Rundveehouderij

Foto & video 1251 x bekeken

Revolutionaire boogstal

Harrie Houben (48) in het Limburgse Dieteren bouwde geen traditionele stal, maar volgens een uitgekiend nieuw bouwsysteem. De stal is demontabel en kent lage bouwkosten. Vooral op de vloer en mestopslag is bespaard. Ook zijn de constructie en het dak lichter en makkelijker te transporteren. Een detail dat de ventilatie revolutionair maakt, is het dubbele dak. Hier een kijkje in de stal voor 80 koeien, 65 stuks jongvee en 200 schapen. Kijk voor meer informatie op: De booghal » DLV Bouw, Milieu en Techniek Direct inschrijven voor een excursie? Download hier het inschrijfformulier Tekst: Jacco Keuper Beeld: Hans Prinsen

Foto

  • De boogstal is een opvallende verschijning in het landschap. Door de groene kleur misstaat deze echter niet en was het verkrijgen van de vergunning geen probleem.

  • Harrie Houben bij zijn stal. De voorgevel van kunststof panelen in een aluminium frame is geheel in stijl met de rest van het gebouw: modern en strak.

  • De vorm van de stal doet de naam eer aan. De spanten zorgen voor een volledig vrijoverspannen geheel. Door meer bogen te bevestigen is de stal eenvoudig en onbeperkt te verlengen.

  • De gebogen spanten lopen door tot op de grond. Hierdoor hoeven geen krachten op een wand overgebracht te worden. De zijwanden en bevestiging van de ventilatie zijn vrijstaand. Daardoor oogt de stal niet als tunnel.

  • Bijna de hele stal bestaat uit demontabele en prefabelementen. Ook de zijwanden, tweedehands betonelementen uit een varkensstal, zijn zo weer weg te nemen.

  • De stalen bogen zijn verankerd op een fundament van betonstroken.

  • Spantdelen zijn in twee lengtes verkrijgbaar. Daarnaast zijn er drie soorten hoekverbindingen. Door deze te combineren zijn verschillende lengtes en hoogtes van het spant te halen. De minimale maat is 25 meter breed en 6 meter hoog. Maximaal 50 meter breed en 11 meter hoog.

  • De spanten zijn gemaakt van drie buizen die met vakwerkverbindingen aan elkaar zijn gezet. Daardoor is de helft van de hoeveelheid staal nodig ten opzichte van conventionele spanten. De kracht haalt het spant uit de hoogte: de onderste buis zit 60 centimeter van de bovenste twee.

  • De ventilatie is bijzonder. De luchtinlaat gaat gewoon via de openingen in de zijwand. De afgewerkte lucht komt echter niet uit een opening in de nok van de stal, maar uit openingen bij ieder spant over de volledige breedte van de stal. Er zit 15 centimeter tussen het strakgespannen zeil en het spant. Het groene schaduwdoek houdt 70 procent van de warmte-instraling door de zon tegen. Regen kan er echter wel doorheen. Het zwarte folie boven het spant is wel waterdicht. Doordat de opening iets uit het lood zit, wordt regeninslag voorkomen.

  • Opvallend detail is het ontbreken van mestkelders. De vloerdelen tussen de boxen liggen op een betonfundament in een zandbed. Diagonale sleuven vergroten de grip voor de koeien.

  • Groeven van 25 × 35 millimeter over de lengte scheiden dunne en dikke fractie. De mest blijft op de vloer, de gier zakt in de sleuven maar is niet direct verdwenen. Bij het schuiven duwen de kunststofvingers op de schuif de urine voor zich uit. Dit voorkomt dat de schuif bij drogend weer een dunne mestfilm over de vloer smeert.

  • De mestschuiven verplaatsen de mest naar afstortputten aan het eind van de loopgangen. De tussenopslag is 100 kuub en mixbaar.

  • Buiten naast de stal staat een mestsilo van 2.500 kuub. Hierin pompt de veehouder regelmatig de mest uit de tussenopslag. De vloer en externe mestopslag maken de onderbouw 30 procent goedkoper dan een roostervloer en kelders.

  • Het schaduwzeil houdt 70 procent van de zonne-energie tegen. Daardoor is de warmte-instraling vergelijkbaar met die van 4 millimeterdikke sandwichpanelen. Het witte zeildoek van het dak zorgt voor een helder, diffuus licht in de stal. ’s Avonds zorgen natriumlampen voor zicht in de stal.

  • De melkstal, 2×10 zij-aan-zij, heeft een open aanblik. Wanden tot aan de nok zijn weggegooid geld, vindt Houben. Ze verstoren de ventilatie en houden in de winter de warmte toch niet binnen doordat dan deuren open staan.

  • Houben ontving ook op de vorige locatie al bezoekers, 1.500 tot 2.000 per jaar. Op de nieuwe locatie is voor deze tweede tak speciaal een ontvangstruimte compleet met beamer en keukenblok ingericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.