Staatssecretaris Van Dam wil de generieke korting niet boven de 8% uit laten komen - Foto: Roel Dijkstra RundveeOpinie

‘Weinig speelruimte in politieke arena voor ontzien grondgebonden bedrijf’

De Tweede Kamer is aan zet bij het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten. Veel ruimte voor verandering lijkt er echter niet, omdat VVD en PvdA een compromis lijken te hebben gesloten over het huidige voorstel.

De kritiek van de oppositie op het wetsvoorstel over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in de melkveehouderij was niet mis. Linkse partijen zijn boos dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de grondgebonden en biologische bedrijven niet volledig gaat compenseren voor de generieke korting die per 1 januari 2018 moet worden doorgevoerd.

“De grondgebonden en biologische bedrijven zijn niet de oorzaak van het fosfaatoverschot in de melkveehouderij. Zij moeten niet de dupe worden van de forse groei van intensieve bedrijven”, klinkt het aan de linkerzijde van de Kamer. Het is een logische gedachtegang.

‘Enige’ compensatie

De overheid wil toe naar een grondgebonden melkveehouderij, waarbij bedrijven de mest zoveel mogelijk kwijt moeten kunnen op het eigen bedrijf. Het is dan niet logisch dat bedrijven die voldoende grond hebben om de eigen mest kwijt te kunnen, hun veestapel moeten inkrimpen omdat de totale melkveehouderij over de fosfaatproductie gaat. Maar het ziet er toch naar uit dat dit gaat gebeuren.

Staatssecretaris Van Dam schreef in zijn Kamerbrief dat hij van plan is om bedrijven met latente plaatsingsruimte ‘in enige mate’ te compenseren voor de generieke korting. Hij geeft niet de garantie dat de bedrijven volledig gecompenseerd worden, omdat de korting voor bedrijven die geen latente ruimte hebben dan te groot wordt. Van Dam wil deze generieke korting niet boven de 8% uit laten komen.

Linkse partijen reageren teleurgesteld over de onvolledige compensatie voor de bedrijven. Ook natuur- en milieuorganisaties, Netwerk Grondig en de Federatie Particulier Grondbezit reageerden na het bekend worden van het wetsvoorstel al snel dat ze vinden dat de grondgebonden bedrijven gecompenseerd moeten worden. De hoop is bij hen op de Tweede Kamer gevestigd, omdat zij nu aan zet zijn om het wetsvoorstel te behandelen.

Met een akkoord tussen PvdA en VVD over de compensatie en de maximale afroming lijkt er echter geen beweging mogelijk op dit vlak. Zonder steun van PvdA is er geen meerderheid mogelijk voor een verschuiving in het dossier. VVD en PvdA hebben samen 76 zetels, dus een van de partijen moet een motie steunen om tot een meerderheid te komen. Er is dus weinig speelruimte.

Alternatieve route

Aan een alternatieve route wordt ook gedacht. PvdA is voorstander van het ontschotten van de productierechten, waardoor fosfaatruimte uit bijvoorbeeld de varkenshouderij kan worden ingezet voor de melkveehouderij. ChristenUnie en SP voelen hier ook wel voor. Maar daarmee is er nog geen meerderheid. Vraag is of deze kan worden gesmeed op relatief korte termijn. Met de hete adem van de derogatie in de nek, moet de wet 1 januari 2017 van kracht worden.

Beheer
WP Admin