Foto: Bert Jansen RundveeOpinie

‘Duidelijkheid, maar kortingspercentage is tegenvaller’

De rekenmeesters op Economische Zaken zijn eruit: melkveehouders worden per 1 januari 2018 meteen 8,3 procent gekort op de toegekende fosfaatrechten. Eindelijk duidelijkheid.

De korting was al ruim een jaar geleden aangekondigd. Maar het percentage valt vies tegen. Staatssecretaris Martijn van Dam raamde de korting in maart 2016 nog op 4 tot maximaal 8%.

Aan het percentage ligt de productie op 2 juli 2015 (89,4 miljoen kilo) en het plafond (84,9 miljoen) ten grondslag. Het verschil maakt een korting van 5,1% noodzakelijk. Het daadwerkelijke percentage valt hoger uit omdat Van Dam grondgebonden bedrijven (1,6%) en bedrijven met klein overschot (0,6%) deels tegemoet komt. Ook voor knelgevallen rekent hij 1% extra korting.

Is het hiermee gedaan? Dat is nog maar de vraag. 8,3% is de ondergrens. Als de fosfaatproductie hoger uitvalt of de rechter meer knelgevallen toekent, kan een extra korting op de fosfaatrechten volgen.

Wat een tegemoetkoming of vrijstelling voor de een betekent, moet de ander ophoesten. Het klinkt, én voelt op veel plekken, onrechtvaardig. Van Dam kiest in zijn koers de gulden middenweg, en volgt de Knelgevallencommissie. Heeft hij een andere keuze? Eigenlijk niet.

Beheer
WP Admin