Foto: Jan Willem van Vliet RundveeOpinie

‘Ontsporende regelgeving’

Het is om gek van te worden: de stapeling van beleid voor de veehouderij. Helemaal moedeloos makend is het als die regels elkaar ook nog tegenwerken. Dat is het geval bij het stikstofbeleid (PAS) en de fosfaatplannen die elk moment afgekondigd kunnen worden. De krimp in de veestapel die voortvloeit uit de ene maatregel leidt soms tot overtreding van de andere.

Wat is het geval? Heb je na 1 juli 2015 een nieuwe NB-wetvergunning ‘gekregen’ voor een uitbreiding, dan ben je verplicht de extra ontwikkelruimte binnen twee jaar te benutten. Anders ben je in overtreding. Deze clausule is destijds ingevoerd om te voorkomen dat slimmeriken schaarse uitbreidingsruimte zouden ‘hamsteren’. Het zorgt ervoor dat iemand niet meer ruimte claimt dan hij of zij ook echt gaat benutten.

‘Groeien wordt onmogelijk’

Maar het fosfaatbeleid werpt een ander licht op groei. De regel wordt: terug naar de veestapel van 2 juli 2015 of nog 4% daar onder (niet-grondgebonden bedrijven). Daar komt nog een korting op de fosfaatrechten overheen. Groeien wordt dus onmogelijk, dan wel fors duurder. Grote kans dat deze bedrijven hun ruimte niet kunnen gebruiken.

Dat is op zich nog te zien als ondernemersrisico. Maar dat je mogelijk bestraft wordt voor het niet benutten van die ruimte is even bizar als onacceptabel. De bal ligt bij de provincies. Die moeten over hun bezwaren tegen een gedoogconstructie heen stappen.

Beheer
WP Admin