest is goed verteerd. Daardoor kan het ook probleemloos op maaipercelen verstrooid worden. Er blijven geen stro- of andere resten achter die met het kuilen meegenomen zouden worden.

  • De kraan laadt de 14 tons Gilibert-strooiers over de muur van de mestopslag heen. In totaal zijn 24 strooiers uitgereden.

  • De kraan laadt de 14 tons Gilibert-strooiers over de muur van de mestopslag heen. In totaal zijn 24 strooiers uitgereden.

  • De Gilibert-strooiers hebben twee grote, staande walsen. Ze hebben een werkbreedte van 10 tot 12 meter. Er wordt slechts een dun laagje mest opgebracht, 7 à 8 kuub per hectare. De percelen kregen 2 dagen eerder ook al 20 kuub drijfmest.

  • De verteerde, oude mest laat zich goed stukslaan en verdelen. Een regen van kleine mestvlokken komt uit de walsen. Daags na het strooien gaat Ramerman bovendien met de weidesleep over de percelen. Een enkele grotere pluk mest wordt dan nog uit elkaar getrokken. ,,Daarna is er van de mest weinig meer te zien.”

  • De twee strooiers wisselen elkaar af. Als de ene MF op het land is, gaat de andere naar de mestopslag om geladen te worden.

  • Dankzij de grote wielen van de wagens valt de insporing mee. De mestspoortjes van de voorgaande drijfmestgift zijn nog duidelijk zichtbaar onder de plukjes stalmest.

Of registreer je om te kunnen reageren.