Rundveehouderij

Foto & video 922 x bekeken

Oogst door boerenogen

Bekijk de maisoogstfoto’s die lezers ons stuurden.

Foto

 • Maisoogst gebeurt ook over de grens. In de Canadese staat Ontario wordt zelfs onder een strakblauwe hemel gehakseld. Roelf en Francien Hoving stuurden foto’s van de oogst op hun bedrijf in Mt. Elgin.

  Foto’s: Francien Hoving, Henk Aart van Winkoop, Maal-luiten de Haan, Albert Steenbergen, Bert van Dijk en Janet ten Hoeve.

  Tekst: Jacco Keuper

 • Een vreemd gezicht: dikke stofwolken achtervolgen de lege wagen op weg naar het perceel. Francien: “De snijmaisoogst begint bij ons in Ontario begin september. We hadden een droge zomer, maar door de goede grondsoort en juiste bemesting hebben we toch een goede opbrengst: 40 ton per hectare.”

 • De Mijer-silagewagens kunnen zowel achter als opzij lossen. Dit laatste is voor torensilo’s. Bij Hoving wordt de mais in een rijkuil opgeslagen. Het vastrijden gebeurt met een John Deere van 169 kW (230 pk). Verzwaard met een schuif voor en een betonblok achter weegt het bakbeest maar liefst 16 ton.

  Wel lekker trouwens; in je korte broek de kuil bijwerken.

 • Hoving is klant bij een van oorsprong Nederlandse loonwerker, Wim Arts. “Die is hier al zo’n jaar of 17 werkzaam.” Met zijn grove geschut heeft Arts de 17 hectare in 5 uur binnen.

 • Tegenslag voor loonbedrijf Van de Bunt in Putten. De John Deere 7430 reed zich vast op een perceel van Henk Aart van Winkoop. Met hulp van de hakselaar is de combinatie weer losgetrokken. Daarna ging het echter nog een keer mis. ,,Er zat een slechte plek in het perceel”, reageert Van de Bunt. In zijn werkgebied treft hij verschillende grondsoorten. Daardoor heeft hij op sommige percelen last van de natte omstandigheden, terwijl hij er op andere probleemloos overheen rolt.

 • Het product dat Van Winkoop aan de kuil kreeg, was redelijk groen. “Maar verder hele goede mais”, aldus de loonwerker die de kuil aanrijdt met een Werklust WG 18C.

 • Op natte plekken staat soms ‘race-mais’. Van de minder ontwikkelde planten hoef je niet de hoogste opbrengst te verwachten. Hier hakselt loonbedrijf Zeijerveld voor Albert Steenbergen in Glimmen (Gr.). ,,Naast de Claas Jaguar rijdt een John Deere 6830 met een Joskin silagewagen.”

 • En als je op wielen niet meer vooruit komt, kun je de bodemdruk verlagen door rupsbanden te gebruiken. Bert van Dijk in Noordbroek (Gr.) stuurde deze foto van loonbedrijf Entjes die een rupshakselaar inhuurt om de lage percelen geoogst te krijgen.

 • De lucht lijkt opgeklaard, maar natte omstandigheden gaan soms door tot voor de kuil. Hier lost een medewerker van loonbedrijf T. de Gorter uit Veeningen bij familie Sterken in Punthorst (Ov.). Het land is ‘bar nat’, volgens Theo de Gorter. Bij de twee ploegen in de mais rijdt constant een sleeptrekker mee. “Gisteravond zat de hakselaar ook weer muurvast. Het was pal aan de weg en dan heb je meteen mensen met mobieltjes en camera’s erbij. Geen mooier vermaak dan leedvermaak, toch?!”

 • Jan Sterken rijdt zelf de kuil vast. Hij ging niet op zoek naar een frontgewicht, maar koppelde een grondbak voor de 103 kW (140 pk) sterke Valtra. Door deze te vullen met mais heeft hij een frontgewicht waarmee je nog kunt schuiven ook.

 • De maisoogst bij maatschap Vogelzang Den Oosterhuis in Balkbrug (Ov.) is een echte familieaangelegenheid. Bij een collega huurt de maatschap de hakselaar, kippers en shovel. “Mijn broer rijdt bij die boer ook op de hakselaar. Twee andere broers rijden met de kipper en een neef van me bestuurt de shovel”, licht Peter Vogelzang toe. De 6,5 hectare mais stond er prima bij. “Het was geen groot gewas, maar had wel een goede kolf.”

 • Dikke rookpluimen stijgen op: de IHC 844 heeft de handen vol aan de grote kipper.

 • Terwijl de oude Hanomag-shovel de tweede kuil vast rijdt, is Vogelzang op de achtergrond al met de eerste aan het afdekken. Met zijn Atlas-kraan schept hij een laag grond over de bult.

Of registreer je om te kunnen reageren.