Rundveehouderij

Foto & video 1121 x bekeken

Galloway in beeld

Galloways zijn kortbenige dieren die geknipt zijn voor natuurbegrazing en toch gemarmerd vlees geven. Hun donkere, lange vacht geeft ze niet alleen een karakteristieke aanblik, maar beschermd ook tegen kou en regen. In deze fotoreportage wordt het veeras van verschillende kanten in beeld gebracht.

Foto

 • Galloways zijn kortbenig. De schofthoogte ligt bij koeien op 1,20 tot 1,25 meter. Ze wegen 450 tot 590 kilo. Stieren zijn gemiddeld 1,30 tot 1,35 meter en wegen 600 tot 900 kilo.

 • Ze hebben sterke poten, klauwen en gewrichten.

 • Er zijn meer kleurslagen dan alleen de bekende zwarte. Oorspronkelijk kwamen veel verschillende kleuren voor. Er zijn ook rode (Red Galloway), muisgrijze (Dun Galloway), witte (White Galloway) en Lakenvelder (Belted Galloway) varianten.

 • Door de dikke zwarte vacht met lange haren nemen de dieren makkelijk warmte op. Als het warmer wordt hebben ze dan ook schaduw of beschutting nodig om af te koelen. Ook maken ze dankbaar gebruik van poelen, niet alleen om uit te drinken maar ook om pootje te baden.

 • Een karakteristiek punt van het ras zijn de lange haren op de oorschelpen. Lange wimpers houden het water uit de ogen.

 • Galloways zijn echte ruwvoervreters die een sober rantsoen wensen. Sappig cultuurgras of krachtvoer geven niet meer groei, maar zullen juist tot groeiverlies leiden. Daarom worden ze veel ingezet voor jaarrondbegrazing in extensieve en ruige gebieden.

 • Daarnaast hebben de koeien een klein, onopvallend uier. Hierdoor is de kans op beschadiging in de natuur klein.

 • Hoewel er sperma van Galloways te krijgen is, komen bijna alle drachten voort uit natuurlijke dekking.

 • Het afkalven gaat, mede door hun kleine kop, eenvoudig. Het kalf weegt bij de geboorte slechts 25 tot 30 kilo. Het wordt in kuddes die jaarrond begrazen, op een beschutte plek afgelegd en laat zich de eerste dagen niet zien. Ook later ‘parkeert’ de koe het kalf vaak op een beschutte plek als zij gaat vreten. Als er meer kalveren zijn wordt vaak een crèche gevormd, met koeien die om beurten wacht lopen.

 • Een deel van de particulieren zet het vlees ook zelf af via huisverkoop, anderen zetten de dieren gewoon af via de handel. Stichting Ark en enkele Landschappen brengen hun dieren onder het label ‘Wildernisvlees’ aan de man.

 • Kenmerkend voor het ras is het gemarmerde vlees. Het geslacht gewicht varieert bij koeien tussen 250 en 375 kilo, bij stieren van 2,5 jaar oud tussen 280 en 360 kilo. Het aanhoudpercentage is 73, zodat tussen 180 en 275 kilo verkoopbaar vlees overblijft van koeien. Bij stieren is dat 200 tot 260 kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.