Rundveehouderij

Foto & video 1156 x bekeken

Limousin in beeld

De levendig-roodbruine vacht met de karakteristieke lichte kringen rond de ogen en neus; daaraan is de Limousin te herkennen. Dieren van dit Franse ras zijn vruchtbaar en kalven gemakkelijk af. In 1969 kwamen de eerste dieren naar ons land. In deze fotoreportage wordt het veeras nog eens van verschillende kanten in beeld gebracht. Heeft u zelf mooie foto’s van Limousins? Mail ze met een korte omschrijving van wat erop te zien is naar: de redactie van Boerderij. De mooiste foto’s plaatsen we.

Foto

 • Limousins zijn grote, vlezige dieren met een kruishoogte van 145 tot 148 centimeter. Bij stieren is die 155 tot 158 centimeter.

 • Van oorsprong is de Limousin een trekdier. Rond 1850 boekte de grondlegger van het ras aanzienlijke kwaliteitsverbeteringen, maar de omslag naar vleesrund (het dier zoals we het nu kennen) is pas begin 20e eeuw gemaakt.

 • Karakteristiek voor Limousin zijn de lichtere plekken rond de ogen en neus.

 • Frankrijk kent zowel een foktype (elevage) als een vleestype (viande). Het Nederlandse stamboek vaart sinds begin jaren negentig een eigen koers; het type mixte. Dit combineert de voordelen van beide richtingen: een groot dier dat gemakkelijk afkalft en veel kilo’s brengt, met voldoende breedte en bespiering.

 • Het bekken is vooral in de zitbeenderen breed, maar niet te zeer gekanteld. De broek is zwaar en diep.

 • Koeien kalven eenvoudig af. Volgens het stamboek wordt 98 procent van de kalveren zonder hulp geboren. Ook daarna zorgen de koeien met hun sterke moedereigenschappen goed voor hun kalf.

 • Bij het ras wordt overwegend natuurlijke dekking toegepast. Om te voorkomen dat fokkers willekeurige dieren uit het mesthok halen om ze als dekstier in te zetten, startte het stamboek een eigen opfokstation. Ieder kwartaal worden de stieren die voldoende scoren op punten als groei, exterieur en karakter ter veiling aangeboden. In de 37 veilingen die zijn geweest, zijn 190 stieren verkocht.

 • Maar k.i. gebeurt ook. Limousin is één van de weinige rassen waarvan het NRS een stijging in het aantal inseminaties registreert. Fokkers hebben de keus uit rietjes van Franse en Nederlandse topstieren. Met embryotransplantatie is wat geëxperimenteerd toen spoelen opkwam, maar gebeurt nu nauwelijks meer.

 • Een groep exportvaarzen bij Frans Sijbers in Sint-Oedenrode (N.-Br.). De afzet loopt goed, vooral in Oost-Europa zijn de Nederlandse vaarzen gewild. Ze brengen tussen €700 en €1.500 op.

 • Limousin is een sober ras. Het kan goed uit de voeten met een structuurrijk rantsoen. De dieren worden daarom ook geregeld ingezet bij natuurbeheer.

 • Limousin is een sober ras. Het kan goed uit de voeten met een structuurrijk rantsoen. De dieren worden daarom ook geregeld ingezet bij natuurbeheer.

 • Bijvoeding van kalveren in natuurgebieden is geen overbodige luxe.

 • Gemiddeld classificeren koeien Uo, wegen ze 380 tot 400 kilo en brengen €3,50 per kilo op. Bij stieren is dit U+ tot E-, 450 tot 500 kilo en €3,60 tot €3,80 per kilo. Veehouders die aan huis verkopen of een ander afzetkanaal voor het luxe segment hebben, weten soms nog hogere prijzen te realiseren.

 • De interesse voor deelname aan fokveedagen was dalende en bereikte begin deze eeuw zijn dieptepunt: in 2002 was er wegens gebrek aan deelname geen keuring. Stamboekvoorzitter Willem Dijkstra is er trots op dat het bestuur deze lijn heeft weten om te buigen. Als de keuring dit jaar niet was afgelast vanwege bluetongue, hadden er ruim 100 dieren aan meegedaan. Hier het defilé van de kampioenen in de grote ring van de Utrechtse Paardendagen in 2004.

Of registreer je om te kunnen reageren.