Redactieblog

4607 x bekeken 13 reacties

'Stoppers zorgen voor mogelijkheden om te groeien'

“Goed dat er de komende jaren nogal wat extra boeren gaan stoppen”, vindt Hans. “Het wordt in de kranten gebracht als een dramatisch gebeuren. Voor de sector is het echter prima.

"Vaak betekent een stoppende boer groeimogelijkheden voor de ander”, vervolgt Hans.

“Je vergeet het leed dat achter het proces van stoppers zit”, zegt Hanna. "Boerderijen zijn soms generaties lang in de familie. Het is zwaar om daar afstand van te doen."

'Veel stoppers van morgen hebben gewoon gewacht op de fosfaatrechten: een leuk aanvullend pensioen'

Hans haalt de schouders op: "Emotioneel geklets. Niets blijft gelijk en dat geldt ook voor de landbouw. Bovendien hebben veel stoppers van morgen gewoon gewacht op de fosfaatrechten. Als die geld waard zijn, betekent dat een leuk aanvullend pensioen. Uit de statistieken blijkt dat er vele oude boeren zonder opvolger zijn. Die wachten gewoon op hun kans om zo veel mogelijk voor hun bedrijf te beuren. Ik hoop dat er volgend jaar versneld wordt aangeboden, want dan kan de prijs van grond ook dalen. Dat past bij de fosfaatrechten. Die kosten geld en dan moet de grondprijs eigenlijk lager worden.”

Rabobank houdt 'grondmarkt op peil'

Voor dat laatste zal de bank wel een stokje steken. In een reactie op de verwachtte stijging van het aantal stoppers was het eerste wat Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank, zei: "Wij zullen er voor waken dat er te veel bedrijven tegelijk worden aangeboden. De verkoop zal heel gedoseerd plaatsvinden binnen de regio’s. De bank zorgt daarvoor om de markt voor grond op peil te houden."

'Eigenbelang van Rabobank'

“Daar spreekt het eigenbelang van Rabobank weer", mort Hanna. ”Die denkt niet in de eerste plaats aan het belang van de boer, maar aan zichzelf. Als de grondprijzen te veel dalen, komen meer boeren in moeilijkheden en loopt de bank risico. Dat wil men voorkomen.”

'Voor de toekomst van de blijvers kan Rabobank de grondprijzen beter laten dalen'

Zo is het. De grondprijs zal door ingrijpen van de banken niet sterk dalen. Dat is goed voor de stoppers en de bank, maar minder voor de blijvers, die grond willen kopen. Of liever moeten, vanwege de fosfaatrechten.“Voor de toekomst van de blijvers zou Rabobank beter de grondprijzen kunnen laten dalen”, houdt Hans vol.
Hij heeft gelijk.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Een oudere boer die z'n bedrijf wil stoppen omdat er geen opvolger is laat zich echt niet door de rabobank leiden. Die stopt en verkoopt wanneer het hem het beste uitkomt. Alleen de bedijven in bijzonder beheer zonder toekomst kunnen ze misschien sturen, maar ook dan is de boer nog steeds de eigenaar en niet de rabobank.

 • oorspronkelijk

  meer aandacht voor de mentale sociale en financiële kracht van de stoppers.
  enkele jaren terug kon nog melk verkocht worden dus ook stoppen was mogelijk.
  het zware werk de sleur de leeftijd zijn factoren die een beslissing vertragen.
  daarnaast is het een oer beroep zit in ieders genen natuur en dieren.
  het stigmatiseren van stoppers is door vergaderboer uitgevonden??
  hoera voor het individueel gewin BAH!BAH!

 • Kaiser

  De Rabobank wil gedoseerd bedrijven laten stoppen. Dat is marktwerking ter zijde schuiven en ingrijpen op de grondmarkt. Op die manier handelen betekend dat de Rabobank marktwerking in de landbouw tot een fabeltje heeft verheven..

 • wmeulemanjr1

  de fosfaatrechten komen er alleen om de stoppende boer en zijn bank wat in het 'laatje' te brengen, zo lijkt het.

 • agratax(1)

  De Rabobank wil de grondprijs op peil houden, om daarmee de hypothecaire zekerheid voor boeren met een hypotheek veilig te stellen. Bij een in een klappen van de grondprijs zou iedere boer met een te hoge hypotheek zitten en de groeiers zouden minder geld kunnen lenen om hun plannen uit te voeren. De waarde van de grond borgen is in ieders belang, zowel bank als boer.

 • agratax(1)

  Laat Hans zich goed realiseren dat als Vergaderboer en Hanna niet krom lagen om de bedrijfsoverdracht mogelijk te maken meneer Hans geen boer kon worden op het ouderlijke bedrijf en dus ging zijn ideaal in rook op. Hans behoorde dan bij de boeren die na generaties het familie bedrijf vaarwel moest zeggen.

 • A1967

  Afgezien of dit feitelijk ergens op slaat, wat een slap gewauwel.

 • moi !

  Hans zijn uitspraken zijn kortzichtig .De trein van sanering gaat ook hierna verder , vroeg of laat is hij zelf aan de beurt. Hans kan beter lid worden van de melkveehouderij vakbond.

 • Mtswie

  @ agratax. Als de grond goedkoper word hoeft er ook minder geleend te worden.

 • landboer

  Grond moeten kopen vanwege de fosfaatrechten??? Ook vergaderboer snapt het niet meer....

 • agro1

  de stoppers vergroten slechts de berg onverkoopbaar agrarisch vastgoed (overtollige bedrijfsgebouwen). is het nu niet, dan wel in de nabije toekomst. grond wil iedereen, gebouwen niemand. en grond verkopen doet een verstandig iemand in het huidige tijdsgewricht slechts als er dwingende noodzaak is. enne.. het format van deze column, nl de zogenaamde discussie is erreg jaren 50 (1950) en een belediging voor de hedendaagse lezer, of wellicht eerder een indicatie voor het intellectueel gewicht der scribent.

 • agratax(1)

  @Mtswie. Inderdaad maar voor lopende leningen en hypotheken betekent het dat ze niet meer gedekt zijn en dus heeft de bank minder kapitaal als zekerheid op zijn balans. Daarmee is de bank minder krachtig op de kapitaalsmarkt en zal dan ook minder kapitaal kunnen aantrekken en dus minder hypotheken en leningen kunnen verstrekken. Het wordt dan een nieuwe bankcrisis.

 • boer drenth

  De rabo de grondprijs laten dalen , hoe verzin je het.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.