Foto: Peter Roek RundveeOpinie

‘Landbouw heeft nog veel uit te leggen’

Treffender kan niemand de blijdschap over het behoud van derogatie uitdrukken. “Dit resultaat hebben we voor de helsdeuren weggesleept”, tekent dagblad Trouw op uit de mond van LTO-voorzitter Marc Calon.

Carola Schouten, minister van Landbouw, natuur en Voedselkwaliteit, volgt met haar ‘opgelucht’ op gepaste afstand. LTO Melkveehouderij-voorman Wil Meulenbroeks komt met ‘blij’ niet eens in de buurt.

Het is duidelijk dat de landbouw tevreden is met de nieuwe derogatie. Weliswaar voor 2 jaar, maar het had erger gekund: geen derogatie.

Des te opmerkelijker is de insteek van algemene media. De perceptie is totaal anders. De Europese Commissie ‘straft’ Nederland met maar 2 in plaats van de gebruikelijke 4 jaar derogatie, klinkt het. Brussel vertrouwt Nederland niet meer na mest- en bermfraude, I&R-perikelen en de pulsvisserij. Nergens staat een spoortje begrip, laat staan uitleg over de reden voor derogatie. Nederland mag meer mest toedienen omdat er meer gras groeit dan elders. Zo simpel is het.

‘Landbouw lijkt deze strijd in Brussel te hebben gewonnen, in de maatschappelijke acceptatie en belevenis is nog een slag te maken’

Ja, de landbouw lijkt deze strijd in Brussel te hebben gewonnen, in de maatschappelijke acceptatie en belevenis is nog een slag te maken. En daar hebben de melkveehouders zelf een belangrijke rol in.

Beheer
WP Admin