Rundveehouderij

Foto & video 2175 x bekeken

Lekker zelf hakselen

De broers Hans en Maurice van Leunen hakselen hun mais zelf. Op hun melkveebedrijven samen is ongeveer 50 hectare mais te hakselen. Familieleden, vrienden, medewerkers en stagiairs helpen allemaal graag mee.

Foto

 • Mais hakselen langs de A67 in het Brabantse Liessel. Veehouder Maurice van Leunen belt er de loonwerker niet voor, maar klaart de klus zelf. Terwijl hij zelf de hakselaar bedient, rijdt bevriende veehouder Jan Manders naast hem op de MF 6180 met kipper.
  Er zijn verschillende redenen waarom Maurice en zijn broer Hans zelf hakselen. Naast kostenbesparing en flexibele planning (,,Je kunt beginnen wanneer je het zelf wilt.”), is het ook goed voor de kwaliteit van de kuil. Maurice: ,,Bij loonwerkers zitten de kuilen nog wel eens niet goed vast. Er wordt dan elke tien minuten 40 kuub mais gestort. Als de shovel het net uit elkaar heeft geduwd staat de volgende wagen al weer klaar.” Bij Van Leunen komt er 20 kuub per keer en is de tijd tussen de vrachten ruimer zodat de shovelchauffeur meer tijd heeft om het product aan te rijden. ,,Dit resulteert in erg vaste kuilen, waarin geen broei zit.”


  Foto’s: Tijs Vinken, tekst: Jacco Keuper

 • Maar de belangrijkste reden is toch wel hobby. De twee broers doen ook het andere machinewerk zelf. Ze vinden het leuk om aan machines te sleutelen en om trekker te rijden. Hans en Maurice wisselen het achteruitrijden met de hakselaar af. Bovendien helpen familieleden en vrienden graag. Hier rijdt broer Stefan van Leunen op de MF 3095 met de kipper, Hans van Leunen bestuurt de MF met hakselaar.

 • De mais wordt gehakseld met een Vicon MH 180S quattro hakselaar. Deze vierrijer hangt aan een Massey Ferguson 3670. De capaciteit van de hakselaar ligt op ongeveer 1 hectare per uur. Als de percelen gunstig liggen hakselen de broers op een dag 10 hectare.

 • Het openen van het perceel en het maken van een doorsteek gebeurt door achteruit achter de hakselaar aan te rijden. Een secuur klusje; als de hakselaar stopt en de kipper niet is de onbeschermde neus van de MF3670 aan diggelen. Tijs Vinken, medewerker van Hans van Leunen, doet de Schuitemaker kipper daarom iets omhoog zodat hij er onderdoor kan kijken.

 • Ook hier wordt niet met halve vrachtjes gereden. Tijs Vinken laadt een flinke kop op de Vaia kipper.

 • Zelfs op zondag gaat de oogst door. Marcel Friezen, medewerker van Maurice, kiept op 23 september de eerste wagen maïs van die dag bij Hans van Leunen. Medewerker Tijs Vinken is ondertussen klaar met melken en neemt de plaats van Friezen in. Die laatste stapt over op een John Deere 544 B shovel om de kuil aan te rijden.

 • Bij Maurice van Leunen rijdt Friezen de kuil aan met een Fiat Allis shovel.

 • Eén perceel is wat aan de natte kant. Er wordt geen risico genomen: de MF 6180 en de MF 3095 rijden met de kippers en de MF 8130 wordt als sleeptractor gebruikt. Ook rijdt er een Fiat 780 met een kipper mee.

 • Nogmaals slepen. Om de bodemstructuur zo min mogelijk te schaden beginnen de chauffeurs op het natste stuk met een lege wagen. Ze gaan één keer op en neer, en vullen de wagen af op een naastgelegen perceel.

 • De hakseltrein compleet bij Maurice van Leunen langs de kuil. Van links naar rechts: MF 6180 met gele kipper, MF 8130 met rode kipper, MF 3095 met Schuitemaker kipper, MF 3670 met Vicon Quattro maishakselaar en de Fiat Allis shovel.

Of registreer je om te kunnen reageren.