Redactieblog

4072 x bekeken 6 reacties

‘LTO-bestuurder Klein Hegeman terecht de laan uit’

“Volkomen terecht”, zei Hanna knikkend toen ze hoorde dat LTO-bestuurder Jawin Klein Hegeman in Salland de laan werd uitgestuurd. Vooral ook de wijze waarop deze plaatselijke bestuurder opereerde, was niet te pruimen voor de rest van het bestuur van de Sallandse LTO.

Begrijpelijk. Als LTO-bestuurder was hij medeverantwoordelijk voor het LTO-standpunt in de fosfaatdiscussie. Hij zette deze verantwoordelijkheid aan de kant en ging voor zijn eigenbelang. Niet stilletjes, maar in het openbaar en actievoerend. Hij was een van de initiatiefnemers van de laarzenactie vorig jaar en daarna een van de 51 boeren, die met succes procedeerden tegen de staat.

‘Hij was een van de initiatiefnemers van de laarzenactie vorig jaar en daarna een van de 51 boeren, die met succes procedeerden tegen de staat.’

‘Strijd voor eigenbelang en tegen algemene belang’

Dit alles deelde hij niet met zijn medebestuursleden, maar hij trok ten strijde voor het eigenbelang en tegen het algemene belang, dat LTO nastreeft. Logisch dat zijn medebestuurders van de LTO dit niet pikten en hem vroegen op te stappen. Dat deed hij na hun dringend verzoek, maar hij had het beter uit eigen beweging kunnen doen.

‘Als bestuurder naar buiten toe eenheid uitstralen’

“Dit is een mooi voorbeeld van de rol van bestuurders van een algemene organisatie als LTO”, vindt Hanna. “Het leert dat je niet zomaar bestuurder kunt zijn. Binnen de club zelf kun je vechten voor je eigen standpunt, waar best eigenbelang aan vast kan zitten, maar naar buiten moet je eenheid uitstralen. Of in stilte bedanken voor de eer en je eigen koers gaan varen. Het eigenbelang vooropstellen en publiekelijk tegen je organisatie ingaan, valt niet te verdedigen. Dat moeten alle bestuurders van nu zich realiseren.”

‘Het eigenbelang vooropstellen en publiekelijk tegen je organisatie ingaan, valt niet te verdedigen. Dat moeten alle bestuurders van nu zich realiseren.’

‘Handelswijze Klein Hegeman is begrijpelijk, maar niet als LTO-bestuurder’

Klein Hegeman heeft laten zien dat hij geen bestuurder van een algemene organisatie kan zijn. Hij is wellicht geschikt voor een actiegroep, die één doel heeft.

Keur ik dan zijn handelswijze om op te komen voor zijn eigen bedrijf af? Zeer beslist niet. We verkeren in een situatie met een zwakke LTO en ingrijpende maatregelen van een overheid die weinig weet van veehouderij. Daar past een gang naar de rechter prima bij.

Maar niet als LTO-bestuurder. Die is voor het algemeen belang en niet voor het eigenbelang.

Keur ik dan zijn handelswijze, om op te komen voor zijn eigen bedrijf, af? Zeer beslist niet. We zitten in een situatie met een zwakke LTO en ingrijpende maatregelen van een overheid die weinig weet van veehouderij. Daar past een gang naar de rechter prima bij.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  Organisatie is alleen goed voor de peildatum-geluksvogels, rest hoeft er weinig van te verwachten....
  Dus kun je het gewoon lekker zelf gaan uitzoeken, verstoten van de 'overheersende sector'

 • alco1

  Hegeman zal wel gedacht hebben: Beter ten halve gekeerd dan geheel ten onder.
  Zouden meer LTO ers moeten doen.

 • gjh

  sorry redactie maar als ik die naam Hegeman ziet staan moet ik toch aan de oorlog denken !!

 • landboer

  Denk dat Hegeman representatief is voor de hele LTO, alleen de rest had de boel op peil voor 2 juli....

 • koestal

  een aantal boeren , vooral bestuursleden,had voorkennis van de datum 2 juli 2015 en had de veestapel daarvoor al uitgebreid met een flink aantal koeien,ze lieten vrachtwagens vol koeien uit Duitsland komen,ze zitten nu gebakken !

 • leo,s vriend

  Koestal, kan je dat even onderbouwen met feiten? zo niet?? mond houden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.