Rundveehouderij

Foto & video 667 x bekeken 1 reactie

Keizerlijk Wagyu-vlees in Japan

Het vlees smelt weg op je tong. Kauwen hoeft bijna niet en het smaakt onbeschrijflijk lekker. Met recht is de Japanse veehouderijsector trots op deze delicatesse.

Foto

 • Setsuko (in Japan is het erg onbeleefd om de leeftijd aan een vrouw te vragen) en Sakio (49) Takahashi hebben een Wagyu-fokbedrijf met 95 fokdieren.

  Foto’s en tekst: Marleen van Sleuwen

 • Het Wagyu-rundvlees is voornamelijk afkomstig van vleesvee van het ras Japanese Black. 5 procent van de productie komt van andere Japanse rassen, de Japanese Red en Short-horn. De Japanese black is zo populair vanwege de vetmarmering van het vlees. Dit zorgt voor de overheerlijke smaak.

  De kalveren worden opgefokt in een hok met een flink zaagselbed.

 • Met deze topkoe won de veehouder verschillende prijzen. Het dier is een miljoen yen (ruim €6.000) waard. De veehouder koopt alleen hoogwaardig sperma aan. Dat kost 30.000 yen (€185) per rietje.

 • De prijswinnaar van opzij.

 • De kalveren worden geboren in de kraamstal. Daar blijven ze een week bij de moeder om gezoogd te worden.

 • Niet alle kalveren zien er heel gezond uit. De uitval op dit bedrijf ligt dan ook hoog, op 10 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 3 procent is. De veehouder verklaart de hoge uitval doordat hij te snel is gegroeid met zijn bedrijf. Hij is de kalveren eerder gaan spenen om een kortere tussenkalftijd te creëren. Dit heeft volgens hem te veel stress opgeleverd. De veehouder is van mening dat fabrieksmelk stabieler en daardoor beter is dan de melk van de koe zelf.

 • De opfokdieren hebben een uitloop naar buiten. Op 8 tot 10 maanden wordt 90 procent verkocht op de veiling. Een stier van 300 kilo brengt dan 500.000 tot 600.000 yen (€3.100 tot €3.700) op. Een vaars van 270 kilo 450.000 tot 500.000 yen (€2.750 tot €3.100). 10 procent van de vaarzen houdt de veehouder zelf aan voor de fokkerij.

 • Als voer krijgen ze vooral rijststro, maar ook graan, soja en mais. De veehouder is gestopt met standaard toevoegen van antibiotica aan het voer. Hij voegt nu kruiden toe.

 • Elke dag gaan de koeien het bos in. Nu staan ze binnen, maar aan de grond te zien lopen de koeien er regelmatig.

  Bekijk ook de foto's van Wagyu-afmestbedrijf Oikawa »

Marleen van Sleuwen

Eén reactie

 • no-profile-image

  rony stokart

  Waygu vlees kan men inderdaad tandenloos eten, zo mals. Maar is dat een plus?
  Je kunt net zo goed in oliebollen bijten, krijg je ook dat wollige gevoel.
  Gebakken lucht dus, aan 100 euro...
  De smaak van Waygu is met niets te vergelijken, er is nl. geen smaak.
  Wie van rundsvlees houdt koopt Limousin, of nog beter Chianini rund. Krijg je tenminste waar voor je geld.

Of registreer je om te kunnen reageren.