Rundveehouderij

Foto & video 2433 x bekeken

Boeren in Portugal

Studenten van het Van Hall Instituut bezoeken in 29 dagen verschillende boeren in vijf landen. De studenten beginnen hun reis in Portugal. Het landbouwleven in Portugal verschilt veel van dat in Nederland.

Foto

 • Rens Kooyman (uiterst links), Piet Mulder (tweede van rechts) en Jan van der Bij (uiterst rechts) fietsen van Portugal naar Nederland voor Stichting ALS Nederland. Arnold leistra bestuurt de volgauto en verzorgt de fietsers. De studenten van het Van Hall Instituut maakten tijdens de eerste kilometers foto’s van het boerenleven in Portugal.
  Foto’s en tekst: Rens Kooyman. Kijk ook op ALS-tour

 • Het team bezocht Frans Ampt. Een jaar geleden startte Ampt met 70 melkkoeien in Portugal. Hij wil het jaarrond koeien buiten houden. In de winter moet hij zijn vee dan wel bijvoeren. Hier melkt Ampt nog provisorisch in de buitenlucht. Een nieuwe melkstal (2 x 12 stands 70 graden) is hij aan het bouwen.

 • Bij het 365-dagen weiden van melkvee is het erg belangrijk de koeien op het juiste moment in te scharen. Dit houdt het rantsoen van de koeien zo stabiel mogelijk en levert de meeste liters uit weidegras op. Het idee heeft Ampt opgedaan in Australië.

 • Een andere Nederlander, Lambert van der Linde, melkt 200 melkkoeien in Portugal. Op deze foto is zijn bedrijf met de grote ligboxenstal op de achtergrond goed te zien. Hij vestigde zich samen met zijn vrouw Gerrie en drie kinderen (9, 7 en 4 jaar) 11 jaar geleden in Fronteira. Dit plaatsje, ter hoogte van Lissabon, ligt 60 kilometer van de Spaanse grens. Het oudste kind (nu inmiddels 20 jaar) woont weer in Nederland. Ze hebben 80 ha, waarvan ze maximaal 20 ha. kunnen beregenen met een pivot.

 • De Nederlandse ondernemer vertelt Piet Mulder over zijn ervaringen in Portugal. Hier staan ze in de ruime 24-stands melkstal. Van der Linde houdt zijn koeien in een ‘luxe’ ligboxenstal. In plaats van zand strooit hij marmer in de boxen. Dit marmer is een afvalproduct uit de omgeving. Het is tot stof vermalen, dus de koeien bezeren zich er niet aan. Het product is weliswaar duurder dan zand, maar het is kalkrijk, waardoor het een bacterieonderdrukkende werking heeft.

 • Een derde veehouder die het team bezocht is Klaas de Vries. Hij melkt net als Van der Linde 200 melkkoeien. Hier is eenvoudige bouw van de stal goed te zien.

 • In het zuiden van Portugal is de landbouw niet zo intensief als in Nederland. Naast de teelt van kurk en olijven zijn hier zelfs rijstvelden te vinden. Deze drassige velden worden geoogst met combines op rupsbanden.

 • Het houden van vee gaat er ook extensief aan toe. Hier een koppel vleesvee. Die worden de hele dag in de gaten gehouden door een herder. Afrastering wordt hier niet gebruikt.

 • Om toch wat groei in het gras te houden, maken Portugese landbouwers gebruik van beregeningsinstallaties.

 • Het houden van schapen in het ruige landschap gaat goed. Een herder houdt hier samen met zijn honden zijn kudde schapen bijeen.

Marc Dijkerman

Of registreer je om te kunnen reageren.