Foto: Joris Telders RundveeOpinie

‘Beschikking fosfaatrechten goed checken’

Met de toekenning van fosfaatrechten hebben Nederlandse melkveehouders er in één klap € 17 miljard bij gekregen. Zomaar € 1 miljoen per bedrijf. In theorie, natuurlijk.

Het nieuwe quotum brengt de scheidslijn terug tussen haves en have-nots die we kennen uit de tijd van de quotering. Voor de ene groep zijn de rechten een financiële zekerheid – voor de oude dag vooral. Voor de have-nots en ook voor de groeiers, betekenen de dure rechten een enorme drempel.

De beschikkingen zijn nu zo’n beetje allemaal verstuurd. De ontvangers bekijken met argusogen wat er uit hun envelop komt. De informatieavonden die vooral accountantskantoren momenteel voor kun klanten organiseren, trekken veel publiek. Gezien de enorme bedragen die ermee gemoeid zijn, is het geen wonder dat iedereen het naadje van de kous wil weten.

Open eindjes

Met de loep op de regels blijkt dat er nog steeds open eindjes zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om boeren die geen knelgeval zijn maar zich wel zo voelen. Ook sommige vleesveehouders en jongveeopfokkers dreigen tussen wal en schip te vallen, omdat ze geen rechten krijgen maar die wel nodig hebben.

Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Maar deze rechten, waar uiteindelijk niemand om heeft gevraagd, verdienen een scherpe check en bij de geringste twijfel een bezwaarschrift. Het gaat om groot geld.

Beheer
WP Admin