Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Bewaak de smaak (en vergeet de smedigheid niet)’

Cono verbiedt de leden om hun koeien palmvet en ander ‘pensbestendig vet’ te voeren. Een opmerkelijke stap.

Andere voorschriften voor veevoer hebben bijna altijd te maken met voedselveiligheid. Deze keer gaat het om de ‘smaak en smedigheid’van het belangrijkste product van de Noord-Hollandse zuivelcoöperatie: kaas. Om die te bewaken bemoeit de afnemer zich rechtstreeks met wat er in de stal wordt gevoerd.

Bemoeizucht? De kaasmaker is zich bewust van de kwetsbaarheid van het eindproduct en neemt terecht de regie in handen over de hele productieketen. Van de leden zijn geen protesten gehoord, hoewel vet voeren financieel aantrekkelijk is, zeker in tijden waarin juist het melkvet gewild is. In deze overzichtelijke coöperatie staan de neuzen dezelfde kant op.

‘Voorbeeld voor andere bedrijven’

Voor andere verwerkers is dat misschien anders, denk aan FrieslandCampina dat alleen al vanwege de omvang lastiger is te besturen, en waar vaker gemor klinkt over bemoeizucht.

Toch is de stap van Cono een voorbeeld voor andere bedrijven die veel geld hebben gestoken in producten met een kwaliteitsimago. De kwaliteit van het eindproduct gaat iedereen in de productieketen aan.

Dit gaat nu over zuivel. In de wereld van het vlees wordt nog amper gestuurd op smaak. Dat is met vlees veel ingewikkelder dan met melk. Toch is daar nog een wereld te winnen.

Beheer
WP Admin