Rundveehouderij

Foto & video 2668 x bekeken

Succesvol megabedrijf

Jonge Nederlander managet 1.400 koeien en 31 medewerkers in Duitsland. Van 540.000 naar 4,5 miljoen kilo melk, dat was de stap die Willem Geene nam toen hij en zijn vader de melkveetak van het gemengde bedrijf in Landhorst (N.-Br.) opgaven en emigreerden naar een voormalig staatsbedrijf achter Kassel (D.). In de afgelopen jaren heeft de 28-jarige ondernemer dit bedrijf meer dan verdubbeld: dit jaar verwacht hij 11 miljoen kilo melk te produceren. Hieronder extra beeldmateriaal, behorend bij het artikel dat in Boerderij nummer 18 (31 januari 2006) staat. Foto's: Jan Willem Schouten.

Foto

 • In 1998 kocht Geene het voormalig staatsbedrijf met 2.000 ligplaatsen in Steinheuterode. Daarvan waren er slechts 750 gevuld. Nu melkt hij er 1.400 koeien.

 • Het werk gaat 24 uur per dag door. Medewerkers klokken in en uit met een magneetsleutel bij de kantoormuur.

 • Voor het beveiligen van het erf, maar ook om een oogje in het zeil te kunnen houden op dagen dat Geene er niet is, hangen er overal camera’s. Ook dagen later kan de veehouder nog zien wat er op welke tijd van de dag is gebeurd.

 • Hoge arbeidsproductiviteit wordt ook behaald als ieder weet wat hij moet doen en zijn taak goed kent. De 22 medewerkers die actief zijn bij het melkvee, hebben daarom vast werk dat volgens een door Geene opgesteld protocol moet worden uitgevoerd. Als bijvoorbeeld een koe kalft, moet de medewerker het dier biest geven van dat dier. Kalft een vaars, dan moet het biest krijgen van een koe.

 • Het melken gaat 23 uur per dag door. Daardoor maakt niemand overuren en werkt iedereen vlijtig door. Werk dat blijft liggen, moet de volgende ploeg erbij doen.

 • Het melken gebeurt met drie man. Naast de twee melkers is er een veeverzorger die koeien ophaalt en wegbrengt. Deze reinigt ook de boxen.

 • De stal is efficiënt ingedeeld: steeds groepen van 100 koeien met weinig ruimte tussen de boxen.

 • Het oog van de meester; zelf heeft Geene in de 8 jaar tijd nog nooit gemolken. Bewust: ,,Anders plannen ze me in als de twee ‘springers’ (medewerkers die alles kunnen) er niet zijn.” Toch kan hij alles en springt hij waar nodig wel bij om de puntjes op de i te zetten.

 • De ruwvoerkwaliteit is de laatste jaren flink verbeterd. Een maaicombinatie van 9 meter, een schudder van dezelfde breedte, een hark van 12 meter en nu ook 50 kuubs kippers om het gewas af te voeren: de 300 hectare gras wordt nu in 5 dagen gewonnen. Vroeger ging er nog wel eens regen overheen, want toen kostte de oogst 14 dagen.

 • Het voeren van de koeien gebeurt met voerbanden. De mengwagen lost de rantsoenen daarvoor in de bunkers van de voerkeuken.

 • Per dag worden vier á vijf kalveren geboren. Omdat zieke en pasgekalfde koeien de dierstroom in de grote melkstal te veel ophouden, worden ze gemolken in een enkelzijdige vijfstands visgraatmelkstal.

 • De kalveren komen eerst in eenling- en groepsiglo’s. Daarna worden ze in grote groepen gehouden en gevoerd door een melkautomaat.

 • Voor zo min mogelijk onderhoud en een hoge betrouwbaarheid zijn de machines op het bedrijf nooit ouder dan 6 jaar.

 • Ook in Duitsland spreekt de samenleving steeds vaker een woordje mee. De ondernemer merkte dat de grote melkveebedrijven soms worden bestempeld als ‘milieuvervuiler’. Om de acceptatie van grote veehouderijbedrijven te vergroten, heeft Geene daarom ook geïnvesteerd in biogas. Nu produceert hij meer energie dan zijn bedrijf onttrekt.

 • De veehouder haalt neveninkomsten uit het fabriceren van grote betonnen bouwblokken. Dagelijks worden er drie gemaakt. Ook handig op het eigen bedrijf, bijvoorbeeld als tijdelijke wand om bijproducten te bewaren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.