Redactieblog

2573 x bekeken 4 reacties

‘Nieuwe generatie boeren klaarstomen’

Vroeger leerde ik veel van de pakes van de jongens die ik nu in de klas heb.

Arend en Lammert. Zomaar twee namen van leerlingen die ik in de klas heb gehad en deze lijst kan uitgebreid worden met Jillis Jan, Sieberen en Wilco. Ik schrijf ‘zomaar’, maar eigenlijk best wel bijzonder, want deze genoemde jongens zijn leerlingen met wier opa’s (pakes) ik in agrarische besturen heb gezeten. En zoals de appel niet ver van de boom valt, zie je de karaktertrekken terug. De een houdt van onderbouwing met cijfers, een ander is vastberaden en ook de relativeringszin van pake zie ik terug.

Veel geleerd van hun pakes

In de tijd dat hun pakes boeren waren van middelbare leeftijd zat ik, vaak als jongste bestuurder, met hen in diverse agrarische organisaties en ik heb veel van hen geleerd. Nu probeer ik deze kleinzonen en veel andere jongens en meiden de beginselen van management bij te brengen. Intussen werk ik alweer tien jaar op het Nordwin College en de veehouderijopleiding staat als een huis. Qua stijl van boeren krijgen ze op Nordwin geen sturing, de leerlingen krijgen op vakgebied veel kennis aangereikt en we trainen de leerlingen op management- en ondernemersvaardigheden. De manier waarop ze willen gaan boeren, moeten ze zelf kiezen.

De manier waarop ze willen gaan boeren, moeten ze zelf kiezen

De kunst is leerlingen zo te trainen dat ze gebruikmaken van hun aangereikte vaardigheden, dat ze afwegingen maken in de bedrijfsvoering die bij henzelf en in de tijdgeest passen. Eerst altijd een zakelijke afweging; het verschil aangeven tussen succesvolle en minder succesvolle boeren. Een succesvolle boer kent zijn technische en financiële cijfers en kan focus ontwikkelen. Maar dan ben je er nog niet. Wanneer je in Nederland wilt boeren, dien je rekening te houden met wat er om je heen gebeurt, de interactie tussen boer en maatschappij. Nadat dierenwelzijn en milieu-impact het afgelopen decennium daarbij belangrijk waren, komen daar nu ook biodiversiteit, energieneutraliteit en klimaatverandering bij.

Bijdragen aan toekomstige generatie boeren

Leuk werk is het om docent te zijn. En het is een voorrecht om samen met vijftien vakcollega’s een steentje bij te mogen dragen aan de toekomstige generatie boeren.

En Jillis, Jan en Wilco en al die anderen doen dat met passie en nog bewuster dan hun pakes.

Laatste reacties

 • farmerbn

  'Wat er om je heen gebeurt' is niet zo belangrijk behalve als je zelf je producten verkoopt aan winkels of consumenten. Als je gewoon aan de fabriek levert is standaard-melk voldoende. Heb je meer profijt aan zaken als ruwvoerwinning, veevoeding en boekhouden. Je moet niet op voorhand te veel opschuiven naar onze ( linkse ) wijsneuzen.

 • hitscha

  Draagvlak in de maatschappij is één van de belangrijkste voorwaarden om boer te kunnen zijn.

 • alco1

  @hitscha.
  Draagkracht wordt gevormd, waarbij de eerste klap een daalder waard is

 • farmerbn

  @hitscha, 99 van de 100 burgers vinden dat boeren het prima doen en dat boeren genoeg draagvlak hebben. Eén enkele zeur vindt van niet. Moeten de boeren dan die ene zeur tevreden stellen terwijl dat niet mogelijk is omdat die ene zeur toch weer op andere zaken gaat zeuren?

Of registreer je om te kunnen reageren.